Als grootouder weet je soms niet goed hoe je met je tienerkleinkinderen moet omgaan. Je begrijpt vaak maar half waar ze mee bezig zijn en ze trekken zich soms graag terug. En ze zijn altijd met die smartphone bezig! Maar… je ziet hen natuurlijk doodgraag en wil samen plezier maken! Wat kun je doen? Lees snel verder voor 8 verrassende activiteiten voor tieners en grootouders.

1. Ontdek een stad met een stadsspel

Kies een stad uit (extra leuk als geen van jullie er al geweest is) en ontdek die samen door een stadsspel of city game te spelen. Verschillende organisaties bieden spelpakketten aan die je online bestelt en gebruikt wanneer je er zin in hebt. Vaak heb je een smartphone nodig, dus je kleinkinderen kunnen echt aan de slag!

Een overzichtje van stadsspelen vind je hier. Leden van de Gezinsbond spelen met korting via Das Box.

2. Home cinema

Wat is er gezelliger dan op een regenachtige namiddag samen knus een film (of docu) kijken? Kies samen een film uit; de ene keer beslissen je kleinkinderen, de andere keer jullie. Doe alsof je in een cinema bent. Maak samen popcorn en warme chocolademelk, verduister de woonkamer, verzamel alle kussens en dekens… Achteraf kun je de film bespreken, een score geven… én een volgende cinema date plannen!

TIP met een voucher via de webshop van de Gezinsbond kan je 40 procent spaarkorting krijgen bij Lumière

3. Trip down memory lane

Leer elkaar beter kennen door terug te gaan in de tijd! Laat je kleinkinderen vragen opstellen en jou interviewen over jouw kinder-/tienertijd. Neem het op met je smartphone, dan heb je een leuke herinnering. Bekijk oude fotoalbums en vertel verhalen van vroeger. Toon hen de kledingstijl van vroeger, je eerste huisdier, het huis waarin je opgroeide… Laat je kleinkinderen ook zeker de gênante foto’s van hun ouders zien, dat werkt altijd!

TIP: Als je kleinkinderen creatief zijn, kun je zelf samen een krantje maken van de interviews en de foto’s om aan de rest van de familie te tonen.

4. Lachen is gezond

Bekijk samen met je kleinkinderen de kalender van bekende (of minder bekende) stand-upcomedians of die van theaterzalen of cultuurcentra. Is er een comedyoptreden dat jullie allebei wel zouden kunnen smaken? Geef toe, wat is er leuker dan samen de slappe lach krijgen?

5. Groene vingers

De natuur is altijd een goed idee! Als jullie een tuin hebben, kun je met je kleinkinderen een moestuintje aanleggen. Ga samen de zaadjes kopen, plant ze en kom regelmatig samen om ze te onderhouden. Geniet daarna samen van de oogst door ermee te koken!

6. Dierenvrienden

Als jullie dierenvrienden zijn, is het erg leuk om een asiel op te zoeken waar je als vrijwilliger kan meehelpen. Misschien kun je elke maand met een paar honden gaan wandelen? Een ander voorbeeld is ezelboerderij De Kampenhoeve, waar je weides mag onderhouden en ezels en paarden mag verzorgen. Veel fijne mogelijkheden om iets goeds te doen én jullie band te versterken!

7. Leren en creëren

Doe samen iets creatiefs. Ofwel leer je je kleinkind zelf iets aan, ofwel probeer je iets dat nieuw is voor jullie allebei. Bekijk handleidingen via YouTube en zoek samen uit hoe het werkt, of volg een workshop. Schrijf, schilder, bak potten, zing, dans, fotografeer, leef je uit met een knipselboek… Plezier verzekerd!

8. Sportief

Probeer samen sporten uit die alledaags zijn, zoals bowlen, minigolf of poolen. Ook een uitstap naar het Sportimonium past in dat rijtje. Er is het sportmuseum, maar ook een volkssporttuin, waar je volkssporten kunt uitproberen, en een sportlabo, waar je jezelf meet met topatleten. Hoe lenig, snel en krachtig zijn jullie?

Je kan maar niet kiezen? Je kan je tienerkleinkind ook vragen wat ze graag doen of leuk zouden vinden om samen te doen? Een lijstje of een doos met ideetjes kan keuzestress en besluiteloosheid tegengaan. Ze zullen het appreciëren dat je rekening houdt met hun wensen.

Niet voldoende om de band aan te halen? Lees hier hoe je meer toenadering kan zoeken met je kleinzoon of kleindochter.

Gepubliceerd op: 23/10/2019

Tags: , ,