Cultuurliefhebbers kunnen momenteel hun vleugels niet te ver uitslaan. Gelukkig kunnen we wél veilig naar musea en helemaal handig is een museumpas. We prikken voor jou een handvol smetvrije uitstapjes uit het actuele aanbod tentoonstellingen.

Succesverhaal

Eerst nog iets over de museumpas. Die ging in mei 2018 van start. Drie jaar later kan je meer dan 190 musea bezoeken, goed voor 230 tentoonstellingen in heel België.

59 euro voor een pas is niet min, maar wie onderstaand lijstje tentoonstellingen afwerkt aan het gebruikelijke tarief eindigt al hoger. Als extra kan je bovendien met de trein 5 keer aan halve prijs reizen.

LEES OOK > 6 tips die een museumbezoek met kinderen leuker maken

Bezette Stad

We beginnen onze museumtocht in Antwerpen met twee stevige tips voor liefhebbers van grafiek.

‘BOEM Paukeslag!’ is de bekende regel van Paul van Ostaijen (1896-1928) uit zijn bundel Bezette Stad. De originele tekst van dit iconisch werk is momenteel voor het eerst te zien in het Letterenhuis.

Van Ostaijen wilde niet alleen de beleving van de bezetting van Antwerpen tijdens de Eerste Wereldoorlog laten voelen, maar ook de poëzie naar inhoud en vorm radicaal vernieuwen. Hoe dat in zijn werk ging, ontdek je nog tot 27 juni in een tentoonstelling die de vele verhalen achter de gedichten levendig in beeld brengt.

Uitstapjes voor cultuurliefhebbers: triptips naar museaNog in de Scheldestad kan je terecht in het Museum De Reede voor een tijdelijke tentoonstelling met werk van Käthe Kollwitz. Deze Duitse kunstenares is bij ons vooral bekend van de beeldengroep Treurend Ouderpaar op het oorlogskerkhof van Vladslo. Naast schetsen uit de voorstudie van het beeldhouwwerk valt er nog meer aangrijpende grafiek te zien waarin haar aanklacht tegen onderdrukking, armoede en oorlog weerklinkt.

Voor alle generaties

Op naar Tongeren, naar het Gallo-Romeins Museum. Hoe was het om te leven in de Romeinse tijd, in Rome en ver daarbuiten? De tentoonstelling ‘Oog in oog met de Romeinen’ biedt behalve 250 topstukken van het British Museum tal van boeiende levensverhalen voor alle leeftijden. Het museum ontwikkelde speciaal op maat van kinderen enkele extra ‘ooggetuigenfilms’.

Uitstapjes voor cultuurliefhebbers: triptips naar musea

Pas op de lijst van de museumpas staat het Speelgoedmuseum in Mechelen. De kans is groot dat je speelgoed herontdekt uit jouw kindertijd of die van vorige generaties. Poppen en treinen, Playmobil en Barbie, gezelschapsspelletjes en games – alles passeert de revue.

In het Huis van Alijn in Gent loopt tot eind augustus ‘Circus onderweg’. In deze expo is het wegdromen bij de collectie foto’s, films, affiches en persoonlijke voorwerpen van Belgische circusartiesten.

Ook bijzonder zijn de getuigenissen van ouders en kinderen over het dagelijks leven in een rondreizend circus. Er is een mogelijkheid tot interactief parcours in de expo voor (groot)ouders met kinderen.

LEES OOK > Hoe herken je een kindvriendelijke culturele activiteit?

Raveel bezet BOZAR

Uitstapjes voor cultuurliefhebbers: triptips naar museaIn hartje Brussel bezet Roger Raveel de BOZAR met een ferme keuze van 150 werken uit zijn uitgebreid arsenaal. Abstract of figuratief: Raveel spreekt met zijn uitgesproken kleurentoets klein en groot aan.

Ondertussen loopt in zijn geboortedorp de tentoonstelling ‘Zien, denken, schilderen’. De expo toont een selectie schilderijen en tekeningen uit zijn belangrijke creatieve periode 1948-1968. Daarnaast krijgen we werk van schilders te zien die in die jaren uitermate bepalend waren voor Raveel.

Tweemaal een aanrader en een mooi eerbetoon voor de man uit Machelen-aan-de-Leie die in 2021 zijn 100ste verjaardag zou vieren.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 29/04/2021, laatste update op: 03/05/2021

Tags: