Lang thuis wonen is een droom van velen. Maar als de mobiliteit en de krachten verminderen of de ogen slechter worden, is het huis vaak niet meer veilig of comfortabel. Wat doe je dan?

Om langer thuis wonen haalbaar en veilig te houden, kunnen (kleine) aanpassingen een grote hulp zijn. In de praktische gids ‘Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, hoe doet u dat?’ (Koning Boudewijnstichting) vonden we een resem bruikbare adviezen.

Als je het moeilijk hebt met al die aanpassingen, zoals de meesten, bedenk dan dat velen achteraf zeggen: ‘Hadden we het maar veel eerder laten doen’.

1) Aangepast schoeisel

Loop niet op kousenvoeten of met open sloffen rond. Doe zowel buiten als binnen schoeisel aan met antislipzool en stevig gesloten rond de voet.

2) Stangen & houvast

Stangen kunnen handig zijn in de badkamer en in het toilet om je vast te pakken en recht te trekken of te gaan zitten. Maar ook in de keuken, naast een zetel of het bed kunnen ze tot steun zijn. Of naast de voordeur als je daar een drempel over moet. Om dezelfde reden wordt aangeraden om een bijkomende trapleuning langs de muur te installeren.

3) Grijparm

Lange grijparmen kunnen helpen als bukken om iets op te rapen moeilijk wordt.

4) Traplift

Een traplift is een aanzienlijke kost maar je kan daardoor wel een deel van de woning blijven gebruiken zonder gevaar.

5) Zit- en lighoogte

Kies een zetel en bed waar je makkelijk in kan gaan zitten of liggen en uit opstaan. Niet te laag dus. Voor de zetel kan dit eventueel met een zetelverhoger, het bed kan hoger geplaatst worden of je kan een ziekenbed huren.

6) Vloerbekleding

Kies voor slipvrije en makkelijk te onderhouden vloerbekleding

7) Stoel

Hou een stoel bij de hand om taken zittend uit te voeren. Geen plooistoel want die is niet stabiel.

8) Antislipmatjes

Nergens is het risico op vallen groter dan in de badkamer. Leg antislipmatjes voor de wasbak, het toilet en naast en in het bad of douche.

In de douche kan je ook een stevig plastic zitje (laten) bevestigen om je comfortabeler te kunnen wassen. Een ruime douche zonder drempel heeft de voorkeur.

In het bad kan een badplank bevestigd worden door een specialist om makkelijk in en uit te stappen en om zittend te douchen.

9) Draairichting van de deur

De deur van badkamer draait bij voorkeur naar buiten. Als je valt en voor de deur ligt, kan er nog iemand binnen.

10) Mengkraan

Thermostatische mengkranen laten toe de temperatuur van het water beter te controleren en verbranden voorkomen. Dit is zowel handig in de badkamer als in de keuken. Er bestaan ook heel wat hulpmiddelen om wie minder mobiel is te ondersteunen bij het zelfstandig wonen.

11) Sliplift en dergelijke

Hulpmiddelen om ondergoed en sokken aan te trekken verkleinen de kans op valpartijen. Ook schoenen kiezen met elastische veters die je niet moet openmaken om schoenen uit te doen, kunnen helpen.

12) Telefoon met grote toetsen

Communicatie is belangrijk. De kinderen of kleinkinderen willen informeren hoe het gaat, de persoon hoort de telefoon niet en er ontstaat al eens paniek. Een aangepaste telefoon met grote toetsen, geluidsversterking en soms aan te sluiten op hoorapparaat, is dan een goed idee. Kies indien mogelijk voor een eenvoudiger toetsenbord waarop alleen onmisbare functies staan: bellen, opnemen, beluisteren van ingesproken boodschappen enz.

Advies

Je wil ook aanpassingen (laten) doen of dit voorleggen aan iemand anders: waar kan je terecht? Onder andere de ziekenfondsen en thuiszorgdiensten geven advies. Hun ergotherapeuten bekijken het huis op zwakke punten en problemen en stellen oplossingen voor.

Informeer ook op welke premies je recht hebt bij aanpassingen. In sommige gemeenten kan je via het OCMW klusjes laten uitvoeren door vaklui die speciaal zijn opgeleid voor de (her)inrichting van woningen van ouderen.

LEES OOK: Zo lang mogelijk zelfstandig wonen? Neem tijdig je voorzorgen

LEES OOK: Thuiszorg: hoe organiseer je dat?

Dit artikel is bewerking van een artikel in De Bond van april 2018.  De Bond is het ledenmagazine voor leden van de Gezinsbond.
Wil je ook lid worden? Lees hier waarom dat een goed idee is.

Ledenvoordeel

Als lid van de Gezinsbond krijg je 150 euro spaarkorting bij aankoop van een rechte traplift of 250 euro spaarkorting bij aankoop van een gebogen traplift. Je krijgt ook 5 procent spaarkorting op de onderhoudscontracten van Comfortlift. De spaarkorting is cumuleerbaar met eventuele andere acties. Lees er meer over op deze pagina. 

Gepubliceerd op: 01/05/2018, laatste update op: 28/05/2018

Tags: , ,