Een gezinsvakantie op komst? Toffe vooruitzichten. Maar samen met de vakantie komt ook dat terugkerende, knagende gevoel van ‘laat ik het huis wel veilig achter?’. Misschien waak jij daar wel over, maar hebben de kinderen andere prioriteiten – in al hun enthousiasme om op reis te vertrekken. Met deze acht tips kan je je huis veilig achterlaten tijdens je vakantie. 

1. Zet TikTok op pauze

Die Instagramfoto van moeder en zoon, samen lachend en puffend op de bergtop in de Alpen. Een TikTok-filmpje van de kinderen die met een ferme plons het zwembad in duiken. Een selfie op een terrasje in Lissabon, met een goedgevuld cocktailglas erbij. Fotogeniek, zeker wel, maar wacht toch maar even tot je terug thuis bent om jouw mooiste vakantiefoto’s en -filmpjes te delen op sociale media. En dat geldt voor iedereen van het gezin. Je weet nooit wie er meekijkt.

LEES OOK > Tieners en online privacy: ‘Vraag je eens af hoeveel mensen jouw Facebook-foto‘s zien’

2. Neen, we zijn echt niet op vakantie

Haal je hele trukendoos boven om het te laten lijken dat je gewoon thuis bent of elk moment kan thuiskomen. Laat dus gerust wat speelgoed rondslingeren in huis en zet een gebruikte koffiekop op tafel met een krant erbij. Laat de gordijnen een beetje open, maar zet dure spullen uit het zicht. Ook de computer of laptop op de kamers van de kinderen, als er inkijk is. Met smartverlichting of een eenvoudige timer kan je af en toe een tafellampje laten aangaan in huis. Liefst ledverlichting, dat wordt niet warm en verbruikt weinig energie.

3. Beter een goede buur…

… dan een verre vriend. Want de buurman of -vrouw houdt niet alleen een oogje in het zeil, maar maakt ook de brievenbus leeg en geeft de kamerplanten water. Door wat gordijnen af en toe te openen en misschien zelfs het gras te maaien, geeft je buur je woning een bewoonde indruk.

4. Maak het niet te gemakkelijk

Zijn de fietsen van de kinderen netjes opgeborgen in het tuinhuis? Goed zo, maar nog beter is de fietsen ook nog eens extra vast te ketenen. En jouw speedpedelec of e-bike zet je misschien maar beter bij de buren in de garage. Ladders opgeborgen? Deuren, ramen en hek gesloten? Sleutels goed weggeborgen? Neen, onder de deurmat is geen goede verstopplaats.

5. Nog even naar het toilet?

Heel herkenbaar voor zowat elk gezin: er is er altijd eentje die nog snel naar het toilet glipt of iets uit de slaapkamer gaat halen als het tijd is om te vertrekken. Maar de laatste checkronde is voor jou. Want wie weet heeft de jongste kapoen die deur toch net niet hard genoeg in het slot getrokken of een licht laten branden.

6. Haal de politie erbij

Een politiewagen die al wat vaker door de straat rijdt, het kan mogelijke dieven afschrikken. Dus deel jouw vakantieplannen gerust met je lokale politie. Niet op het laatste moment, maar minstens zeven dagen voor je vertrek. Voor een citytrip van drie dagen moet je niet rekenen op woningtoezicht, je moet minstens zeven dagen afwezig zijn. Het toezicht is gewoon gratis. Vraag het aan via police-on-web.be of bij de lokale politie.

7. Dieven in huis

Heb je ondanks alle voorbereidingen toch dieven over de vloer gekregen? Akelig! Maar ook daar kan je je op voorbereiden. Laat de kinderen voor vertrek een lijstje maken van hun waardevolle spullen die thuisblijven. Een laptop, een gameconsole, een tablet, zulke spullen. Maak een foto van het serienummer en zoek het aankoopbewijs op, als je dat nog hebt. Dat bespaart je een hoop discussie met de verzekeringsmaatschappij, want dat kan je echt wel missen na een inbraak.

8. Voorkom waterschade en brand

Dieven in huis zijn niet leuk, maar water of brand ook niet. Dus schakel de kinderen in om in elke ruimte de stopcontacten vrij te maken van laders en kabels. Een inslaande bliksem kan zo al flink wat minder schade aanrichten en laders kunnen niet verhitten. Diepvriezer en koelkast laat je wel het best gewoon werken. Sluit de toevoer van water en gas af, tenzij de buren het water nodig hebben voor jouw planten. Koppel in dat geval toch zeker de wasmachine af.

LEES OOK > Hoe zit dat nu met de energiezuinigheid van diepvriezers?

Dit artikel verscheen in juni 2024 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via FacebookTwitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 04/07/2024