Corona is geniepig en bokkig. Het treft alle leeftijden en de kwetsbaren staan op de eerste rij. Tijdens deze pandemie staan de oudste ouden volop in de schijnwerpers. ‘Hun lichaam toch, want voor hun geest hebben we nog altijd even weinig aandacht,’ zegt Ann Peuteman, auteur van het boek Grijsgedraaid. Met de campagne ‘Kopzorgen verdienen zorg’ wil de Vlaamse Ouderenraad daar verandering in brengen.

Het levenselixer

We kennen min of meer de voorwaarden om als aspirant eeuweling de eindmeet te halen: voldoende beweging, gezond eten, niet roken, matig met alcohol, een goede relatie met je naasten en voldoende sociale contacten. Alsof het maar een aan te vinken lijstje is.

Epidemioloog en arts Luc Bonneux, bekend vanwege zijn pittige opiniestukken, maakt in zijn boek ‘En ze leefden nog lang en gezond’ (Lannoo, 2011) daarbij een culinaire kanttekening:

‘Een lange levensduur wordt, terecht, vaker geweten aan het dagelijkse borreltje of de geregelde portie spek met eieren dan aan een grote soberheid. Niet omdat dat gezond zou zijn, maar omdat deze houding wijst op een positief genieten van de kleine dingen des levens.

Op hoge leeftijd moeten we allen inleveren. Wie ondanks de beperkingen van de oude dag nog kan genieten van het bestaan, nog goesting heeft in het leven, die mag er langer van genieten.’

LEES OOK > Ouderen die minder medicatie nemen? Het kan!

Lichaam & geest

Die goesting ontbreekt wel eens. ‘Meestal begint dat als het lijf niet zo goed meer meewil,’ stelt An Peuteman (Knack, mei 2020). ‘Met de beste bedoelingen begint je omgeving je dan meer en meer uit handen te nemen. Zodat jij je daar allemaal geen zorgen meer over hoeft te maken en kunt uitrusten.

Eerst worden je autosleutels in beslag genomen, dan neemt iemand je bankzaken over en geleidelijk verdwijnt nog een hele resem andere beslommeringen. Tot er niet zo gek veel meer overblijft.

Zo wordt het voor een tachtigplusser op den duur niet alleen moeilijker om zichzelf te blijven, maar ook om een reden te vinden om ’s ochtends nog uit bed te komen.’

Het niet langer kunnen autorijden of fietsen, het huishouden niet meer alleen kunnen beredderen of moeite hebben om gesprekken te volgen: het zijn allemaal hindernissen die je helemaal kunnen doen struikelen.

Het heengaan van dierbaren, geheugenproblemen, overbelasting door intensieve mantelzorg en eenzaamheid zijn zulke indringende kantelmomenten of verlieservaringen, dat het ons niet mag verbazen dat de levensdrift je dan ontglipt.

LEES OOK > Aandacht voor dementie: van prentenboek tot memory app

Kopzorgen

Uit de Nationale Gezondheidsenquête blijkt dat 1 op 10 van de 75-plussers aangeeft in het laatste jaar een depressie doorgemaakt te hebben. Dat cijfer ligt 40% hoger dan het gemiddelde voor de algemene bevolking.

Bovendien worstelt 1 op 5 ouderen tussen 65 en 74 met zijn mentaal welzijn. Bij 75-plussers gaat het zelfs om bijna 1 op 3 ouderen.

De Vlaamse Ouderenraad vindt het hoog tijd om die psychische problemen bij ouderen bespreekbaar te maken. ‘De noden zijn hoog, de cijfers liegen er niet om en de hulp is op dit moment ontoereikend.’

Volgens de organisatie krijgt amper 5% van 75-plussers met depressie psychologische hulp. Daarom voert ze een jaar lang campagne onder de vlag ‘Kopzorgen verdienen zorg’. De Gezinsbond onderschrijft ten volle de bezorgdheid om de levenstevredenheid van de oudste ouderen ter harte te nemen.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 22/10/2020, laatste update op: 06/11/2020

Tags: ,