Best mogelijk dat je digitale vaardigheden er sinds corona ferm op vooruit zijn gegaan. Dat je tegenwoordig een krak bent in online communicatie, goochelt met WhatsApp en FaceTime en vlot je weg vindt in het videochatten. Maar hoe handig of slim je ook bent met je smartphone, tablet of laptop, toch zullen je kinderen – en vooral je kleinkinderen – je altijd een paar stappen voor zijn.

Online indruk maken

De jongeren van vandaag zijn nu eenmaal ‘digital natives’: ze konden klikken, liken en swipen nog voor ze konden praten. Ze zijn geboren, getogen en opgegroeid in een online wereld.

Een wereld waarin apps voor structuur zorgen en cijfers & letters vrolijk gemixt worden met gifs & emoticons. Trends en hypes volgen elkaar in een rotvaart op. Denk je: ‘Oef, ik ben weer mee’, dan is het bij jongeren al passé.

Een handleiding schrijven om helemaal op de hoogte te zijn van alle online nieuwigheden is quasi onmogelijk. Maar sympathiek als we zijn, zetten we voor jou met veel plezier een paar opvallende feiten en fenomenen op een rijtje. Kwestie van online wat indruk te maken op dat jonge volk. 😉

LEES OOK > Wat leren kleinkinderen van hun grootouders?

Emoticons

Die ken je sowieso al. Je vindt er eentje op het einde van de vorige paragraaf. Maar naast de vrolijke, trieste en gekke gezichtjes zijn er nog honderden andere. En natuurlijk ben je vrij om die te gebruiken zoals je wil.

Maar hou er rekening mee dat bepaalde emoji’s voor jongeren een betekenis hebben waar jij misschien geen weet van hebt. Stuur dus niet zomaar een aubergine wanneer je kleinkinderen vragen of je iets nodig hebt van de supermarkt. Voor jou mag dit dan een ordinaire groente zijn, voor hen is het simpelweg een piemel.

Gifjes

Niet-toxische, ultrakorte en grappige filmpjes die gebruikt worden bij het chatten op sociale media. Komt van Graphics Interchange Format. Met zo’n gifje geef je een gevoel, een boodschap of reactie weer op een originele manier. Zonder er zelf woorden aan vuil te maken.

Gifjes zijn plezant en amusant en hebben de gave om online gesprekken een beetje op te fleuren.

Meme

Wordt uitgesproken als ‘miem’ en heeft dus niets te maken met grootmoeders. Al zou mijn mémé zaliger die zotte memes waarschijnlijk geweldig gevonden hebben.

Memes zijn uitspraken, korte filmpjes of afbeeldingen die door een bepaalde groep via sociale media massaal bewerkt en gedeeld worden en zich op die manier razendsnel verspreiden.

Na een tijdje maken ze deel uit van de cultuur van die groep. Zo heb je memes die de ronde doen bij jongeren, studenten, gamers, mensen uit de cultuursector of ouders van jonge kindjes. Voor mensen die niet tot die groep behoren, zijn memes moeilijk te snappen.

LEES OOK > Pubers en hun grootouders: twee handen op één buik

OK Boomer!

In 2019 was de uitspraak ‘OK Boomer!’ één van de bekendste memes bij jongeren. Met die twee kleine woordjes dienden ze oudere mensen – babyboomers, maar bij uitbreiding iedereen van boven de dertig jaar – van antwoord. Laconiek, schouderophalend en oogrollend.

De quote werd zo populair dat je hem na een tijd ook in gewone spreektaal kon horen. Intussen is de hype alweer lang voorbij en wordt ‘OK Boomer!’ alleen nog gebruikt door de boomers zelf. Want die hollen altijd een beetje achterop …

TikTok

Een app die immens geliefd is bij jonge tieners. Ze bekijken, maken en delen er korte filmpjes van maximum vijftien seconden. In het begin vooral playbackfilmpjes, maar nu vind je er ook zotte trucjes, grapjes, dansjes, wedstrijden en duetten.

Met de hulp van gekke geluidseffecten en visuele trucjes kan quasi alles. Sommige TikTokkers hebben intussen miljoenen volgers. De idolen van morgen vind je vandaag op TikTok. Meer over TikTok en waarom het zo populair is, kan je hier lezen.

Steek je licht op bij je kleinkinderen

Wees gerust, het is heus niet nodig om ineens de hipster uit te hangen, om massaal memes en emoticons te gebruiken of een account aan te maken op TikTok. Omarm die sociale media maar blijf gewoon wie je bent, zo ben je het waardevolst voor je kleinkinderen.

Wat wél een goed idee is: dat jonge volk inzetten als jouw persoonlijke communicatieadviseurs. Zit met je vragen, twijfels of snap je de app niet? Steek je licht op bij hen! Het zorgt gegarandeerd voor grappige momenten en brengt jullie virtueel weer wat dichter bij elkaar. Iets wat we tijdens (en na) corona goed kunnen gebruiken.

Dit artikel verscheen eerst in het Magazine voor GROOTouders (nr. 5, 2020). Ook ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de nieuwsbrief. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 08/07/2020, laatste update op: 09/07/2020

Tags: