De lente is in het land: de dagen worden langer, de temperatuur stijgt stilaan, de natuur kruipt uit haar winterslaap. Ideaal dus om naar buiten te trekken voor een flinke dosis zon en beweging!

Buiten bewegen is goed voor je hele lichaam. En dan hebben we het niet alleen over de vitamine D-boost die je krijgt zodra het zonnetje komt piepen. In ons steeds drukkere leven is er maar weinig tijd voor echte ontspanning. En laat bewegen in de buitenlucht nu net ideaal zijn om je stress wat kwijt te raken.

We geven je nog enkele andere redenen mee om deze zomer zoveel mogelijk buiten te vertoeven:

1) Goed voor het korte termijn-geheugen

Als je buiten bent, krijgen je hersenen minder prikkels, zodat ze tot rust kunnen komen. Daardoor gaat je geheugen beter presteren. Genieten van een wandeling in de natuur maakt je hersenen weer scherp.

2) Minder kans op ontsteking

Studies tonen aan dat je de ontstekingswaarden van je lichaam kan verlagen door meer tijd door te brengen in de buitenlucht. Hoe dat precies komt en hoe dat proces in elkaar zit, daarover zijn de wetenschappers het niet eens, maar het blijft een feit: ga naar buiten om de spanning uit je lijf te krijgen.

3) Goed voor de ogen

Onderzoeken toonden aan dat vooral bij kinderen de kans op bijziendheid afneemt als ze veel buitenactiviteiten doen. Ook voor wie veel beeldschermwerk doet, is het voor de ogen een verademing om eens niet naar een computer- of televisiescherm te moeten kijken.

4) Mogelijk anti-kankereffect

De onderzoeken zitten nog in een vroeg stadium, maar vooronderzoek suggereert dat tijd doorbrengen in de natuur (en dan vooral in de bossen) de productie van anti-kanker eiwitten kan stimuleren.

5) Goed voor je immuunsysteem

Buiten bewegen betekent ook een boost voor je hele immuunsysteem. Zo wordt je volgende winter misschien niet geveld door de griep of verkoudheden.

6) Ideaal om je hoofd leeg te maken

Als je hoofd vol zit en je het gevoel hebt dat je niets meer gedaan krijgt, dan is een trip naar buiten ideaal om te herstellen. Bovendien krijg je er extra mentale energie van. Je krijgt dankzij het buitenleven dus een verbeterde mentale gezondheid!

7) Gewoon omdat het plezant is!

Deze laatste is misschien wel de belangrijkste reden. Buiten vertoeven, bewegen en sporten is gewoon leuk! Trek er ’s ochtends bij dag en dauw op uit en ontdek de ontluikende natuur of stad.

Wist je trouwens dat je kinderen van buiten spelen veel bijleren? Lees erover hier.

Dit artikel werd gemaakt in het kader van Woensdag fietsdag. Deze campagne wil Vlaanderen op de fiets krijgen. Omdat de auto nemen vaak een gewoonte is. Menselijk? Oh ja. Wenselijk? Iets minder. Want de files worden er niet minder op. En de lucht niet gezonder. Eén dag per week op je zadel maakt al een groot verschil. Woensdag fietsdag geeft je net dat trapje extra, met supportersploegen, beloningsbadges, tips en prijzen!

Schrijf je in en word lid van het grootste peloton van Vlaanderen! Deel je ervaringen via #GoWithTheVelo. Alle remmen los!

Woensdag Fietsdag is een campagne van Cera en KBC, in samenwerking met Gezinsbond en Gezinssport Vlaanderen, Mobiel 21 en nog vele anderen.

Gepubliceerd op: 27/04/2018, laatste update op: 15/04/2019

Tags: , ,