Wespen zijn niet geliefd, hoewel ze heel nuttig zijn. Zo vangen ze vliegen en muggen om het nest mee te voeden. Ze kunnen echter ook heel vervelend zijn, vooral als ze rond je hoofd (en dat van je kind) blijven zoemen. Hoe kan je je beschermen tegen wespen én een wespensteek vermijden?

Bescherming tegen wespen begint met het begrijpen van de wesp. Wespennesten ontstaan al in de winter, gemaakt door de koningin. Ze worden tot een stuk in de zomer gevoed door de werksters, met o.a. vliegen en muggen, die in ruil daarvoor zoetigheid krijgen van de larven. Eens de larven uitgekomen zijn, moeten de wespen op zoek naar nieuwe voeding.

Dat is het moment waarop ze vervelend (om niet te zeggen: agressief) worden. Ze zoeken naar zoetigheid, en ‘vinden’ die bij ons. De meeste experten gaan ervan uit dat wespen vooral op zoek zijn naar voeding, het is dus niet hun bedoeling om te steken.

LEES OOK > Steken en beten: hoe bescherm je je kinderen?

6 tips waardoor je wespensteken kan vermijden:

 • Ga niet vlakbij een zoete ‘val’ (een glas of fles met frisdrank) of een vuilnisbak zitten.
 • Eet of drink zo weinig mogelijk zoete dingen (ijs, frisdrank en fruit) buiten. Wie allergisch is, eet best zoveel mogelijk binnen.
 • Drink niet uit blikjes buiten. Zo vermijd je dat je een wesp mee ‘op drinkt’ en een steek in de keel krijgt. Bij een steek in de mond of keel moet altijd onmiddellijk naar het ziekenhuis worden gegaan.
 • Draag geen felle kleuren die de wespen aan bloemen of fruit kunnen doen denken.
 • Gebruik geen producten met geurtjes die de wespen (en bijen) kunnen aantrekken, zoals parfum of geurende zonnecrème.
 • Loop niet op blote voeten door gras

Wat doe je als er toch een wesp in de buurt is?

 • Blijf kalm en begin niet te slaan. Door bruuske bewegingen voelt de wesp zich bedreigd, waardoor ze agressiever wordt en sneller zal steken!
 • Probeer de wesp zachtjes weg te jagen.
 • Met een bus haarlak zorg je ervoor dat de vleugels aan elkaar kleven en ze vallen. Dood ze en ruim ze zeker op voor iemand er op trapt!
 • Smeer een middel dat zowel beschermt tegen de zon als tegen wespen, teken en muggen.
 • Probeer huis-, tuin- en keukenmiddeltjes (zoals koffie, sinaasappel met kruidnagel, gesneden ui of wierook) – al zijn experten sceptisch dat ze echt werken.

LEES OOK > Wanneer een dokter bellen bij een wespen-, bijen- of hommelsteek?

Wespennest voorkomen: kan dit?

Volgens insectenwetenschapper Wouter Deconinck is het bijna niet mogelijk om wespennesten te voorkomen. De koningin bouwt ze in de winter en maakt de werksters. Dat merk je uiteindelijk als het nest er allang is.

Wat je wel kan doen is ‘gaten’ vermijden: isoleer de spouwmuur, het dak, repareer dat gat tussen dak en dakgoot, … zonder nestelplekken, zal je ook geen wespenkoningin aantrekken.

Het is af te raden om zelf een wespennest te verwijderen, schakel daarvoor een bestrijdingsbedrijf of de brandweer in. Wespen kunnen agressief worden en willen hun nest verdedigen. Eén steek leidt al gauw tot meerdere. Dit werkt een toxische reactie in de hand. Meerdere steken kunnen ook dodelijk zijn voor een niet-allergisch persoon!

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 19/06/2017, laatste update op: 08/02/2022

Tags: , , , , , , , , , , , ,