De relatie met je kleinkinderen is er voor het leven, maar tijdens de tienerjaren vermindert het contact meestal. Omdat de kleinkinderen meer en meer hun eigen leven gaan leiden en vrienden, school en hobby’s steeds meer tijd opeisen. Een normale evolutie maar toch is je rol als grootouder niet uitgespeeld. In de wirwar van puberteit biedt familie stabiliteit. Ook al verzet je kleinkind zich tegen gewoontes en tradities en dagen ze ideeën en meningen uit, hun familie blijft wel hun basis.

Band behouden

Heb je toch het gevoel dat ze te ver weg drijven? Dat je ze niet vaak genoeg ziet? Met deze tips om de relatie met je tienerkleinkind te versterken, kom je al een heel eind.

1) Eten en drinken

Eten moet iedereen, dus dat is twee vliegen in één klap. Met je kleinkind zelf of met de hele familie: etentjes zijn dé manier om nog eens samen te komen. Uit onze eigen grootouderbevraging bleek trouwens dat grootouders dit vaak toepassen.

> lees er meer over in het artikel over grootouders en hun tienerkleinkind

2) Interesse in hun leefwereld

Tieners leven nogal in hun eigen wereldje en aan hun eigen snelheid. Denk niet te snel dat dat niets voor jou is. Met specifieke vragen over hun hobby’s of interesses ontspint zich een heel gesprek.

3) Samen erop uit

Een tiener motiveren om erop uit te trekken, wil al eens lastig zijn (vooral als er geen wifi is) maar met wat proberen en doorzetten, lukt het vast om iets te vinden dat jullie beiden leuk vinden. Samen wandelen of fietsen leent zich goed tot een gesprek, naar een museum, film of attractiepark betekent samen herinneringen maken.

4) Er gewoon zijn

Grootouders zijn een standvastige zekerheid voor tieners. Dat je er bent, dat ze bij jou in de zetel kunnen komen hangen zonder gezeur over taakjes, slingerende sokken en lege verpakkingen in hun kamer, vinden ze heel fijn. En als jij er naast zit, al lezend, naaiend, tekenend, is geruststellend. En kan al eens een voorzichtige vraag of onverwachte ontboezeming opleveren.

5) Actief en praktisch

Opvang is niet meer nodig, op een zeldzaam ziek moment na misschien. Maar een taxirol van en naar hobby’s, een kamp of een concert, kan je wel quality time opleveren én inzicht in wat dat tienerkleinkind van jou zoals uitspookt.

6) Vertrouwen

Tieners zetten stappen naar volwassenheid, en dus kan je hem of haar ook zo behandelen. Een volwassen gesprek, waarbij je je kleinkind vertrouwen schenkt – en zijn vertrouwen in jou ook beschermt, tenzij het hem in gevaar brengt natuurlijk.

7) Gevoelige uiterlijkheden

Het uiterlijk is voor de al onzekere tiener heel belangrijk. Het is deel van hun identiteit en een manier om met de veranderingen van hun lichaam om te gaan. Ze zullen al eens aan het experimenteren slaan, sommige al wat uitdagender dan andere. Het zal lastig zijn, maar slik je oordeel tegenover de tiener in.

Lichamelijke veranderingen die een link hebben met welzijn (gewichtstoename of gewichtsverlies, bijvoorbeeld) kan je wel (blijvend) informeren hoe het gaat, of ze iets nodig hebben. Dit toont bezorgdheid en betrokkenheid – ook al zullen ze het zelf op dat moment afdoen als bemoeienis. Als je tienerkleinkind mentaal niet oké is, moet je blijven investeren om tot hen door te dringen.

8) Hulp

Het is soms een grote stap, maar je tienerkleinkind om hulp, uitleg of advies vragen is ook een manier om contact te leggen en een gesprek te starten.

 

Grootouders hebben veel begrip voor het feit dat ze hun tienerkleinkind minder zien en dat de relatie op een lager pitje staat. Maar dat wil niet zeggen dat ze bij de pakken blijven zitten en niet de hand blijven uitreiken, iets wat door de meeste tieners ook wordt geapprecieerd (ook al laten ze het niet altijd merken…).

 

magazine voor grootouders trotsSpeciaal voor grootouders is er nu het grootoudermagazine. Gratis voor leden! Schrijf je in voor magazine én de nieuwsbrief via dit formulier.
Nog geen lid? Dat kan via de site van de Gezinsbond.

 

 

Gepubliceerd op: 31/08/2019

Tags: , ,