De Gezinsbond blaast honderd kaarsjes uit, en die bijzondere verjaardag vieren we niet alleen. Tijdens de feestcampagne voor 100 jaar Gezinsbond, die loopt tot eind 2021, richten we samen met de Vlaamse gezinnen de blik op de toekomst. Wat staat er allemaal op de planning?

Feestcampagne met blik op morgen

We kijken in dit extra lange feestjaar vooruit naar de toekomst, en doen dat samen met de gezinnen. We zijn heel benieuwd naar wat er bij jullie leeft. Daarom komt er een grootschalig onderzoek met ouders, kinderen en jongeren. De bevindingen van dat onderzoek hangen we met veel plezier aan de grote klok.

Boodschap in een fles

Heb je iets te vertellen, of een wens voor de toekomst? Stop dan je boodschap in een fles en zorg dat die de juiste richting uit drijft!

100 jaar Gezinsbond: flessenpostkantoor - Foto Loïc DillenDe Gezinsbond-postbode trekt heel Vlaanderen door om flessenpost te bedelen aan voorbijgangers. Hij houdt met zijn flessenpost-caravan halt in zowat 40 gemeenten. Wil je zelf een wens kwijt? Onze licht excentrieke postbode neemt je boodschap met plezier voor je mee.

‘We horen graag wat gezinnen prikkelt, waar ze wakker van liggen en wat ze verlangen voor de toekomst’, vertelt Jeroen Sleurs, algemeen directeur van de Gezinsbond.

Daarom kun je al je wensen ook het hele jaar door online kwijt. Wij zorgen ervoor dat je boodschap niet doelloos blijft ronddobberen.

Het Reuzenhuis komt terug!

Hoe voelt een huis aan als je klein bent? In het Reuzenhuis kun je dat als volwassene nog eens ervaren. Met alles op reuzenmaat – reuzenstoelen, reuzentoilet, reuzentrapje – besef je waar in huis de gevaren schuilen voor kleine kinderen.

Nieuw deze editie: je zult het huis niet alleen op verschillende locaties in Vlaanderen, maar ook virtueel kunnen betreden!

Krokuskriebels en lokale feestmaand

In februari 2021 kunnen families op een speelse en interactieve manier kennismaken met het aanbod in musea in heel Vlaanderen en Brussel.

Later in 2021 zorgen ook de lokale afdelingen van de Gezinsbond nog voor heel wat feestelijke activiteiten.

Kinderoppasdienst helemaal digitaal

We zijn er nu al grotendeels, maar in 2021 moet het echt tot in de puntjes rond zijn: de kinderoppasdienst van de Gezinsbond gaat helemaal digitaal.

‘Nieuwe generaties ouders staan op, dus we vernieuwen en digitaliseren om – met respect voor de tradities – helemaal mee te zijn,’ zegt Jeroen Sleurs.

100 jaar in de bres voor gezinnen

Sinds de oprichting van de Gezinsbond – toen nog de Bond der Talrijke Gezinnen – is er ongelooflijk veel veranderd, en de Gezinsbond is mee geëvolueerd. Maar een ding is hetzelfde gebleven: de Gezinsbond wil verbetering brengen voor alle gezinnen in Vlaanderen en Brussel.

Van bij het begin zetten we daarom in op basisbehoeften als een degelijke gezinswoning, een goed inkomen en betaalbaar openbaar vervoer.

Vandaag plaatsen we armoede en sociale uitsluiting hoog op de agenda. ‘In het jubileumjaar richten we ons in het bijzonder op gezinnen met kinderen in kwetsbare situaties’, vertelt Frans Schotte, voorzitter van de Gezinsbond. ‘De zorg voor wie het in onze samenleving moeilijk heeft, zit in ons DNA.’

Vier mee en win!

Bij een verjaardag horen cadeautjes! Hou zeker de website van 100 jaar Gezinsbond in de gaten, want in de loop van het jaar komen er verschillende wedstrijden waarin je je kans kunt wagen.

Ter gelegenheid van 100 jaar Gezinsbond verscheen ook het boek ‘Toen geluk nog heel gewoon was. Hoe het Vlaamse gezin in honderd jaar helemaal veranderde’. Kom het mee beleven op de vertelvoorstellingen van auteur Dirk Musschoot. Een voorproefje lees je in ons interview uit de Bond.

Foto’s: Loïc Dillen

Alle info over ons feestjaar vind je op 100 jaar Gezinsbond. Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden kan hier.

Gepubliceerd op: 15/10/2020, laatste update op: 14/01/2021

Tags: ,