Voor 'Brieven aan jonge grootouders' gingen we praten met vijf trotse grootouders: Herman, Renée (4 kleinkinderen van tienerleeftijd), Marleen en Hilde (elk 3 kleinkinderen van baby tot kleuter), Piet (4 kleinkinderen, drie tieners en een baby). Wij brachten de soep mee, zij de verhalen. Over opvoeding bijvoorbeeld, hun rol als grootouder en of als oma en opa de kleinkinderen heel misschien soms een tikje durven te verwennen…

Herman: “Ik denk wel dat het logisch is dat we een stuk milder zijn naar onze kleinkinderen toe. Als je zelf kinderen hebt, moet je gaan werken, er moet brood op de plank komen, er moet van alles gebeuren. Ik was ook al met pensioen toen de kleinkinderen geboren werden. Dus je maakt daar meer tijd voor.”

Hilde: “Maar ik vind meer tijd maken niet hetzelfde als verwennen. Ik vind het heel belangrijk dat ze de regeltjes kennen, en die zijn bij ons anders dan thuis. Soms is het bij ons zelfs strenger dan thuis. Ze zullen dan wel eens zeggen: “Ja, maar thuis mag dat wel”. Dan antwoord ik: “Ja, maar hier doen we dat niet”. En zij nemen dat aan en op den duur weten ze dat: bij oma en opa is het zo en thuis is het een beetje anders.”

Herman: “Ik vind ook dat het belangrijk is dat wij de regels kennen van onze kinderen. Daar moet je ook rekening mee houden, mijn dochter is daar heel duidelijk in en neemt geen blad voor de mond: “Nee, niet op die manier. Thuis doen we dat niet dus het moet bij jullie ook zo niet”, en ik wil dan wel respect hebben voor de regels die zij haar kinderen oplegt. En daar gaan we ook niet buiten.”

Marleen: “Je moet inderdaad respect hebben voor het gezag van je kinderen. Ik hoorde mijn kleindochter iets roepen tegen haar moeder, en dan ben ik daar wel tussen gekomen, heb ik gezegd dat het niet beleefd is. Nu ja, dat kind had al een paar keer iets gevraagd en er was nog geen antwoord gekomen. Wij laten misschien alles heel snel vallen wanneer een kleinkind iets vraagt.”

Durven jullie ook openlijk commentaar geven op de manier van opvoeden?

Piet: “Ja hoor, ik vind dat je dat kunt zeggen. Zeker als ze bij mij thuis zijn: maar niet in het eigen huis.”

Hilde: “Naar je kinderen toe vind ik dat wel moeilijk. Ik denk dat ik dat in het begin wat te veel gedaan heb. Dan geef je hen misschien het gevoel dat ze het niet goed aanpakken. Wat ik dan wel durf doen, is hen een artikel toeschuiven waarvan ik denk dat het interessant voor hen is: ‘Dat moet je zeker eens lezen’.” (gelach)

Marleen: “Ik zeg het ook wel, al heb ik daar onlangs met mijn dochter daar dan wel eens ruzie over gehad. Je moet het ook wel eens durven zeggen als er iets op je lever ligt of als iets je opvalt, dat is niet om kritiek te geven maar om te helpen. Mijn dochter dacht ook dat ik haar geen goeie moeder vond, terwijl ik vind dat ze het heel goed doet.”

Herman: “Wij zullen ook wel proberen om subtiel bij te sturen, zonder dat het als bemoeien aanzien wordt. Ze doen er dan nog mee wat ze willen, maar ik zou het zeker laten weten dat ik er niet gelukkig mee ben. Maar tegenover de kleinkinderen is dat makkelijker dan tegenover de kinderen. We hebben er nooit problemen mee gehad maar weten intussen al dat het toch niet helpt.

“De kleinkinderen mogen op ons ook meer kritiek hebben dan onze eigen kinderen mochten, we zouden dat van hen niet zo aanvaard hebben. De kleinkinderen mogen bij hen thuis en ook bij ons thuis veel zeggen, vind ik. Ze geven al eens een pikuur, zoals:  “Je hebt heel goeie moppen, gewoon goeie, slechte moppen en dan heb je opa-moppen.” Pfff, deze generatie heeft een heel ander gevoel voor humor!”

Conflicten

Ook in onze grootouderbevraging kwam al naar voren dat grootouders en ouders het niet altijd eens zijn over de opvoeding. Bij 1 op 3 zijn er af en toe conflicten, bij 2 op 3 nooit.

De meeste meningsverschillen gaan over eten en snoepen, hoeveel tv er gekeken wordt of hoe vaak op de computer en met de tablet wordt gespeeld. De meeste grootouders geven ook aan een zekere afstand te bewaren en respect te hebben voor elkaar.

 

Het volledige interview ‘Tussen grootouders en soep’ was te lezen in ‘Brieven aan jonge grootouders editie 2016’.

Je kan ook grootouder zijn om lid te zijn van de Gezinsbond. Klik hier en ontdek de vele voordelen. Wie weet ontdek je nog leuke activiteiten om met de kleinkinderen te doen. Ons volgen kan via Facebook.

Gepubliceerd op: 12/12/2016, laatste update op: 21/12/2017

Tags: , , , ,