Een schaterlach hier, een plakkerige hand daar en stiekem verdwijnt er iets in de mond. Wie wel eens samen met de kleinkinderen in de keuken staat om te bakken of koken, weet hoe gezellig dit is. Of ze nu rollen, proeven of lekker knoeien, dit is een fijne manier om samen tijd door te brengen én een gezonde snack te maken.
Energieballetjes met kokos en cashewnoot
Gezond ja, want om deze energieballetjes te maken gebruik je alleen maar heel veel gezonde ingrediënten. Het recept bevat geen suiker of kunstmatige zoetstoffen. Hierdoor krijg je geen korte piek of opstoot in je lichaam, maar wordt de energie geleidelijk losgelaten. Hierdoor geven ze je de fut om de hele dag fit en scherp te blijven.
Het resultaat van dit recept is zuivelvrij, glutenvrij en vegan. Perfect dus als je tijdens de feestdagen bezoek over de vloer krijgt met voedingsallergieën en -voorkeuren.
De energieballetjes zijn niet alleen voedzaam en lekker, ze zijn bovendien supermakkelijk om te maken. Je hebt er geen oven voor nodig én de kleinkinderen helpen maar al te graag bij het rollen. Belangrijke tip: als ze dat met vochtige handen doen, blijft de knoeiboel beperkt.
Deze snacks kan je makkelijk onderweg meenemen. Ze passen perfect in de brooddoos of lunchbox van je (klein-)kinderen.
LEES OOK > Tips voor creatieve en gezonde tussendoortjes voor je peuter
Recept
Ingrediënten
- 75 gram blanke amandelen
- 75 gram cashewnoten
- 340 gram Medjool dadels, ontpit
- 1 eetlepel kokosolie, gesmolten
- 40 gram ongezoete gedroogde kokos
Bereiding
- Doe de amandelen en de cashewnoten in de kom van een keukenmachine en laat deze draaien totdat ze fijngehakt, maar niet gemalen zijn.
- Voeg de Medjool dadels en de olie toe, en laat de machine nogmaals draaien totdat het mengsel samenklontert. Waarom Medjool dadels? Die bevatten meer vocht dan andere dadels, zodat ze een grotere kleefkracht hebben.
- Maak je handen vochtig en vorm van het mengsel 12 balletjes zo groot als een pingpongbal.
- Rol deze balletjes door de kokos totdat ze helemaal bedekt zijn. Zet ze 30 minuten in de koelkast voordat je ze serveert.
Bewaren
Iets te enthousiast geweest met je hoeveelheden? Geen probleem! Zo lang je de balletjes afgesloten in de koelkast bewaart, gaan ze nog zo’n drie
dagen mee. Je kunt ze ook invriezen, nadat je ze in bakpapier en daarna in plasticfolie hebt gewikkeld. Laat het balletje wel ontdooien
voordat je ervan gaat eten. Je tanden zullen je dankbaar zijn!
Meer info
We plukten dit recept uit het mooie kookboek Energierepen en -balletjes: 69 recepten vol gezonde energie (Uitgeverij Becht, 2017).
Dit artikel verscheen eerst in het Magazine voor GROOTouders (nr. 23, 2024). Ook ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbrief. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 19/12/2024