Hij eet, drinkt en ademt radio. Guy De Pré IS radio. Maar hij is ook opa van Mauro (4) en Nena (2). Een zotte opa die het zalig vindt om zijn dotjes van kleinkinderen volop te verwennen. "Maar mocht ik vanaf volgende week alléén maar opa zijn … dat zou me niet lukken. Ik ben nog niet moe, ik moet nog van alles doen en ik wíl nog van alles doen."

Toch geniet Guy De Pré volop van het opa zijn. Met twee schatten van kleinkinderen is dat natuurlijk niet moeilijk. Samen met Tina, zijn partner sinds meer dan vijfendertig jaar, past hij dan ook af en toe op de kinderen van zijn dochter Marleen.

Content en ontroerd

“Toen Marleen mij vertelde dat ik voor het eerst opa zou worden, voelde ik me echt bijzonder content. Vooral voor haar en haar partner, omdat alles mooi in de plooi viel. En die eerste momenten met Mauro … pure ontroering. Ik was heel blij dat alles zo vlot verlopen was, want er waren wel wat problemen tijdens de zwangerschap.

Wij vangen Mauro en Nena niet zo heel vaak bij ons op omdat we allebei nog volop aan het werk zijn, maar vrijdag is sowieso onze kleinkindjes-dag. Ook in de vakanties komen ze bij ons langs of gaan wij naar hen toe.”

Geen contact

Ook Tina heeft drie kleinkinderen, maar dat ligt moeilijker. “Tina’s dochter Layla heeft drie kinderen, maar hen zien we nooit. Een heel pijnlijke zaak is dat. We hadden altijd een goeie band met Layla, ze heeft tot haar zesentwintig jaar voornamelijk bij ons gewoond. Maar na een woordenwisseling wou Layla geen contact meer met Tina, hoeveel pogingen Tina ook deed en doet.

Het enige wat we van Layla en haar gezin te zien krijgen, is wat er op Facebook wordt gepost. Het vreet enorm aan Tina. Als er iéts is wat haar klein kan krijgen, dan is het dat wel.

Door die situatie was Tina in het begin wat afstandelijk ten opzichte van Mauro en Nena, ze wou zich niet te veel hechten omdat ze bang was om gekwetst te worden. Hoewel het mooi is dat ze zich nu volledig aan hen durft te geven, neemt dat haar verdriet niet weg.”

De natuur in

“Wat voor een opa ik ben? Een gekke opa denk ik, ik doe graag zotte dingen met hen. Het leukste wat ik met Mauro al ondernomen heb, is het bos intrekken. Hij is gebiologeerd door de natuur: insecten zoeken, planten en paddenstoelen ontdekken … het boeit hem allemaal grenzeloos. En op die manier ontdek ik ook zelf weer de natuur!

Ik speel zo veel mogelijk buiten met Mauro en Nena, maar ook voorlezen vind ik geweldig leuk. Dan zit ik in het midden en kruipen ze dicht tegen mij aan. Wát ik dan precies voorlees, maakt eigenlijk niet uit. We genieten er alle drie van.”

Nog niet moe

“Hoe blij ik ook ben met die twee kleinkinderen en hoe trots ze mij ook maken, mijn job neemt nog altijd de belangrijkste plaats in. Radio is en blijft mijn leven. Als ik moet kiezen tussen babysitten of werken, kies ik voor het werk.

Voor Mauro en Nena is dat geen ramp, ze hebben grootouders en babysitters genoeg. Wat niet wil zeggen dat er geen tijd of ruimte is voor die kleinkinderen, ik kijk altijd geweldig uit naar hun komst. Maar mocht ik vanaf volgende week alléén maar opa kunnen zijn … dat zou me niet lukken. Ik ben nog niet moe, ik moet nog van alles doen en ik wíl nog van alles doen.”

Gezond en gelukkig

“Als Mauro en Nena gezond mogen zijn en min of meer gelukkig, ben ik als opa dik tevreden. Gewoon al zien dat ze niets tekortkomen en in een warm nest mogen opgroeien: geweldig toch?

Voor de rest verwennen Tina en ik hen rot. Als ze bij ons zijn, is dat een voltijdse job. We geven hen dan veel te veel snoep en zo. Ze moeten maar aan iets denken en het staat er al.

Mijn dochter vraagt achteraf soms: ‘En wat hebben ze zoal gegeten?’ ‘Goh, een paar stukjes fruit hé.’ Terwijl ze net chocoladedonuts en een pannenkoek naar binnen hebben gespeeld. (lacht)

Of ik met Marleen geen ambras ga krijgen wanneer ze dit leest? Nee hoor, ik denk dat ze het wel weet, ze is intelligent genoeg. Dat heeft ze sowieso van haar vader! (lacht)”

(Topfoto: WH)

Dit artikel is een deel van het interview met Guy De Pré uit Brieven aan Jonge Grootouders editie 2018. Brieven aan Jonge Grootouders wordt samen met maand 4 van Brieven aan Jonge Ouders naar de jonge ouders opgestuurd. Bekijk hier nog meer artikels voor jonge grootouders.
Op de Facebookpagina van Brieven aan Jonge Ouders vind je nog meer artikels over de allerkleinsten. Volg ons hier.
Gepubliceerd op: 14/09/2018, laatste update op: 10/10/2018

Tags: , ,