Met Vaderdag in het vooruitzicht hebben we voor jou een pakketje boeken over vaders. Over bezorgde vaders en bewonderde vaders. Maar ook over trotse en soms trieste vaders. Aan het slot krijg je nog een hartverwarmend vadergedicht cadeau.
Ezels
Welkom in het vaderrijk, waar we beginnen bij vader en zoon Ezel, een creatie van Raf Walsschaerts. ‘Ge zijt 5 minuten oud en ge moet al op uw eigen benen staan’, klinkt het in zijn theatervoorstelling Zoon.
De oudste helft van Kommil Foo vertelt ons waarom vaders zo belangrijk zijn. Bijvoorbeeld om een luisterend oor te hebben wanneer het niet zo goed met je gaat. Van de voorstelling bestaat ook een muzikaal luisterboek (Lannoo).
Eelt als eerbetoon
Terwijl Raf Walsschaerts mikt op een jong publiek, wil Wouter Deprez vooral de mama’s en papa’s bereiken. ‘Zoon! Je staat! Vanaf nu ben je rechtopstaand! Waar de mens als soort mil-joe-nen jaren voor nodig had, dat realiseer jij in je eentje in twaalf maanden! Trotse groet, je vader.’
De brievenboeken van Wouter Deprez, Waarom je moeder en ik bijna altijd een kamerjas dragen en Gelukkig heeft je moeder twee oren (De Eenhoorn), vind je ook in ons leeslijstje met boeken over moeders.
LEES OOK > Dagboek: ‘Alle clichés over het vaderschap kloppen’
Nog van Wouter Deprez is het boek Eelt (De Bezige Bij), gebaseerd op de gelijknamige voorstelling waarbij zelfs papa Deprez op de planken stond. Dat eerbetoon aan vader zit, naast de uitgebreide ode aan moeder Deprez, in de theatervoorstelling ‘Levend en vers’ die momenteel via VTM GO te zien is.
Reuzevaders
‘Ik ben zelf vader, en beste maatjes met mijn zoon, maar soms moet ik uit die leuke rol stappen en word ik een baas,’ vertelt Klaas Verplancke in 2011 naar aanleiding van het veelgeprezen prentenboek Appelmoes (De Eenhoorn), waarin een kleuter vertelt over zijn superpapa. ‘Toen mijn zoon jonger was, las ik op zulke momenten in zijn ogen dat ik een verrader was.’ Bij een kom appelmoes werd alles weer bijgelegd.
In het rijtje heldhaftige papa’s aan de lopende meter vind je Mijn papa is een reus (Leopold) van Carl Norac, met tekeningen van Ingrid Godon, en Mijn vader (Querido) van Toon Tellegen, met illustraties van Rotraut Susanne Berner.
‘Mijn vader is heel lang. Hij is zó lang dat ik, als ik hem iets wil vertellen, helemaal naar boven moet klimmen.’ Tellegen strooit kwistig met tintelende filosofische gedachten, en portretteert een grappige papa op gympen.
Tederheid en tristesse
In het zopas verschenen prentenboek Papa, ik word later rijk (Leopold) van Annemarie van Haeringen is het heerlijk toeven in gezelschap van Kleine Olifant en papa Olifant. Tonnen tederheid en ook een beetje filosofie voor kinderen vanaf 3 jaar.
In de autobiografische striproman Jaren van de Olifant (Meulenhof/Manteau) van Willy Linthout maak je kennis met Karel. Na de zelfdoding van zijn zoon Wannes vlucht de vader in verzinsels, dagdromen en nachtmerries.
De tekenaar van de Urbanus-strips zet hier een portret neer waar tragiek en de aanzet tot lachen hand in hand gaan. Het boek werd bekroond met de Vlaamse cultuurprijs voor de Strip.
Khaled Hosseni, bekend van De vliegeraar, schreef Bede aan de zee (De Bezige Bij), waarin een papa probeert zijn vrees te bezweren voor de overtocht in een brak bootje. Aanleiding voor het verhaal is Alan Kurdi, de driejarige Syrische vluchteling die in september 2015 verdronk in de Middellandse Zee tijdens een poging het veilige Europa te bereiken.
Zware kost
Jeroen Brouwers schrijft een boek en hij doet dat gruwelijk goed. In Datumloze dagen (Atlas) worstelt een man met zijn ledig bestaan en zijn futloos vaderschap in het bijzonder.
De sterfscène op de laatste pagina’s van het boek, waarin de vader zijn terminaal zieke zoon uit zijn lijden verlost, werd door Radio 1-luisteraars gekozen als ‘meest beklijvende uit de wereldliteratuur’.
Tot dezelfde pittige categorie romans behoort Karakter van Borderwijk. Het hoofdpersonage is een driftige deurwaarder die zijn onwettige zoon met ongeziene arglist probeert te kneden naar zijn evenbeeld. Bij ons wellicht beter bekend van de gelijknamige film, waarin Dreverhaven weergaloos wordt vertolkt door Jan Decleir.
LEES OOK > Rik Van Cauwelaert: ‘De verhalen van mijn vader maken me het geheugen van generaties’
Wij twee en 100 vaders
Ook een ferme prestatie levert Ephameron, auteursnaam van Eva Cardon, in het beeldverhaal voor volwassenen Wij twee samen (Oogachtend). In haar zeer herkenbare collagestijl vertelt ze het verhaal van haar vader die lijdt aan afasie.
Afasie is een vorm van dementie waarbij de taal verdwijnt, tot de communicatie en het leven uiteindelijk totaal uitvallen. Een bijzonder boek om keer op keer in te bladeren en te puzzelen.
Tenslotte een gedicht uit 100 vaders (Lannoo), de poëziebloemlezing die ik samenstelde met Peter Theunynck. Als ode aan alle vaders het vers Vaderschap van Rudy Kousbroek.
Vaderschap
Papa, als jij mijn vader niet was, wie zou ik dan zijn?
– Een ander kind.
En dan zou ik niet weten dat jij eigenlijk mijn vader was?
– Nee, en ik ook niet.
Maar toch wel als ik je tegenkwam, en we zagen elkaar?
– Ik denk dan ook niet.
En als ik nou je stem hoorde, en je zei mijn naam?
– Ik zou je naam niet weten.
Maar hoe ik heet, dat weet je toch?
– Je zou dan anders heten.
En ook anders eruitzien? Zou ik dan zwart haar hebben?
– Best mogelijk.
Zou ik dan ook rijk kunnen zijn, en veel groter?
– Misschien was je dan wel een jongen.
Een jongen! Zou je dan ook nog van mij houden?
– Misschien niet van die jongen, maar wel van jou,
Voor altijd, voor eeuwig.
We wensen je veel leesplezier met deze boeken over vaders. En wat met de moeders? Ook daar hebben we een mooi leeslijstje voor je rond samengesteld.
Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. In onze Facebookgroep ‘Goedgezinde tips‘ ontdek je nog meer relevante artikels en tips.
Gepubliceerd op: 29/05/2020, laatste update op: 16/06/2020Tags: boekentips, papa zijn, vaderdag