Reisgidsen allerhande leiden ons naar interessante plekken en idyllische zijpaden in België. Ook de reis of een omweg waard na corona.

Driesterrenplekken

We beginnen met de bekende Michelin België (Lannoo, 2020) die zopas een update kreeg. Via de internationale sterrenquotering krijg je vliegensvlug zicht op de toppers. Tot de driesterrencategorie behoort, naast onder meer de zustersteden Gent, Brugge en Antwerpen, bijvoorbeeld ook de Notre-Dame van Doornik: ‘De origineelste kerk van België’. Machtig gebouw, de dagtrip waard.

In ‘Hidden Belgium’ (Luster, 2019), een Engelstalige gids voor ‘verborgen’ België, geen sterren maar thematische lijstjes. Zoals het lijstje ‘avonturen met de kinderen’ waarmee we duiken in de ecologische Zwemvijver Boekenberg van Deurne.

Van de bloggers ‘Dingenzoekers’ verscheen het boek ‘België voor kinderen en hun baasjes’ (Luster, 2017). In dit boek ontdek je 300 plekken om te gaan eten, logeren en ‘dingen’ te doen. Johan De Smet van de Kopergietery Gent stuurt ons naar de Coupure in de Arteveldstad om heerlijk te kanovaren.

Wandellust

Wandelen is de beste manier om te ontdekken en ‘de meest ontwapende manier om een gesprek aan te gaan’, aldus Arnout Houben. De wandelende reportagemaker volgde het traject van de bevrijders en schreef de aangrijpende verhalen over het einde van WO II in zijn boek ‘De Bevrijding van Vlaanderen’ (Polis, 2020).

Het Groot Wandelboek Ardennen (Lannoo, 2020), een standaardwerk van Julien van Remoortere met 75 lusvormige tochten, is de aangewezen gids als je alle praktische gegevens wil weten voor je wandelschoenen aantrekt. Je krijgt van elke wandeling: afstand, aanbevolen vertrekpunt, parkeerplek, aard van de weg, toegankelijkheid, bewegwijzering, topografische referenties en eet- en drinkgelegenheden. Je krijgt er nog nét niet het weerbericht bij.

‘Op reis met Vlaamse meesters’ (Davidsfonds, 2019) van Jos Vandervelden brengt je naar locaties in Vlaanderen en Brussel waar bekende en minder bekende schilders hun schildersezel opstelden. Natuurlijk mocht Léon Spillaert, die de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende schilderde, niet ontbreken.

LEES OOK > Triptips voor grootouders: uitstapjes van Gent tot Scheveningen

Bekende en bijzondere gebouwen vind je in ‘Best Buildings Belgium’ (Luster, 2018), een gids waarmee je het land rond kan en waarin zowel hedendaagse architectuurprojecten als historische bouwwerken zijn opgenomen. Terwijl we toch in Oostende zijn: tot die laatste categorie behoort het voormalig PTT-gebouw dat omgevormd is tot cultuurcentrum De Grote Post. Een bezoekje waard!

Toffe terrassen

Voor wie met het gezin de natuur wil intrekken, is ‘Avontuurlijk Wandelen’ van Michaël Cassaert een aanrader. De 20 ‘belevenisroutes’ in Vlaanderen werden ‘minutieus uitgezet en herhaaldelijk getest’. Ze loodsen je naar heerlijke natuurplekken zoals de Merodebossen in Veerle-Laakdal, de Zwarte Beekvallei in Koersel (Beringen), de Dommelvallei in Peer of de Zwarteberg in Heuvelland.

De gids met de meest verleidelijke ondertitel is het ‘Groot Fietsboek Vlaanderen. 50 unieke fietsroutes langs de tofste terrassen’ (Lannoo, 2020). Wat het boek vooral aantrekkelijk maakt is dat je een unieke code krijgt waardoor je via knooppunter.com altijd de meest actuele versie van het roadbook kan opvragen. Handig zijn de referentiepunten op de overzichtskaart die je van elke fietstrip kan downloaden.

LEES OOK > Met de kinderen terug op restaurant: zo hou je het gezellig

Hier bij ons

Mocht je er ondertussen honger van gekregen hebben dan kan je via de bekende Trotter België (Lannoo, 2018) een ‘goedkoop tot luxueus’ plekje zoeken of eten uit het vuistje.

Wil je genieten van een restaurant waar nostalgie je door de authentieke inrichting je zomaar aanwaait dan is Bistro Belge (Luster, 2019) van Toni De Coninck het aangewezen boek.

Eindigen doen we in één van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen. Via het boek ‘Bij ons in het dorp. 50 plekken waar je gelukkig wordt’ (Lannoo, 2019) belanden we in Zichem. Toen bingewatchen nog niet bestond, was ‘Wij, heren van Zichem’ de serie die heel Vlaanderen wekelijks aan de buis kluisterde. Pastoor Munte hebben we al even uitgewuifd maar de natuur is er nog altijd een zegen voor fietsers en wandelaars. Geniet ervan en breng een abdijbroodje uit Averbode mee!

Wil je graag enkele reisgidsen aankopen? Neem dan zeker een kijkje op Standaard Boekhandel. Hier kan je online én met spaarkorting bovenstaande boekjes bestellen.

Vakantievlinders

Zin in originele familie-uitstapjes? En ben je lid van de Gezinsbond? Neem dan zeker een kijkje bij onze vakantievlinders.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 30/07/2020, laatste update op: 01/09/2020

Tags: ,