Madi Nagels en haar man Nand uit Gent zijn de trotse grootouders van Lars (10), Winne (8), Gaston (7) en Maurice (5). In juli gaan opa en oma op vakantie met de kleinkinderen in Reigersnest in Koksijde. Voor Madi en Lars is het al de zesde keer.

Over de grootouder-kleinkindweken hoorde Madi zes jaar geleden op de radio. “Larsje was vier en ik dacht: ‘Dat is iets voor ons.’ Zijn mama vond het een goed idee. Nand is geen groepsmens en zei: ‘Gaan jullie maar met zijn tweetjes, als het goed meevalt en je wil dat ik meega, doe ik dat een volgende keer.'”

Contacten gaan vanzelf

“Ik vertrok met een klein hartje, maar het was keigoed. Ik raakte al meteen bij aankomst in gesprek met een oma die ook alleen was met twee meisjes, en het klikte wonderwel tussen haar kleindochter Renée en onze Lars. ”

“De contacten komen vanzelf op zo’n week. Zowel bij de volwassenen als de kinderen. Die zitten het liefst samen aan tafel, en dat is in Reigersnest geen probleem. Ze vinden het ook geweldig dat ze aan het buffet kunnen kiezen en zelf eten op hun bord mogen scheppen. En wordt er eens gemorst dan is dat geen drama.

“Zelf hun bord vullen, is een leerschool. Hun ogen zijn vaak groter dan hun buik. Daar moeten we regelmatig op wijzen. Ook bij andere grootouders zijn er kinderen die hun bord niet leegeten en overal zijn ze wel eens lastig. Herkenning troef en het is leuk te zien hoe anderen het aanpakken. Daarvoor alleen al is zo’n week de moeite waard.”

Aandacht geven en genieten

“Als grootouder kan je al je aandacht aan de kinderen geven, én genieten. Je hoeft geen boodschappen te doen of eten klaar te maken, zelfs de bedden zijn gemaakt.

“Je leert je kleinkind op een andere manier kennen als je ze bezig ziet in een groep. Onze Winne is verlegen, terwijl Gaston een echte showman is. En Maurice eist aandacht op als hij die niet genoeg krijgt naar zijn zin. Zo klein nog, maar je ziet al die trekjes. Op het vrij podium vorig jaar heeft de verlegen Winne ook iets gebracht. Ze trekken elkaar mee. Ik heb daar vaak met ontroering naar de interacties gekeken. ”

Geen verplichting

“Er is een actief programma  Je pikt eruit wat je wil, niemand is tot iets verplicht. Wij deden zoveel mogelijk mee. Je hoeft je niet het hoofd te breken over wat je nu weer zal verzinnen om de kinderen bezig te houden.  Er is ook veel spel- en knutselmateriaal, dat heb je niet als je zelf met je kleinkinderen weggaat.

Je doet ook zaken die je anders niet zou doen. Ik bouw nooit zandkastelen, maar aangespoord door het enthousiasme van een monitor en met nog andere grootouders heb ik dat wel gedaan. En ik heb er zelfs veel plezier aan beleefd!”

Ook ga ik niet graag de zee in. Dan is het fijn als anderen de kleinkinderen meenemen terwijl ik klaarsta met de handdoek voor achteraf. Vorig jaar was er een oma die voor haar zeven kleinkinderen papieren bloemen maakte om te verkopen op het strand. Onze Maurice was in de wolken dat ze er ook een voor hem maakte. Mooi toch?

Toplocatie met kinderen

Reigersnest is een toplocatie met kinderen. Ze amuseren zich op het speelpleintje terwijl wij een koffietje drinken op het terras, of ze zijn in de speelkelder en weten dat ze ons in de bar kunnen vinden. In het speelhoekje in de bar zijn ze trouwens ook uren zoet. Nog nooit vroeg er eentje wanneer we naar huis gingen. Aan het einde klinkt het steevast: ‘Is het nu al gedaan?’

> Met de (klein-)kinderen op reis: welke documenten neem je mee?

Interesse? Boek snel jouw grootouder-kleinkindvakantie!
Meer info over de grootouder-kleinkindvakanties vind je hier.  Ook dit jaar is deze vakantieformule erg gegeerd.  Al heel wat periodes zijn volzet.
Wie er deze zomervakantie nog bij wil zijn, moet zijn snel zijn. Momenteel zijn er nog enkele plaatsen vrij in het Reigersnest (Koksijde) voor de periode 20-24 augustus 2019. In Vayamundo (Oostende) kan je terecht van 13-17 augustus 2019.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste sportieve en vakantienieuws? Volg Gezinssport Vlaanderen dan ook via Facebook.

Gepubliceerd op: 14/03/2019, laatste update op: 17/04/2019

Tags: , , ,