Sporten is voor sommigen een passie, voor anderen een noodzakelijk kwaad en voor nog anderen is het iets dat ze graag zién, maar niet doen. Bij de Memorial Van Damme kunnen zowel doeners als liefhebbers op afstand terecht. Ook André Ornelis, voormalig Belgisch atleet en papa van radiomaker Sven Ornelis, zal er zijn. Mét de kleindochters.

“De sport is een goede leerschool voor het leven”, aldus Ornelis (72), die na zijn sportcarrière jarenlang jeugdploegen trainde.

“Als jeugdtrainer ben je in de eerste plaats opvoeder. Je reikt jonge mensen handvaten aan waarmee ze in het leven kunnen staan. Vaak hoorde ik ouders achteraf zeggen: ‘Je hebt van mijn kind geen topper kunnen maken, maar de atletiek was zonder twijfel een goede leerschool voor later.'”

Lees onderaan dit artikel hoe ook jij als grootouder met je kleinkinderen kan genieten van de Memorial van Damme.

Levenslessen uit de sport

Wat kan je leren uit de sport dat nuttig is in het leven? “Aandacht hebben voor een verzorgd lichaam, geen alcohol drinken, met elkaar leren omgaan zonder vedetteallures, weten wat het betekent om te verliezen… Op al die gebieden probeerde ik jonge mensen gezonde principes bij te brengen, vanuit de vaste overtuiging dat je ook op een zuivere manier aan sport kunt doen.”

Eigen bloed trainen

atletiek lopen lessen leren leven
(Foto: Kristof Ghyselinck)

“Bij AV Molenland heb ik ook Arn, een van onze twee zonen, getraind. Arn heeft bij die club mooie prestaties neergezet, maar moest hij afhaken door blessures. Onze andere zoon Sven had nooit veel met sport. Als hij met zijn broer ging voetballen, zou hij het liefst van al de spelregels veranderd hebben… Ik moet wel bekennen dat het niet eenvoudig is om je ‘eigen bloed’ te trainen, daar werd ik af en toe best zenuwachtig van. (lacht) .

Ook Nathalie, Arns vrouw, heeft op hoog niveau gelopen. Zo kregen hun dochters Julie (14) en Anna (11) al van jongs af de smaak van het (veld)lopen te pakken. Als wij naar wedstrijden gaan kijken, ben ik gewoon een ‘trotse opa’. Ik ga me vooral niet moeien met hun trainingen, die tijd is voorbij. Toch ben ik blij als ik zie hoe ook zij leren om respect te hebben voor elkaar en om te leren verliezen.”

Samen naar de Memorial Van Damme

 

“Vorig jaar hebben we Julie en Anna ook voor het eerst meegenomen naar de Memorial. Atleten als Nafi Thiam of de broers Borlée, daar kijken die meisjes vanzelfsprekend naar op. Maar ook iemand als Koen Naert – die ik nog getraind heb bij de junioren – verdient veel respect. Ik ken hem als een atleet met een fantastisch doorzettingsvermogen.”

“Zelf heb ik destijds nog even met Ivo Van Damme gelopen, werkelijk een man met een missie. De Memorial heb ik dus van bij het begin meegemaakt en is dan ook voor mij altijd weer een bijzonder moment.”

memorial van damme gezinsbond
Nafi Thiam.

Speciaal voor ‘onze’ grootouders

Grootouders die met hun kleinkind(eren) naar de Memorial Van Damme gaan, krijgen via de Gezinsbond een speciaal tarief.

 

Bestel hier je tickets. Vul de promocode in die je vindt in het gratis magazine GROOTouders (21 juni 2019) en betaal 19 euro (ipv 25 euro) per ticket. Je ontvangt 6,50 euro spaarkorting op dit voordeeltarief. Kleinkinderen betalen slechts 5 euro per ticket.

 

TIP: Hou je lidkaart bij de hand!
Gepubliceerd op: 01/07/2019

Tags: , ,