Begin er maar aan. Praten over rouw of echtscheiding met een kleinkind. Soms helpt een boek. Bekend is de Nederlandse tandem Bette Westera – Sylvia Weve. Als geen ander kunnen ze moeilijke thema’s bespreekbaar maken met woorden en beelden. Ontdek hier hun top drie.

Behalve mij

Mijn vader is een lieverd,
mijn moeder is een schat,
maar dat mijn vader ooit iets
met mijn moeder heeft gehad,
dat kan ik niet begrijpen,
daar kan ik echt niet bij,
Ze hebben niets, maar dan ook
niets gemeen behalve mij.

Moeilijke thema’s bij kinderen bespreekbaar maken met boekenBovenstaande regels vind je op de kaft van ‘Uit elkaar’ (Gottmer, 2019). Een grootformaat prentenboek met 44 gedichten. Ze gaan over prille kalverliefde en eeuwige trouw, maar ook over scheiden en de ‘nieuwe’ opa of oma. Sylvia Weve (1954) tekent, Bette Westera (1958) schrijft. Niet tobberig, niet halfzacht. Altijd tilbaar en toch spits.

‘Het is bedoeld als hart onder de riem van die kinderen, maar ook van ouders. Zoals ik met mijn boek ‘Doodgewoon’ al niet wilde zeggen wat dé goede manier om te rouwen is, ken ik ook niet de beste manier van omgaan met je vader en moeder die uit elkaar zijn. Alle opties staan in de bundel, dus kijk maar wat bij je past’, zegt Westera in een NRC-interview.

Geen enkel aspect van scheidingsleed bij kinderen ontgaat haar. Tot het laatste gedicht in het boek blijft ze verrassen.

‘Lieve Leo, wil je met me trouwen?’
‘Beste Els, ik denk niet dat dat kan.’
‘Echt niet?’ ‘Nee, jij bent getrouwd met Douwe.’
‘Meen je dat? Daar weet ik niks meer van.’

Geen oma-kleren

‘Aan de kant, ik ben je oma niet!’ (Gottmer) is het eerste boek waarmee het duo het verschil maakte. In de beste traditie van Annie M. G. Schmidt, met een tikkeltje anarchie en een gezonde scheut humor, laten de dames Westera en Weve twaalf veelkleurige ouderen in een woonzorgcentrum defileren.

Ga daarbij zeker op bezoek bij Mevrouw Verweerd. Die verwende vroeger al dansend goedgeklede heren en is nu de geadopteerde oma van Annabelle en Jeroen.

‘Ze heeft geen oma-kleren, maar dat geeft niet,’ zegt Jeroen./ Ze drinken thee met taart/ en spelen samen kaart.

LEES OOK > Oma en opa op de boekenplank: de leukste boeken over grootouders

Doodgewoon

De grote doorbraak van het tweetal kwam er met ‘Doodgewoon’ (Gottmer, 2014). Westera belicht in dit troostboek de dood langs alle kanten: van sterven tot rouwproces, van zelfmoord tot hiernamaals.

Zo’n hevige thema’s toegankelijk kunnen maken getuigt van vakmanschap. Ook Weve vindt met haar rijk tekenpalet telkens de juiste toon.

Aarzel niet om het te delen met jouw kleinkinderen. Zelfs met tegenwind lijkt het met dit koningskoppel nog altijd lichter fietsen.

Ik mis je als ik ijsjes eet,
en appels en bananen.
Ik mis je als ik huilen moet,
ik mis je zonder tranen.

Ik mis je als je jarig was
en iedereen er is.
Ik mis je als ik eventjes
niet merk dat ik je mis.

Ik mis je als ik keelpijn heb,
ik mis je als ik val.
Ik mis je nergens echt het ergst,
maar altijd overal.

(fragment ‘Altijd overal’ uit ‘Doodgewoon’)

Speciaal voor grootouders is er ons gratis magazine GROOTouders. Ook ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbrief. Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier

Gepubliceerd op: 09/06/2021, laatste update op: 10/06/2021

Tags: ,