Geert richtte de zolder in als slaapkamer voor de kinderen. Maar bij warm weer is het daar te warm om te slapen. Is het nodig om er airco te plaatsen?

Advies over energieNee, een airco in de slaapkamer plaatsen, is niet nodig. Een airco is namelijk het laatste redmiddel.

Met de volgende ingrepen kan je de temperatuur ook dragelijk houden zonder airco:

Stap 1: een degelijke dakisolatie.

Dakisolatie van een paar centimeter is niet genoeg om de zonnewarmte buiten te houden. Ga voor minstens 16 centimeter, nog liever 20 of meer.

Natuurlijke materialen (papiervlokken, houtwol, vlas) kunnen meer warmte tegen houden. Ze reageren als een warmtespons, waardoor het langer duurt voor de warmte binnen ‘doorlekt’.
Is je dak al goed geïsoleerd? Met zonnepanelen aan de zonkant zet je heel je dak in de schaduw.

Stap 2: hou de zon buiten

Zorg voor zonwering of rolluiken aan de buitenkant van je raam, en sluit ze voor de zon op je dak schijnt. Eén dakraam laat namelijk meer warmte binnen dan een geïsoleerd dak kan tegenhouden.

Heb je dakramen met een ventilatieklep aan de bovenkant? Zet die dan overdag dicht, zodat de warme lucht tussen je zonwering en het glas niet binnen kan komen.

Stap 3: laat je huis ’s nachts afkoelen

Wanneer het ’s nachts de temperatuur buiten zakt, kan je het ook binnen laten afkoelen.

Door op verschillende verdiepingen ramen open te zetten, maak je van je huis een soort schouw. Koele buitenlucht komt beneden binnen en neemt de warmte uit de muren op. De opgewarmde lucht stijgt en gaat boven weer naar buiten, waardoor beneden meer koele lucht binnen komt. Zo kan je ’s nachts de muren weer afkoelen en staan ze klaar om de volgende warme dag weer op te vangen.

Let wel op voor inbrekers. Er bestaan speciale inbraakveilige raamroosters voor nachtkoeling.

Discipline

Het vraagt wat discipline bij het openen en sluiten van ramen en zonwering, maar je houdt je zolderkamers op die manier wel op een temperatuur waarin je kan slapen.

Deze consumentenvraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (18 juli 2018).
De Bond is het magazine voor leden van de Gezinsbond. Zij kunnen gratis beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten van tal van voordelen.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 20/07/2018, laatste update op: 11/03/2022

Tags: