Misschien sta je er soms al eens bij stil, of misschien denk je er helemaal niet graag aan. Maar er zijn al financiële en praktische zaken die je kan regelen voor je sterft.

Door jezelf goed voor te bereiden, kan je je nabestaanden helpen en hen een hele hoop zorgen besparen.

Deze drie dingen kan je alvast samen bespreken:

  • Je lichaam

De vraag wat er met je lichaam moet gebeuren eenmaal je gestorven bent, is er eentje die je best op voorhand met je familie bespreekt. Hoe verwacht je dat je afscheidsdienst er zal uitzien? Wil je worden begraven of gecremeerd? Of dacht je eraan om je lichaam aan de wetenschap te schenken?

Die keuzes kan je laten vastleggen in een laatste wilsbeschikking. Dat document vraag je op bij de Dienst Burgerzaken in je gemeente. Wanneer je overlijdt, zal de gemeente nagaan of je zo’n document hebt laten registreren. Als dat het geval is, gaan ze ook na of je nabestaanden je wensen respecteren.

  • De kosten van je uitvaart

Afhankelijk van het type uitvaart dat je wil, kunnen de kosten hoog oplopen. Daarom kan het een goed idee zijn om een uitvaartverzekering te nemen.

In ruil voor een premie die je jaarlijks, maandelijks of in één keer betaalt, dekt de verzekering de kosten van je begrafenis of crematie. Op die manier hoeven je nabestaanden zich geen financiële zorgen te maken, én heb jij gemoedsrust omdat alles al financieel en praktisch geregeld is.

  • Je erfenis

Sinds kort kan je in België een erfovereenkomst sluiten. Die zorgt voor een evenwichtige verdeling van je erfenis door rekening te houden met schenkingen of andere voordelen waarvan je kinderen genoten. Zo kan je in alle openheid je nalatenschap met je kinderen regelen.

LEES OOK: Af en toe zorgen voor kleinkinderen doet grootouders langer leven

Als lid van de Gezinsbond krijg je 5 % spaarkorting bij het sluiten van een Funalia uitvaartverzekering van AG Insurance. Lees er hier alles over.
Ben je nog geen lid? Sluit je nu aan.

Op de hoogte blijven van al onze laatste tips? Volg ons via:

Facebook
Twitter
Instagram
LinkedIn

 
Gepubliceerd op: 22/10/2018, laatste update op: 31/10/2018

Tags: ,