Kleinkinderen zijn een bron van vreugde en trots. Ze eisen energie maar doen je ook herleven. Maar bovenal doen kleinkinderen je hart overlopen van liefde… vooral op deze momenten!

1) Als ze voluit naar je lachen

Niets zo puur en eerlijk als een kinderlach: voluit, zonder gêne, laten ze merken dat ze je graag hebben. Niet elk kind ontdooit gemakkelijk of voelt zich snel op zijn gemak, maar als de lach doorbreekt is het alsof de zon door de wolken breekt.

2) De eerste keer ze ‘ooomaaa’ of ‘pééépéééé’ roepen

Een nieuwe fase, een nieuwe titel. En welke ook wordt gekozen, je hart maakt een sprongetje als ze je roepen. ‘Jaja, ik ben daar!’

LEES OOK > Leuke namen voor grootmoeders

3) De eerste stapjes in jouw richting

Een beetje wankel maar toch vastberaden zijn ze daar, met de beentjes open en de armpjes opgeheven, klaar om in jouw armen (of rond je knieën) te vallen.

4) Elke keer je een ‘schat’ van hen krijgt

Een bosje reeds verwelkte (onkruid)bloemen, een ‘speciale’ steen, een dopje of een rekkertje: kinderen zijn keien in het vinden van ‘schatten’ op straat – en meestal delen ze die maar wat graag met jou.

5) Bij elk optreden

Of het nu een privéshow is van hun favoriete nummers van K3, een zelfgemaakt toneeltje of iets op het schoolfeest of van een club: als grootouder ben je minstens éven trots als de ouders.

6) Als je samen iets gemaakt hebt

Een band met je kleinkinderen kan je op verschillende manieren opbouwen, bijvoorbeeld door iets te maken. Koekjes, een insectenhotel of een mooie tekening: samen heb je iets gepresteerd. En als je dat dan aan mama of papa kan presenteren en je je kleinkind ziet blinken, is dat dubbel geluk.

LEES OOK > Koken met kleuters: lekkere zomerhapjes

7) (Proberen) een geheimpje te houden

Voor kleine kinderen is een geheim houden erg moeilijk. Maar dat wil niet zeggen dat ze het niet proberen. En dat proberen is zooo schattig!

8) Als ze jouw eten het allerlekkerste vinden

Geef toe, daar zwelt een grootouderhart van!

9) En eigenlijk… gewoon door er te zijn

Wat je kleinkinderen ook doen en wie ze ook worden: je bent trots op ze. Van de eerste moment je ze zag, werd je hart weer een beetje groter.

Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 09/07/2019, laatste update op: 07/02/2023