Kortingen zijn leuk, promoties zijn fijn, kunnen er niet elke dag voordelen te rapen zijn? De laagste prijs is een focus geworden. Maar we durven vergeten dat boeren hard gewerkt hebben voor de producten die we kopen. Hoe lager de prijs voor ons, hoe lager de prijs voor hen?
Beste supermarkt: wie betaalt voor die superkortingen?
Het is iets om bij stil te staan. Het leven is duur, dus gaan we op zoek naar goedkoop en goedkoper, om zoveel mogelijk te kunnen kopen, eten en doen. Maar wie de groenten, het fruit, de koffiebonen zaait, verzorgt en oogst, wil natuurlijk ook kunnen leven. Worden ze onder druk gezet om 2+1 gratis te leveren? Of verkleinen de supermarkten hun marges om die promoties duidelijk te maken?
Eigenlijk weten we dat niet, en dat vroeg ook Elke zich af. Ze blogt erover op ‘Meer dan mijn kassaticket’.
Beste [supermarkt],
Ik doe mijn best om prijsbewust te winkelen. Op mijn wekelijkse ronde door jullie rekken kijk ik – weliswaar niet obsessief – naar de aanbiedingen. Nee, thuis zit ik geen bonnetjes uit te knippen. Ain’t nobody got time for that. Maar in de supermarkt geef ik mijn ogen de kost.
Drie avocado’s voor de prijs van één? Top! Vier extra kinderkoeken in dat pak? Meenemen! De bio-eieren verlaagd in prijs? Bingo! Volgens mij laten we ons allemaal, al dan niet bewust, op die manier verleiden.
Maar de laatste tijd, wanneer ik mijn blik laat glijden langs de mooie aanbiedingen, knaagt er iets bij mij. Immers, bij zo’n knalkortingen moet toch iemand de rekening betalen?
Doe ik eigenlijk aan die 2 + 1 aanbieding een goede zaak, of loop ik gewoon “als een onnozel kieken” in een simpele marketingtruc? Of, als ik effectief korting krijg en dus een koopje doe, wie betaalt dan wel? Maakt de supermarkt dan minder winst? Of is het de producent die – verplicht – zijn prijzen liet zakken?
Bovendien kijk ik graag rond in de groeiende hoek van de streekproducten. Ge weet wel, goed voor het milieu, hoera voor de lokale economie, met liefde gemaakt, … Dat kruidig geitenkaasje, en het lokaal fruitsap, ik haal daar graag mijn “portemonnee” voor boven. Maar, ik ben benieuwd, beste supermarkt. Want de meerprijs die ik betaal voor deze producten, komt dat geld dan wel terecht bij die lokale boer?
Mijn punt is, we weten het niet. Ik weet het niet. Word ik aan de lopende band in het ootje genomen met afprijzingen, die geen afprijzingen zijn? Worden producenten correct betaald voor hun arbeid, of scheuren boeren hun broek aan de melk op het schap in de supermarkt? Waarom kunnen sommige producten ineens in prijs worden verlaagd?
Ik vraag dus meer duidelijkheid. Wordt iederéén beter van mijn aankopen bij de supermarkt? Kunnen jullie mij gerust stellen?
Antwoord van de supermarkt
De antwoorden van de supermarkten kan je hier nalezen. Spoor je supermarkt aan om duidelijker te communiceren, duurzame keuzes te maken en de producenten eerlijk te vergoeden, en teken de petitie ‘Ik ben meer dan mijn kassaticket’. Zo maak je de supermarktketens duidelijk dat je niet enkel een manier bent om geld te verdienen, maar dat je méér verwacht.
Gepubliceerd op: 15/10/2018De [Beste supermarkt]-reeks is een samenwerking van Maison Slash met Rikolto (Vredeseilanden), en verschillende andere partners zoals Gezinsbond, Fairtrade België, KVLV, Femma en Test Aankoop. Samen bundelen we onze stemmen richting supermarkten en retailers. In de loop van 2018 werden verschillende ‘brieven aan supermarkten’ met belangrijke vragen gelanceerd.