"Telkens als het rapport is hou ik mijn hart vast. Niet omwille van de resultaten maar wel om de reacties van de grootouders. Zij geven bij een goed resultaat een cadeautje en vaak ook een centje. Als ouders staan we daar niet achter maar de grootouders staan erop. Moeten we hen dat uit het hoofd praten?"

opvoeding Kinderen belonen voor een goed rapport of hen motiveren met het vooruitzicht van iets leuks als ze hun best doen, is van alle tijden. De manier waarop daarmee omgegaan wordt, kan voor spanningen zorgen tussen ouders (de ene wil het wel doen, de andere niet), of tussen generaties.

We begrijpen jullie standpunt als ouders. Kinderen moeten inderdaad leren om hun best te doen zonder dat daar iets tegenover staat.

> Zo kan je je kind motiveren tot leren

Toch kunnen we ook de grootouders begrijpen. Zij willen hun kleinkinderen een plezier doen en tonen hoe trots ze op hen zijn. Waarom willen jullie niet dat de grootouders hun appreciatie op die manier laten blijken?

Legt het een grotere prestatiedruk op de kinderen omdat ze hun resultaten aan de grootouders moeten laten zien? Als je in het gedrag van je kind merkt dat dit lastig is, kan je van daaruit vertrekken voor een gesprek met de grootouders.

Rol van de grootouders

Verwennen en verwend worden is voor grootouders en kleinkinderen best leuk. Het zorgt mee voor warme herinneringen. Vragen om dat niet meer te doen, kan tot gevolg hebben dat de verbinding met de grootouders wat zoek raakt. Impliciet geef je immers de boodschap, ik weet het beter, alleen ‘mijn kijk’ is belangrijk. Dat kan voor breuklijnen of barstjes in de relatie met hen zorgen.

Probeer respect op te brengen voor het ‘anders’ zijn van de grootouders, en hen te waarderen. Ook daar leren je kinderen van. Ze krijgen in je gezin de waarden mee waar jullie voor staan en kunnen heus wel een onderscheid maken tussen thuis en ergens anders. Zo bouwen ze hun eigen waarden en normen op.

LEES HIER MEER over:

> omgaan met een goed rapport

> reageren op een slecht rapport

> opvoeden zonder straffen en belonen

 

cover de bond oktober 2018 drempelsDeze vraag werd mee beantwoord door de Opvoedingslijn (078/15 00 10). Heb je zelf ook een opvoedvraag? Stuur deze dan naar opvoeden@gezinsbond.be.

 

Vraag & antwoord is een rubriek uit De Bond, het ledenmagazine voor leden van de Gezinsbond. Leden hebben naast korting ook recht op gratis advies bij de Gezinsbond en dit op vlak van opvoeding, energie, wonen, consumentenzaken of juridische problemen.

Wil jij dat ook? Word dan nu lid! Klik door naar deze pagina om je lidmaatschap te regelen.

 

 

Gepubliceerd op: 16/11/2018, laatste update op: 03/06/2019

Tags: , , , , ,