Als grootouders foto’s van hun kleinkinderen delen, stromen de likes en hartjes binnen. Daar is op zich niets mis mee, als aan enkele voorwaarden is voldaan.
De eerste is de beveiliging van je eigen profiel. Het is op veel sociale media mogelijk om je profiel af te schermen voor bepaalde mensen of net enkel toegankelijk te maken voor bepaalde mensen. Standaard staan deze privacy-instellingen ‘zwak’. Het is aan jou, de gebruiker, om die scherper te zetten. Check ook regelmatig of alles nog beveiligd is.
Bekijk dus zeker eens je instellingen van Facebook en Instagram. Zijn de foto’s van je kleinkinderen door iedereen te zien (‘Publiek’, ‘openbaar’ of ‘iedereen’) of enkel door bepaalde mensen (vrienden)?
Als foto’s openbaar staan, mogen ze gebruikt worden voor commerciële doeleinden. De omslagfoto van je profiel is echter altijd openbaar. Let ook hier dus extra op welke foto je daar zet. Op Instagram doe je er goed aan meteen je profiel op privé te zetten, zodat alleen de mensen die je toestemming geeft, je kunnen volgen en je foto’s kunnen zien.
Ouders moeten akkoord gaan
Om foto’s van je kleinkinderen te delen, heb je op de tweede plaats de toestemming nodig van de wettelijke verantwoordelijken van de kinderen, meestal de ouders dus. Praat erover met je kinderen en schoonkinderen: wat vinden zij? Gaan ze akkoord dat je af en toe een foto van hun zoon of dochter post? Wat voor foto’s wel en wat niet? Of willen ze helemaal geen foto’s op sociale media? Maak duidelijke afspraken en respecteer hun wens. Het kan leiden tot onaangename situaties als je (schoon)kinderen eisen om foto’s te verwijderen.
Komen er vriendjes en vriendinnetjes langs? Post dan geen foto’s van hen op sociale media zonder toestemming van de ouders.
LEES OOK > Sharenting: wat deel ik over mijn kindje op sociale media?
Waarom is dat allemaal nodig?
Wat kan er misgaan met een foto van je eerste kleindochter in bad? Of je kleinzoon die een ijsje eet in zijn onderbroek?
Wel, in de eerste plaats is het en blijft het een naaktfoto van een kind. Beschamend om mee geconfronteerd te worden als puber bijvoorbeeld. Maar ook komende technologische ontwikkelingen kunnen roet in het eten gooien. Gezichtsherkenningtechnologie staat nu misschien nog niet helemaal op punt, maar binnen een tiental jaar zal dat waarschijnlijk wel zo zijn.
Met een foto van een volwassene kun je het internet afschuimen op zoek naar andere foto’s van die persoon, inclusief zijn babyfoto’s. Leuk voor pesters… en je toekomstige baas. Bovendien kunnen foto’s van (half)naakte kinderen ook in verkeerde handen terecht komen. Helaas gebeurt dit vaker dan je denkt.
Info blootgeven
Een foto bij het logo van de school, voor de deur van het zwembad, fietsend op straat met de straatnaam in zicht… dit vertelt mensen met slechte bedoelingen veel meer over jou en je kleinkinderen dan je zou willen.
Deel je dit enkel met dichte familie en vrienden, dan kan het wel. Maar heb je honderden vrienden die je niet allemaal persoonlijk goed kent? Let er dan op niet te veel details vrij te geven van de plekken waar je kleinkinderen vaak zijn.
Privacy beschermen
Niets voor niets worden pogingen gedaan om de privacy van alle mensen, kinderen in het bijzonder, te beschermen. Meer en meer worden we ons bewust van het feit dat het internet iederéén connecteert, en vooral: dat het internet niet vergeet.
LEES OOK > Hoe de privacy van je kind beschermen?
Nepaccount? Rapporteren!
Wat als iemand een foto van jouw kleinkind ongevraagd overneemt? Als je de foto ziet opduiken op een profiel waarvan je weet dat het niet te vertrouwen is, of je merkt dat iemand foto’s van jouw kleinkinderen deelt zonder jouw toestemming, maak dan een screenshot van de publicatie zodat je bewijs hebt. Schrijf de persoon die de foto heeft gestolen aan en vraag hem of haar die foto(‘s) te verwijderen.
Een nepaccount kun je bovendien ook rapporteren bij Facebook zelf. Let op: Facebook gaat pas over tot actie als verschillende mensen die melding maken. Mocht dit allemaal niet werken: neem contact op met de politie. Je kan ook terecht bij Child Focus als foto’s of data van kinderen in verkeerde handen zijn gevallen.
Alternatieven
Afschrikwekkend? Dat is ook niet de bedoeling. Slim en vooral voorzichtig gebruik worden aangemoedigd. De algemene regels voor foto’s van je kleinkinderen op sociale media zijn simpel: als je de foto op je schouw zou zetten zodat je vrienden het kunnen bewonderen, is het oké.
Bovendien… moet het altijd op sociale media? Alternatieven zijn er ook. Een Whatsapp-groepje met vrienden of familie? Of een gesloten Facebookgroep, waar je overzicht hebt over wie erin zit en de foto’s kan zien. En wie een computer whizzkid in huis heeft, kan anders een (streng) beveiligde website laten maken, enkel toegankelijk voor wie het paswoord heeft.
Het internet is een interessante plek om te vertoeven en contact te houden met vrienden en familie over de hele wereld. Met enkele maatregelen hou je ook de gegevens veilig.
LEES OOK > Mag die foto van je kleinkind online of liever niet?
Veilig Online
Veilig Online organiseert lezingen over privacy, cyberpesten en sociale media. Bekijk hier of er een lezing bij jou in de buurt doorgaat of neem contact op met je Gezinsbondafdeling. Veilig online is een bekroond initiatief van de Gezinsbond en Child Focus. Zo wonnen ze de Safer Internet for Europe-award en een M-award.
Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbrief. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 17/10/2019, laatste update op: 16/02/2023Tags: digitaal, kleinkinderen, sociale media, veilig online