Wat doe je met de kleinkinderen wanneer ze tijdens de wintermaanden op bezoek komen? Samen bakken natuurlijk. Niet alleen vinden ze het leuk om met beslag en versiering aan de slag te gaan, je maakt iets waar je achteraf ook nog samen van kan genieten – of waarmee ze mama en papa kunnen verblijden. Deze 5 verrassende recepten kun je samen met je kleinkinderen bakken en bieden bak- en smulplezier voor een hele winter.
Nog wat tips: laat de kleinkinderen zoveel mogelijk zelf het recept lezen en uitproberen, maar zorg voor extra ingrediënten voor het geval er iets misloopt – en maak je niet druk over je vuile keuken. Het opruimen achteraf doen jullie gezellig samen, terwijl de taart staat af te koelen.
De klassiekste: oma’s appeltaart
Wat is er fijner dan kinderen iets aanleren dat je zelf van je ouders of grootouders leerde? Je kleinkinderen zullen het heerlijk vinden om het familierecept zélf klaar te maken, en er later hun eigen draai aan te geven.
Ingrediënten (voor een taartvorm van 24 cm )
- 200 g boter
- 200 g witte basterdsuiker
- 400 g zelfrijzend bakmeel
- 1 ei
- 8 g vanillesuiker
- snufje zout
- 1,5 kg zoetzure appels (ongeschild)
- 75 g kristalsuiker
- 3 tl kaneel
- 15 g paneermeel
Bereidingswijze
- Klop het ei los en verdeel in twee delen: één deel voor het beslag en één deel voor het bestrijken van je taart.
- Meng boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, een half ei, vanillesuiker en een snufje zout tot een stevig deeg en verdeel het in 3 delen.
- Schil nu de appels en snij ze in plakjes. Meng ook in een kopje de suiker met kaneel.
- Vet de springvorm in en bestuif met bloem.
- Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken. Een tweede deel deeg gebruik je voor de randen. Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm. De paneermeel neemt het vocht van de appels op.
- Doe de helft van de appels in de vorm en strooi er 1/3de van het kaneel-suikermengsel overheen. De overige appelschijfjes kun je nu ook in de vorm doen. Strooi de rest van het kaneel-suiker mengsel erover.
- Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snijd het in stroken van ongeveer 1 cm breed.
- Leg de stroken kruislings op de appeltaart. Met wat extra deegstroken werk je de rand rondom af. Gebruik het resterende halve ei om de stroken in te smeren.
- Zet de taart iets onder het midden van de oven. Bak in 60 minuten op 170°C gaar en goudbruin.
TIP: Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijdert.
Nog een klein beetje warm met een toef slagroom is deze taart heel erg lekker. Maar de volgende dag is hij eigenlijk nóg lekkerder, als de smaken lekker zijn doorgetrokken.
LEES OOK > 5 toffe dingen om te doen met de kleinkinderen in de herfst
De mooiste: vlindercupcakes
Sommige recepten zijn niet alleen gemakkelijk, maar zien er ook nog eens prachtig uit. Zoals deze vlindercupcakes, die gegarandeerd succes zullen oogsten bij je kleine schatten!
Ingrediënten voor de cakejes
- 160 g ongezouten zachte boter
- 160 g bruine basterdsuiker
- 3 geklopte eieren
- 160 g zelfrijzende bloem
- 2 tl vanille-extract
Ingrediënten voor het glazuur
- 160 g ongezouten zachte boter
- 270 g bloemsuiker
- 1 tl vanille-extract
Extra benodigdheden
- bakvorm voor cupcakes en muffins
- cupcakevormpjes
- spuitzak
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 170°C. Meng met een handmixer of houten lepel alle cake-ingrediënten in een grote kom tot een dik en glad beslag – dat duurt ongeveer 5 minuten.
- Vul de bakvorm met de papieren cupcakevormpjes en lepel het beslag erin. Bak ongeveer 20 tot 25 minuten, tot ze voldoende gerezen zijn en een goudbruin korstje hebben. Laat afkoelen.
- Maak ondertussen het glazuur. Doe de zachte boter in een grote kom en klop ze op met een handmixer of een houten lepel. Voeg de helft van de bloemsuiker toe, en blijf kloppen tot het een mooi geheel vormt. Voeg dan de rest van de suiker en de vanille toe. Blijf kloppen tot het geheel glad is, en lichter van kleur.
- Gebruik een klein en scherp mes om de bovenkant van elke cupcake eraf te snijden – houd ongeveer een centimeter tot aan de rand over. Snijd de afgesneden cirkel in twee om vlindervleugels te maken.
- Vul een spuitzak met het glazuur en spuit in de gaatjes bovenop de cupcakes. Plaats dan de vleugeltjes er bovenop.
TIP Strooi er nog wat bloemsuiker over vlak voor je de cakes serveert.
