De meeste grootouders zien hun kleinkinderen regelmatig en spelen een belangrijke rol spelen in de opvang van de kleinkinderen. Niet omdat ze zich verplicht voelen, maar omdat ze de (klein)kinderen graag zien en vaak willen zien. De belangrijkste bevindingen van onze Grootouderbevraging 2016 op een rijtje!

1. Tevreden oma en opa

De meeste grootouders (90 procent) zijn tevreden met hun rol in het leven van de kleinzonen en kleindochters. Oma’s en opa’s die ontevreden zijn met de situatie, zijn dat voornamelijk omdat ze een grotere rol willen spelen (8 procent).

Voor de oma’s en opa’s is het duidelijk: de kleinkinderen spelen een grote rol in hun leven.

Omgekeerd zien ze dat anders: zij spelen volgens henzelf niet zo’n grote rol in het leven van de kleinkinderen. Vraag is of ze hun impact onderschatten of de kleinkinderen gewoon te jong zijn om het aan te geven…

2. Grootouders zien de kleinkinderen voldoende

De meerderheid vindt dat ze de kleinkinderen genoeg ziet, voor één op vijf mag het wat meer zijn.

30 procent ziet de kleinkinderen meerdere keren per week, nog eens 40 procent ziet ze minstens één keer in de week. Dat is het vaakst het geval bij de grootouders die dichtbij de (klein)kinderen wonen en bij kleinkinderen die jonger zijn, waarschijnlijk omdat de ouders dan het meest opvang nodig hebben.

Wie de kinderen (te) weinig ziet, haalt vooral de afstand aan.

Deze grootouders zijn ook vaak nog aan het werk, een bron van spijt voor velen. Ook als de kleinkinderen het te druk hebben met hobby’s, vermindert het contact. Soms ligt een slechte relatie met de ouders aan de basis, iets waarover de grootouders verdriet hebben.

Ook scheidingen beïnvloeden hoe vaak oma en opa de kleinzonen en kleindochters nog zien: 30 procent ziet de kleinkinderen minder, maar ruim de helft net méér. De alleenstaande ouders hebben dan extra hulp nodig voor de opvang.

Sowieso zien grootouders de kleinkinderen minder vaak bij het ouder worden: de interesse en de behoefte vermindert, en de kleinkinderen hebben het ook vaak te druk.

3. Dichtbij

Grootouders en kleinkinderen wonen meestal ook best dicht bij elkaar: de meerderheid (60 procent) moet maximaal 15 minuten rijden, nog eens een kwart minder dan 30 minuten.

4. Wat doen grootouders en kleinkinderen samen?

Dat is een beetje afhankelijk van het seizoen of de periode. Door de week gaat het het vaakst over eten, samen spelen en televisie kijken. In de zomervakantie worden uitstapjes belangrijker.

Eén op drie grootouders krijgt de kleinkinderen minstens één nacht per maand te slapen, bij nog eens een derde komt dit enkele keren per jaar voor.

5. Grootouders doen het uit liefde

De belangrijkste reden dat oma’s, opa’s, mémé’s en pépé’s, omi’s en bompa’s een (groot) deel van hun tijd aan de kleinkinderen geven, is omdat ze de kleinkinderen graag zien én omdat ze dan meer tijd samen kunnen doorbrengen. De meeste zeggen dan ook dat de kleinkinderen heel veel voor hen betekenen.

Ook willen ze hun eigen kinderen helpen en bijstaan, om de combinatie werk/gezin gemakkelijker te maken. Sommigen vangen heel regelmatig een of meerdere kinderen op na de crèche of school, anderen doen dat een vaste dag in de week of wanneer de ouders het nodig hebben.

Een niet te onderschatten deel zegt ook dat ze de opvang verzorgen omdat de ouders de opvang niet kunnen betalen (17 procent) en 14 procent vindt het ook beter voor het kind.

6. Mag het ook wat minder zijn?

Een klein deel van de grootouders, zou eigenlijk graag minder opvang voorzien.

Dat komt dan vooral omdat ze eigenlijk tijd voor zichzelf willen of omdat ze het fysiek niet meer aankunnen. De meeste zeggen dat niet aan de kinderen omdat ze weten dat ze hen dan in de problemen brengen. Ook willen ze eigenlijk niet minder tijd met de kleinkinderen doorbrengen.

Nog een ander deel kiest er bewust voor om de kleinkinderen niet of weinig op te vangen en geeft aan daar soms kritiek op te krijgen.

 

Dit is een samenvatting van de Grootouderbevraging die we in 2016 lieten uitvoeren bij grootouders. De resultaten verschenen eerder ook in onze gezinskrant De Bond.

Ook voor grootouders is lid worden van De Gezinsbond heel interessant. Zo helpen we je aan opvoedingsadvies voor je kleinkinderen en bezorgen we je tal van kortingen op activiteiten om samen met de kleinkinderen te doen.

Wil je ons volgen dan kan dat via Facebook.

Gepubliceerd op: 13/12/2016, laatste update op: 21/12/2017

Tags: , , , , , , ,