Grootouders vervullen nog altijd een speciale rol in het leven van hun kleinkinderen, of die laatste nu groot of klein zijn. Ze zorgen voor opvang, organiseren familiefeesten en maken (het lekkerste!) eten klaar.

Naar aanleiding van de laatste grootouderbevraging van de Gezinsbond, trok De Bond op interview. Aan het woord is Miet Timmers, onderzoekster aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen aan Odisee Hogeschool en gespecialiseerd in de ‘sandwichgeneratie’.

Tien uur per week

De Bond: Hoe betrokken zijn grootouders bij het leven van hun kleinkinderen? En hoe geven ze hun rol vorm?

“Ik zal je meteen een interessant cijfer meegeven over die betrokkenheid: Oma’s en opa’s besteden in ons land gemiddeld tien uur per week van hun tijd en energie aan hun kleinkinderen. Europees gezien scoren we daarin bijzonder hoog”, aldus Miet Timmers.

De reden voor de interesse en de aanwezigheid van grootouders in het leven van hun kleinkinderen, is volgens Timmers drieledig.  “Ze hebben niet alleen minder kleinkinderen, maar ze leven ook langer. Daardoor zien ze hun nageslacht opgroeien en bestaat zelfs de kans dat ze ook oma of opa van een achterkleinkind worden.”

LEES OOK > Kopzorgen verdienen zorg: wel in je vel op hoge leeftijd

Evolutie in communicatie

“Op de derde plaats speelt ook de maatschappelijke evolutie naar meer aandacht voor onderlinge communicatie binnen de gezinsrelaties hierin mee. Zoals voor ouders een goede band met hun kinderen centraal staat, zo is dat bij de grootouder-kleinkindrelatie net hetzelfde.”

“Wie nu grootouder wordt, heeft trouwens vaak zijn eigen kinderen binnen dat onderhandelingshuishouden opgevoed. De tijd van de pater familias ligt al een eind achter ons.”

Samen beleven en genieten

De Bond: Hoe vult een grootouder zijn of haar rol nu vooral in?

Miet Timmers: “Heel wat grootouders willen hun kleinkinderen graag iets leren of dingen vertellen over het verleden. Maar hun rol is veel ruimer dan vroeger. Op uitstap gaan, zich ontspannen, genieten, amuseren… Zo beleven veel oma’s en opa’s de tijd die ze samen met hun kleinkinderen doorbrengen.”

>> Op reis met de kleinkinderen: “Niemand wil naar huis”

“Door die activiteiten, creëren ze ook een emotionele band die in vorige generaties anders was ingekleurd. Je blijft wel een verschil zien tussen oma en opa. Terwijl opa’s veel praktische zaken doen zoals vervoer regelen of meegaan naar hobby’s als voetbal, investeren oma’s vooral in ‘kin-keeping’. Zij zorgen er meestal voor dat de familie voldoende bij elkaar komt, zeker met de feesten, dat de verjaardagen gevierd worden,…”

De Bond: Grootouders spreken vaak met een gevoel van ‘trots’ over hun kleinkinderen. In welke mate bepaalt ‘grootouder zijn’ ook het geluk van mensen?

“Uit onderzoek weten we dat het grootouderschap mee bijdraagt tot een groter welbevinden op latere leeftijd, naast een goede gezondheid en een stabiele relatie. Of anders gezegd: als je je kleinkinderen niet of weinig ziet, heb je een grotere kans op depressieve symptomen of op zijn minst een verlaagd welbevinden.”

>> Waarom kleinkinderen je gelukkig maken?

Over het welbevinden van ouderen lees je meer via kopzorgen.be

Onze Facebookpagina volgen kan je nog meer informatie verschaffen omtrent opvoeden, tips en tricks…

Ook lid worden kan interessant zijn omdat je dan kan genieten van vele voordelen. Ontdek ze hier.

 

 

Gepubliceerd op: 18/06/2019, laatste update op: 23/10/2020

Tags: ,