In De Grote Grootouderbevraging van de Gezinsbond vroegen we aan 1700 oma's en opa's hoe zij hun rol beleven. De resultaten schetsen een beeld van frequente en warme contacten tussen grootouders en kleinkinderen. Bij de kleine groep waar het niet zo goed gaat, zorgt dit voor veel verdriet. Gevraagd naar welke betekenis de kleinkinderen voor hen hebben, kregen we deze eerlijke en hartverwarmende antwoorden:

“Kinderen krijgen is een wonder, kleinkinderen zijn een wonder boven wonder!”

  • “Onze kleinkinderen weven een liefdevolle band tussen iedereen in de familie. Door hen kijken we op een andere manier naar de toekomst. Ze zijn een bron van vreugde maar soms ook van zorgen. Ze houden onze geest wakker en dagen ons uit om bij de tijd te blijven. We kijken met ver- en bewondering naar hun kennen en kunnen. We genieten ervan en zijn hen dankbaar dat ze er zijn.”

“Ze zijn een nieuwe boost in ons leven.”

  • “Heerlijk jong geweld dat je mag verwennen terwijl je er geen eindverantwoordelijkheid over hebt. We helpen hen met schoolwerk of trekken samen naar een museum, en zij geven ons op hun beurt de energie om bij te blijven in deze snel evoluerende maatschappij.”

“Mijn kleinkinderen zijn mijn ALLES! Na het overlijden van mijn man heb ik me volledig op hen gefocust. Als ik hen niet had, was die periode veel lastiger geweest.”

  • “Door hen voelen wij ons voldaan en rustig.”

“Ik zie hen doodgraag! Ik verzet of annuleer zelfs andere activiteiten om te kunnen inspringen voor opvang.”

  • “Al kraakt ons lijf nog zo hard na een intens dagje samen met hen, ze houden ons toch jong!”

“Zij zijn de nieuwe generatie en verzoenen ons met het idee dat we zelf ouder worden.”

  • “De oudsten leren ons met de computer werken, en de jongsten komen wel eens enkele dagen logeren.”

“Soms lig ik er wel eens wakker van: als niet alles loopt zoals je zelf zou doen.”

  • “Het zijn wonderen! Mijn hart smelt als één van hen zegt: ‘Je bent een prachtige oma.'”

“Ze zijn een grote bron van vreugde en de mooiste aanvulling op het ouderschap. We genieten mee van hun levensweg.”

  • “Onvoorstelbaar wat zo’n klein wezentje teweeg brengt! De glimlach van mijn kleindochter heeft me de kracht gegeven om verder te gaan na de dood van mijn zoon. Zij is voor mij echt het keerpunt geweest.”

“Ze brengen veel afleiding in ons leven als gepensioneerden. We volgen hun handel en wandel, weten graag hoe het gaat met hen, maar proberen ons tegelijk niet te moeien. Net daarom komen ze zo graag bij ons over de vloer.”

  • “Voor ons zijn ‘oma’ en ‘opa’ eretitels.”

Deze reacties werden gesprokkeld tijdens onze grote Grootouderbevraging in 2016. Het volledige onderzoek staat online en was eerder ook te lezen in onze gezinskrant De Bond.

Word hier lid van De Gezinsbond en kan je niet langer wachten dan kan je hier onze Facebookpagina volgen.

Gepubliceerd op: 27/12/2016, laatste update op: 20/12/2017

Tags: , , ,