Er wordt mooi weer beloofd en je kleinkinderen komen op bezoek? Hier zijn 3 leuke dingen die jij samen met hen buiten kan doen.

1. Naar het water

Wat is er heerlijker dan een dagje op het water, omringd door prachtige natuur? Tegenwoordig kan je met een elektrisch bootje het water op. Je hebt geen vaarbewijs nodig. De bediening is heel eenvoudig en de boten zijn rustig en vooral stil. Geen stress, geen gedoe, gewoon genieten van de omgeving met je kleinkinderen. Probeer je bootje tijdig te reserveren, want dergelijke tochtjes zijn populair. Er zijn vertrekpunten op de Maasplassen, op de Leie, in Dinant, … Reken op zo’n 50 euro per uur en per boot.

Extra verwentip: sommige rederijen bieden ook een picknick aan die je kan meenemen.

2. Op blote voeten

Toegegeven, de kans bestaat dat ze gaan zeuren onderweg, maar achteraf zullen ze je ongelooflijk dankbaar zijn. Een blotevoetenpad is immers een unieke ervaring. Op je blote voeten wandelen door het natte gras, op bospaadjes en door kleine beekjes, het is wat wennen maar je wordt er sowieso vrolijk van. Voor de kinderen is er meestal in extra uitdagende parcours voorzien, zodat ze er helemaal in kunnen opgaan.

Het allereerste blotevoetenpad werd gebouwd in het Limburgse Lieteberg en is bijna 3 kilometer lang. Ondertussen zijn er een tiental blotevoetenpaden in Vlaanderen. Het ene is al wat langer of uitdagender dan het andere, sommige paden zijn gratis en andere te betalen.

Uit met Vlieg zette de blotevoetenpaden voor je op een rij op www.uitmetvlieg.be, maar er zijn zeker nog andere lokale initiatieven te vinden.

3. Foerageren in de natuur

Kastanjes en beukennootjes rapen, braambessen plukken, brandnetels trekken voor de soep, … met foerageren beleef je dubbel plezier. Je combineert immers twee interessante activiteiten: de zoektocht naar de ingrediënten én het koken. Wil je nog een stapje verder gaan? Er zijn speciale wandelingen en cursussen waarin je leert welke wilde planten, kruiden en bloemen lekker én gezond zijn en hoe je ze het best klaarmaakt. Een buitenspeeltip waar je mee gaat scoren! Je leest meer over foerageren op www.natuurpunt.be.

En wat te doen als het regent?

Als het beloofde mooie weer uitblijft, is een escape room een spannend en minstens even avontuurlijk alternatief voor buitenactiviteiten. Het concept? Je gaat met de hele familie een kamer binnen en om er weer uit te ontsnappen, moet je een aantal leuke puzzels en interessante vraagstukken oplossen. Het verhaal en de beleving staan centraal. Je vindt tegenwoordig escape rooms in elke stad. Op deze site vind je ze allemaal bij elkaar: escapegamesbelgium.be. Je betaalt rond de 100 euro voor een dik uur spelplezier voor 3 personen en uiteraard eeuwige roem bij je kleinkind.

Lees ook > 6 voordelen van buiten spelen

Benieuwd naar nog meer leuke tips en weetjes van De Gezinsbond? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 30/05/2019, laatste update op: 18/06/2019

Tags: , , , ,