De meeste senioren hopen zo lang mogelijk in hun eigen woonst te kunnen blijven. Ze denken ook dat ze nog tijd hebben, maar het kan snel veranderen. Eén banale valpartij kan ervoor zorgen dat zelfstandig wonen van de ene op de andere dag niet langer evident is.

Om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen, doe je er dan ook goed aan op tijd de woning aan te passen. Zo voorkom je plots in een situatie te belanden dat je droom niet meer mogelijk is.

Je woonst op je oude dag voorbereiden hoeft niet noodzakelijk breek- en sloopwerk met zich mee te brengen. Ook kleine maatregelen helpen je een stuk vooruit.

SOS rommel

Voorkom valpartijen door geen rommel te laten rondslingeren. Wees ook voorzichtig met tapijten. Kies voor antislipmatten of – nog beter – haal je tapijten weg. Zorg voor een goede doorgang zodat je makkelijk van de ene naar de andere kamer kan bewegen, ook al betekent dit dat je enkele meubels moet wegnemen.

De juiste hoogte

Met een slimme indeling van je woonst vermijd je onnodig bukken en rondlopen én bewijs je je rug een grote dienst. Spullen die je vaak nodig hebt, plaats je het best binnen handbereik. Zorg ervoor dat je niet op een krukje hoeft te gaan staan om je keukengerei te vinden. Laat je wasmachine en droogkast wat hoger plaatsen zodat je niet telkens door je knieën hoeft te gaan om de was in en uit te laden.

Goede verlichting

Een goede zichtbaarheid helpt valpartijen te voorkomen. Ook bij kleine verplaatsingen of een nachtelijk toiletbezoek steek je het best het licht aan. Sommige spaarlampen branden pas na een tijdje op volle kracht. Plaats ze niet in ruimtes waar je meteen licht nodig hebt zoals het toilet of de slaapkamer. Zorg ook in de traphal voor een goede verlichting. Een schakelaar boven- én onderaan de trap is echt geen overbodige luxe.

Veilige trap

Trappen kunnen gevaarlijk zijn. Met een extra trapleuning tegen de muur verhoog je de veiligheid. Ook zelfklevende antislipstrips op de rand van elke trede zijn handige hulpmiddelen.

Op een bepaald moment kan het op en- afgaan van trappen moeilijk worden. Alle woonfuncties op de benedenruimte voorzien kan een oplossing bieden. Is dat onmogelijk of zie je dat niet zitten? Dan kan je overwegen om alvast een traplift te laten plaatsen om je later veilig naar een andere verdieping te helpen. Ben je lid van de Gezinsbond? Dan krijg je spaarkorting bij aankoop van aan traplift van Comfortlift.

Nog meer praktische tips om badkamer en keuken veilig te houden? Klik hier.

Premie

Ben je nog fit en heb je zin om zelf de handen mee uit de mouwen te steken? Dan helpt dat zeker om de kosten de drukken. Ook de Vlaamse aanpassingspremie brengt het kostenplaatje naar omlaag. Zelfs voor ingrepen zoals handgrepen in het toilet of een aangepaste douche kan de premie trouwens een belangrijk verschil maken. Kijk hier of je ervoor in aanmerking komt.

Hulp in huis

Onderzoek van het Lucas-onderzoekscentrum aan de KU Leuven toonde aan dat een goed georganiseerde thuiszorg met aandacht voor ergonomie, kinesitherapie en zelfs psychologische ondersteuning ervoor zorgt dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Aarzel dus niet om hulp in te schakelen om je leven comfortabeler te maken. Ook een poetshulp kan je leven een stuk makkelijker maken .

Lees ook: Hoe organiseer je thuiszorg?

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes via:
* Facebook
* Twitter
* Een nieuwsbrief
Gepubliceerd op: 02/04/2018, laatste update op: 02/05/2018

Tags: , ,