Moeders zijn overal en altijd aanwezig. En als dat niet zo is, dan missen we ze in geen tijd. Logisch dus dat er ook bladzijden over hen zijn volgeschreven, van kinderliteratuur tot poëzie. In geschenkverpakking een stapeltje boeken over moeders, voor alle leeftijden. Geknipte leeskost met Moederdag in het verschiet.

Dendooven en toveren

Boeken over moeders: DendoovenVoor haar prentenboek ‘Mijn mama’ (Querido, 2001) kreeg Gerda Dendooven de Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur.

‘De moeder is geen sprookjesprinses, een ‘babe’ kun je haar bezwaarlijk noemen. Warm is ze, moederlijk en tegelijk avontuurlijk en ondernemend’, staat in het juryrapport.

Een buitenbeentje van een boek om te blijven (her)lezen.

Nog van Dendooven is ‘Takkenkind’ (Querido, 2012), over een kinderwens die toch anders wordt vervuld dan verwacht.

En niet te vergeten ‘Stella, Ster van de Zee’ (Querido, 2016), een prentvertelling over pleegouders.

‘Mijn mama kan toveren’ (Leopold, 2006) van Carl Norac met illustraties van Ingrid Godon is dan weer een droom van een boek om uit voor te lezen.

Deprez in kamerjas

‘Mijn moeder plande de zomerreis altijd zorgvuldig. Zes maanden op voorhand zocht ze tussen de annonces in het blaadje van de Bond een chalet die groot genoeg was voor onze volksverhuizing. Bergtoppen en meren zaten in de ideale verhouding die alleen mijn moeder kende. Daarna stippelde ze de route uit met een minimum aan péages en een maximum aan Franse wc’s’, aldus Wouter Deprez in een aandoenlijke ode voor zijn overleden mama.

Hij heeft twee brievenboeken gericht aan zijn zoon: ‘Waarom je moeder en ik bijna altijd een kamerjas dragen’ en ‘Gelukkig heeft je moeder twee oren’ (De Eenhoorn).

Half engel, half mens

Moeders zijn van alle markten thuis. Dat herkennen we ook in de bloemlezing gedichten ‘Wij zijn de menigte die moeder heet’ (Prometheus, 2019) van Ester Naomi Perquin.

Ze leidt ons naar gedichten van de nieuwste generatie zoals Charlotte van den Broeck en frist ons geheugen op met gedichten over moederschap van Herman de Coninck, Hugo Claus en Ida Gerhardt (‘En nu haar lichaam moet vergaan, nu is zij in mij opgestaan’).

Ivo van Strijtem en Koen Stassijns selecteerden uit de wereldliteratuur dan weer 100 moedergedichten voor een bloemlezing met de mooie titel ‘Half engel, half mens’ (Lannoo, 2010).

Sprakeloos mooi

Er wordt nogal wat afscheid genomen in moederboeken. Erwin Mortier beschrijft in ‘Gestameld liedboek’ (De Bezige Bij, 2011) de strijd van zijn moeder met alzheimer. Deze ‘moedergetijden’ die het midden houden tussen poëzie en proza zijn tegelijk rauw en teder.

Al even aangrijpend is ‘Sprakeloos’ (Prometheus, 2009) van Tom Lanoye. Een ode aan ‘een feminiene dwingeland, niet gewend haar zin niet te krijgen’.

Moeder doen

Boeken over moeders: Van KootenTenslotte nog drie uit Nederland. In ‘Moeder doen. Liefde in tijden van zorg en ouderdom’ (Nieuw Amsterdam, 2013) schrijft mantelzorger Frank Starik (1958-2018) vol mededogen over zijn mama.

Ook in ‘Ik kom terug’ (Atlas Contact, 2016) van Adriaan van Dis is de moeder in de laatste levensfase. Pas dan geraakt de zoon met zijn moeder echt in gesprek en dat levert een boek op dat terecht bekroond werd met Libris Literatuur Prijs.

Iets minder hardvochtig is ‘Annie’ (De Bezige Bij, 2000) van Kees van Kooten. ‘Achteraf realiseer ik me dat de verhouding tussen Annie en mij, in het oog van mijn naasten en dat van de buitenwereld, regelmatig de klefgrens moet hebben overschreden. Ik leek wel een oude couturier, zo dol was ik op mijn moeder.’ Niet melig Kees, maar liefde met grote L. Al zitten we nu echt over de grens.

Bekijk ook onze tips voor topseries met mama’s in de hoofdrol.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. In onze Facebookgroep ‘Goedgezinde tips‘ ontdek je nog meer relevante artikels en tips.

Gepubliceerd op: 30/04/2020, laatste update op: 17/05/2022

Tags: , ,