Met de poëziebundel ‘Zwemlessen voor later’ ijveren klimaatdichters voor een klimaatvriendelijke wereld. Ze willen wakker schudden, waarschuwen én hoop bieden voor de volgende generaties. Dat willen ook de grootouders voor het klimaat.

Zwemlessen voor later

Zwemlessen voor later: grootouders en dichters in de bres voor het klimaat‘Om de een of andere reden sluiten we ons emotioneel af voor de klimaatcrisis. Misschien is de angst te groot? Het drama zo overweldigend dat we niet in staat zijn het te voelen? De kennis is er, de voorspellingen zijn er, het wetenschappelijk bewijs laat niets aan het toeval over.

En toch dringt het niet door. Misschien zijn mensen echt niet in staat om verder dan de duur van hun eigen leven te kijken? Maar dan zou je toch verwachten dat tenminste iedereen met kinderen en kleinkinderen klimaatactivist is? Ik heb me er het hoofd al over gebroken’, aldus Moya De Feyter in de krant Trouw.

De 27-jarige dichteres schreef tijdens de eerste lockdown haar collega’s aan. Al vlug vond ze pengenoten die samen voor een heus poëziemanifest zorgden. Dat kreeg vorm in een flinke verzameling klimaatpoëzie met de titel ‘Zwemlessen voor later’.

LEES OOK > ‘Grootouders voor het klimaat’ strijden voor groene toekomst kleinkinderen

Wachten kan niet meer

Onder de dichters ontluikend talent maar ook vertrouwde geluiden die immer fris uit de hoek komen.

Tot die laatsten behoort Joke van Leeuwen. De auteur van ‘Ozo heppie’ zei ooit over het schrijven van boeken ‘het moet een beetje huppelen in mijn hoofd’.

Al lijkt ze deze keer niet zo gelukkig en vindt ze pas hortend de woorden voor haar woede. In haar poëtisch betoog luidt het: we schieten niet op, we putten ons uit in goedkope argumenten, we verstoppen ons achter economische excuses. Kortom, te veel plan en tekort aan actie.

te

te waar dan te hier ach te duurzaam te duren
te natter te droger te technisch te sturen
te weten dat alles te economie dan
te plan plan plan plan plan
te plan plan rapport
te kort dag
tekort

Geëngageerde grootouders

De klimaatdichters zijn ‘lyrisch over de natuur en ziedend over de destructie’.

Peter Theunynck, een geëngageerde grootouder én dichter, staat helemaal achter het initiatief. Hij is ook ambassadeur voor Grootouders voor Klimaat en pappie van Mona, Rover en Sep. Zo klinkt zijn oproep:

‘Mona is deze zomer vier geworden. Rover en Sep zijn drie en tweeënhalf. Ze zitten vol energie, ze zijn een en al verwondering en verwachting. Een zwaan of een appelboom, een schelp of een slakje … daar kunnen ze mateloos enthousiast van worden. Dat is zo mooi. Ik word daar gelukkig van.

Net als u, en net als alle ouders en grootouders, heb ik er veel, zo niet alles, voor over opdat ze het goed zouden hebben. Ik wil gezonde lucht voor hen en een zacht klimaat, groene steden vol parken, vijvers en bomen, ik wil wouden, vossen en egels, vervoer zonder uitstoot en plekken waar het echt stil kan zijn. Als u en ik dat allemaal zo graag willen, wat belet ons dan om dat te eisen en om de wereld in handen te geven van mensen die daar echt werk van willen maken?

Ik wil mijn kleinkinderen in 2050 recht in de ogen kunnen kijken? U ook?’

LEES OOK > De coronacolumn van Peter Theunynck: ‘Ik heb geleerd om vanop afstand naar mijn moeder te kijken’

De bloemlezing ‘Zwemlessen voor later’ is uitgegeven bij Uitgeverij Vrijdag en kreeg zopas een herdruk. De opbrengst van deze bundel gaat naar One World Tree Planting.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 21/04/2021

Tags: