Vaker met de kinderen op de fiets, steeds meer Vlamingen zijn ervoor gewonnen. Vanaf een jaar of 5 kruipen kinderen het liefst op hun eigen stalen ros, maar voor die leeftijd cruisen heel wat kinderen vandaag door het verkeer bij mama of papa achter in de kar of voor in de bak. Maar waarom zou je voor een fietskar of bakfiets kiezen?

Buitenlucht

Met de kinderen op de fiets: het is niet alleen goed voor de gezondheid en de portemonnee, het is ook nog eens veel leuker. Op de fiets valt er veel meer te zien en te beleven dan vastgegespt op de achterbank, én je zit in de buitenlucht.

Bezorgd om al die uitlaatgassen in de stad? Dat is niet nodig. Uit onderzoek blijkt dat kinderen in de auto meer giftige gassen inademen dan op de fiets. Redenen genoeg dus om de auto op stal te laten.

Maar je hebt er tegenwoordig een hele kluif aan om te kiezen tussen alle alternatieven die er bestaan: ga je voor een fietskar of bakfiets – of toch maar gewoon voor een fietsstoeltje?

LEES OOK > ‘We kunnen de bakfiets niet meer missen’

Veiliger dan het fietsstoeltje

Zodra je kindje zelfstandig rechtop kan zitten (tussen 6 en 11 maanden) kun je hem vervoeren in een fietszitje voorop (tot 3 jaar) of achterop (tot ongeveer 7 jaar). Maar ook voor de fietskar en de bakfiets bestaan er systemen om die aan te passen aan de leeftijd van je kind.

Voor baby’s zijn er speciale zitjes, zoals een schelp of een hangmat, en ook voor peuters zijn er stoelen te verkrijgen, en een extra hoofdsteun.

Bak en kar zijn in elk geval veiliger dan het fietsstoeltje. Doordat kinderen dichter bij de grond zitten, kunnen ze minder diep vallen als het dan toch fout zou lopen.

Vooral voor de impact op het hoofd kan dat een groot verschil maken. Bovendien zitten ze stabieler, in een soort ‘kooi’ die hun hele lichaam beschermt.

‘Weet je wat wij zo zalig vinden aan die fietskar? Dat Adil daar zo snel in ligt te slapen. Zo konden wij laatst een weekendje naar zee en moesten we niet op onze hotelkamer blijven wachten tot mijnheertje wakker was na zijn middagdutje. Nee, wij sprongen na het eten gewoon op de fiets, installeerden hem veilig in de fietskar en vertrokken op toer! Door het zachte gehobbel lag Adil na tien minuutjes te slapen en konden wij genieten van een zalig fietstochtje én … een rustig terrasje met ons tweetjes. Heerlijk!’ – Yasmin

Fietskar of bakfiets?

Welk alternatief voor jou het interessantst is, hangt af van je fietsgewoontes en fietsomgeving. Hoeveel kindjes wil je vervoeren?

Kan je de fietskar veilig aan het station achterlaten of is er plaats in de crèche? Parkeer je de bakfiets in de garage of moet hij op de stoep overnachten?

Een fietskar kun je koppelen aan verschillende fietsen, en je hebt er minder stallingsruimte voor nodig. Je kunt hem ook in de auto stoppen, en aan de crèche laten staan. Zo fiets je makkelijker zelf verder naar het werk.

De bakfiets is dan weer handig omdat die meer ruimte biedt: je kunt er makkelijk drie kinderen in kwijt, mét nog wat bagage of boodschappen erbij.

Doordat de kinderen voor je neus zitten, kun je ze bovendien goed in het oog houden en makkelijk met hen babbelen.

LEES OOK > 7 systemen om kinderen te vervoeren met de fiets

Een investering die loont

Bakfietsen en fietskarren zijn op het eerste gezicht niet goedkoop. Maar als alternatief voor de auto verdien je die investering op geen tijd terug.

Bovendien gaat een degelijk exemplaar jaren mee. Tweedehands kopen is dus zeker een optie.

Goedkopere modellen gaan vaak minder lang mee en moeten sneller hersteld worden. Laat je tijdens je zoektocht dus vooral goed adviseren door de juiste mensen.

Zijn jouw eigen kinderen de bak of kar ontgroeid? Dan kun je hem nog voor een mooie prijs doorverkopen. Of hem blijven gebruiken om boodschappen te doen!

Tips voor twijfelaars

  • In sommige gemeenten krijg je een subsidie voor de aankoop van een bakfiets.
  • Vraag de fietshandelaar of je een testritje mag doen.
  • Bij alsmaar meer fietspunten of andere organisaties kun je bakfietsen lenen. Zo moet je er misschien zelf geen kopen of kun je eerst een tijdlang verschillende modellen uitproberen voor je eentje aanschaft.
  • Nog vragen? De Fietsersbond en Go With The Velo helpen je graag op weg.

Dit artikel is een bewerking van een stuk dat is verschenen in Brieven aan Jonge Ouders, het gratis tijdschrift voor alle ouders. Pas bevallen of nog in verwachting? Schrijf je hier in om deze razend interessante reeks gratis te ontvangen. Voor ouders van kindjes tot 18 maanden zijn er ook de NieuwsBrieven aan Jonge Ouders, elke maand in je mailbox.

Gepubliceerd op: 07/03/2020, laatste update op: 23/04/2022