Grootouders vervullen nog altijd een speciale rol in het leven van hun kleinkinderen, of die laatste nu groot of klein zijn. Ze zorgen voor opvang, organiseren familiefeesten en maken (het lekkerste!) eten klaar. Miet Timmers, onderzoekster aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen aan Odisee Hogeschool en gespecialiseerd in de ‘sandwichgeneratie’, legt uit hoe betrokken grootouders zijn bij het leven van hun kleinkinderen.

Tien uur per week

Hoe betrokken zijn grootouders bij het leven van hun kleinkinderen? En hoe geven ze hun rol vorm?

Miet Timmers: ‘Ik zal je meteen een interessant cijfer meegeven over die betrokkenheid: Oma’s en opa’s besteden in ons land gemiddeld tien uur per week van hun tijd en energie aan hun kleinkinderen. Europees gezien scoren we daarin bijzonder hoog’, aldus Miet Timmers.

De reden voor de interesse en de aanwezigheid van grootouders in het leven van hun kleinkinderen, is volgens Timmers drieledig. ‘Ze hebben niet alleen minder kleinkinderen, maar ze leven ook langer. Daardoor zien ze hun nageslacht opgroeien en bestaat zelfs de kans dat ze ook oma of opa van een achterkleinkind worden.’

LEES OOK > Kopzorgen verdienen zorg: wel in je vel op hoge leeftijd

Evolutie in communicatie

‘Op de derde plaats speelt ook de maatschappelijke evolutie naar meer aandacht voor onderlinge communicatie binnen de gezinsrelaties hierin mee. Zoals voor ouders een goede band met hun kinderen centraal staat, zo is dat bij de grootouder-kleinkindrelatie net hetzelfde.

Wie nu grootouder wordt, heeft trouwens vaak zijn eigen kinderen binnen dat onderhandelingshuishouden opgevoed. De tijd van de pater familias ligt al een eind achter ons.’

Samen beleven en genieten

Hoe vult een grootouder zijn of haar rol nu vooral in?

Heel wat grootouders willen hun kleinkinderen graag iets leren of dingen vertellen over het verleden. Maar hun rol is veel ruimer dan vroeger. Op uitstap gaan, zich ontspannen, genieten, amuseren… Zo beleven veel oma’s en opa’s de tijd die ze samen met hun kleinkinderen doorbrengen.

Door die activiteiten, creëren ze ook een emotionele band die in vorige generaties anders was ingekleurd. Je blijft wel een verschil zien tussen oma en opa. Terwijl opa’s veel praktische zaken doen zoals vervoer regelen of meegaan naar hobby’s als voetbal, investeren oma’s vooral in “kinkeeping”. Zij zorgen er meestal voor dat de familie voldoende bij elkaar komt, zeker met de feesten, dat de verjaardagen gevierd worden,…’

Grootouders spreken vaak met een gevoel van ’trots’ over hun kleinkinderen. In welke mate bepaalt ‘grootouder zijn’ ook het geluk van mensen?

‘Uit onderzoek weten we dat het grootouderschap mee bijdraagt tot een groter welbevinden op latere leeftijd, naast een goede gezondheid en een stabiele relatie. Of anders gezegd: als je je kleinkinderen niet of weinig ziet, heb je een grotere kans op depressieve symptomen of op zijn minst een verlaagd welbevinden.’

LEES OOK > Waarom kleinkinderen je gelukkig maken

Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbriefVolg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 18/06/2019, laatste update op: 07/02/2023

Tags: ,