Voorbeelden en info via Delicious Recipe
De hartigste: regenboogpizza
Wat komt er ook uit de oven, is niet zoet en tóch een favoriet van alle kinderen? Juist: pizza! Met deze kleurrijke en gezonde variant, serveer je de regenboog op een bord.
Ingrediënten voor 2 pizza’s
- 1 rode ui
- ½ rode paprika
- 200 g maïs uit blik
- 1 rijpe avocado
- 45 g pesto
- 100 g geraspte kaas
- 2 pizzabodems (met tomaat)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C. Snipper de ui grof. Verwijder de steelaanzet en zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Laat de maïs uitlekken. Snijd de avocado in de lengte doormidden. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Snijd de avocado in blokjes en schep er voorzichtig de pesto door. Verdeel de kaas over de pizzabodems.
- Verdeel de ui over de buitenste rand van de pizza’s. Maak ook randen met de paprika, maïs en avocado en werk telkens van de buitenkant naar het midden toe. Bak de pizza’s tegelijkertijd in de oven gaar in ongeveer 12 minuten. Wissel ze halverwege van plaats.
Video van het originele recept via Albert Heijn.
LEES OOK > 8x doen als het regent
De vrolijkste: donutkoekjes
Voor echte donuts moet je met de frietketel aan de slag, en dat doen we liever niet met jonge kinderen. Maar deze donutkoekjes zien er minstens even vrolijk uit! Bovendien vinden de kids het de max om ze zelf te versieren…
Ingrediënten voor ongeveer 30 koekjes
- 150 g witte basterdsuiker
- 50 g vanillesuiker
- 200 g boter
- 1 ei
- 400 g bloem
- icing / glazuur (zie hieronder) in verschillende kleuren
- hagelslag, gekleurde korreltjes of andere versiering naar keuze
Ingrediënten voor het glazuur
- 400 g poedersuiker
- 60 ml water
- 10 g eiwitpoeder
- kleurstoffen (vind je bij het bakgerei in de supermarkt)
Extra benodigdheden
- Een spuitzak voor elke kleur glazuur
Bereidingswijze van het glazuur
- Doe alle ingrediënten in een kom, en mix tot een mooi glazuur.
- Voeg kleurstoffen toe om je glazuur de gewenste kleur te geven.
Bereidingswijze van de koekjes
- Mix de basterdsuiker, vanillesuiker en boter romig. Voeg dan het ei toe en mix tot het helemaal is opgenomen.
- Voeg de bloem toe en meng alles tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en leg het minimaal een uur in de koelkast.
- Het deeg rol je uit tot een dikte van ongeveer 0,5 centimeter op een met bloem bestoven werkblad. Gebruik niet te veel bloem, omdat het recept al veel bloem bevat (anders gaan de koekjes te ‘bloemig’ smaken).
- Maak ronde koekjes, met in het midden een “donutgaatje”. Leg ze op een bakplaat en bak ze ongeveer 10-12 minuten op 180°C. Kleine koekjes bak je iets korter. Als de randjes van de koekjes goudbruin beginnen te kleuren kun je ze uit de oven halen. De koekjes zijn nog wat zacht als ze uit de oven komen, laat ze dus iets afkoelen voordat je ze op een rooster legt.
- Versier de donuts met het glazuur en de sprinkles.
De diervriendelijkste: vegan courgettebrood
Er wordt meer en meer vegetarisch en veganistisch gekookt. Waarom zou je dat tijdens je baksessies ook niet eens proberen? Dit beproefde Amerikaanse recept is een zoete en winterse cake met courgette. Zó lekker dat je kleinkinderen met plezier hun groenten zullen eten! En het ziet er ook nog eens grappig uit, met die groene stukjes erin.
Het recept staat in Amerikaanse maten – de bakcups vind je in de meeste kookwinkels. Hier staat ook een vergelijkende tabel indien nodig.
Ingrediënten
- 1/2 cup rietsuiker
- 1/3 cup bruine suiker
- 1 cup appelmoes
- 1/4 cup plantaardige olie
- 1 tl vanille-extract
- 1 1/2 cup bloem
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/8 tl kardemom
- 1 geraspte middelgrote courgette
- 1/2 cup walnoten
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175°C en vet je cakevorm in met olie.
- Meng de suiker, appelmoes, olie en vanille in een grote kom.
- Roer in een andere kom de bloem, het bakpoeder, het zout en de kruiden door elkaar.
- Voeg de droge bij de natte ingrediënten en roer tot één geheel. Voeg dan ook de geraspte courgette en de walnoten toe.
- Giet het beslag in je ingevette cakevorm en bak 45 tot 55 minuten. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen vooraleer de cake eruit te halen.
- Laat de cake afkoelen en serveer hem puur, met pindakaas of met (veganistische) slagroom.
Kijk hier voor het originele recept.
Smakelijk!
Wil je het Magazine voor GROOTouders ontvangen? Schrijf je dan in voor het magazine en de bijbehorende nieuwsbrief. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 23/10/2019, laatste update op: 16/02/2023Tags: kleinkinderen, koken, voeding