Verzorgingsproducten en cosmetica bevatten stoffen die de werking van de hormonen kunnen verstoren. Het goede nieuws is dat stoppen met smeren het aantal hormoonverstoorders fors doet dalen. Belangrijk nieuws voor tieners, die meer blijken te 'smeren' dan volwassenen.

Meisjes (en jongens) experimenteren steeds jonger met cosmetica. Niet zonder gevaar: wat je op je huid smeert, dringt immers je lichaam binnen. Ook de schadelijke stoffen die net tijdens de puberteit, een kwetsbare periode, veel schade kunnen aanrichten.

Voortplantingsorganen

Volgens onderzoekers is er ook steeds meer bewijs dat hormoonverstoorders mee neurologische stoornissen (zoals autisme of concentratiestoornissen), obesitas en zelfs kanker kunnen veroorzaken. Voor tieners is er het meest schadelijke effect op de voortplantingsorganen.

De hormoonverstorende stoffen (EDC’s of endocrine disrupting chemicals) zitten overal: in shampoos en zepen, tandpasta en nagellak, haarverf en parfum. Die stoffen dienen om de producten smeerbaar, langer houdbaar of aantrekkelijker te maken.

Parabenen bijvoorbeeld bestrijden schimmels en bacteriën en houden je potje zalf hygiënisch. Ftalaten houden dan weer de kleur en geur van parfums en nagellak goed vast.

Het goede nieuws

Uit Amerikaans onderzoek bij tienermeisjes bleek wel dat stoppen met de producten al na enkele dagen een forse daling van de stoffen in het lichaam tot gevolg heeft: 27 tot 45 procent minder.

Nadat de meisjes op de hoogte waren gebracht van de resultaten, bleken ze helemaal overtuigd en informeerden ze hun vrienden en familie over de gevaren van deze stoffen. Productinformatie en sensibilisering werken dus!

Veilig mooi

Bij aankoop van cosmetica en verzorgingsproducten kan je op het etiket controleren of ze hormoonverstorende stoffen bevatten. Vooral bij producten die worden gebruikt door zwangere vrouwen, en voor baby’s, jonge kinderen en tieners is oppassen de boodschap!

Vermijd ze door:

• geen cosmetica of verzorgingsproducten met toegevoegde chemische geurstoffen te kopen
• geen cosmetica of verzorgingsproducten met antibacteriële werking te gebruiken, omdat hiervoor vaak stoffen met hormoonverstorende eigenschappen worden gebruikt.
natuurlijke producten te kiezen, maar vertrouw niet automatisch op marketing die een product als natuurlijk of organisch aanprijst. Neem ook bij deze producten de lijst met ingrediënten door.

Speur op de ingrediëntenlijst naar:

Hormoonverstorende stoffen bevatten vaak zeer complexe namen, maar er zit wel enige logica in.

  • Paraben/parabeen/parabenen – bijvoorbeeld: Methylparabeen Ethylparabeen
  • Bij ftalaten worden er vaak afkortingen gebruikt. Vermijd in ieder geval BzBP, DEP en DMP. Indien de namen ervan wel volledig uitgeschreven zijn, kan je ze ook herkennen aan de samenstelling met ‘ftalaten’.
  • Vermijd ook producten met Bisfenol A (BPA), Triclosan, Benzofenon, Cyclotetrasiloxane, Butylhydroxyanisoe (BHA) en Ethylhexyl methoxycinnamaat (EHMC).

Indien een product deze stoffen bevat, zijn ze in principe terug te vinden in de ingrediëntenlijst.

Kindnorm

De Gezinsbond vindt dat er dringend minder stoffen moeten gebruikt worden die de werking van de hormonen verstoren. Samen met het expertennetwerk Childproof roept de Gezinsbond Europese en Belgische politici op het gebruik van hormoonverstoorders te laten uitdoven.

Speciale aandacht moet daarbij gaan naar producten waar kinderen en zwangere vrouwen mee in aanraking komen. Indien er een minder giftig of schadelijk alternatief voorhanden is, moet de producent gedwongen worden om naar deze alternatieve stof over te schakelen.

Zolang EDC’s nog aanwezig zijn in producten, moeten consumenten worden geïnformeerd over de gezondheidsrisico’s van hormoonontregelaars. Alleen zo kunnen zij met kennis van zaken kiezen en hun gedrag en levensstijl aanpassen.

Meer weten?

We geven zelf daartoe al een aanzet met deze brochure over hormoonverstoorders.

Dossier hormoonverstoorders

Het dossier hormoonverstoorders kwam tot stand met de gewaardeerde financiële en inhoudelijke steun van BV OECO. Het doel van dit dossier is mensen in te lichten over de gevaren van hormoonverstoorders en tips aan te reiken om de blootstelling te verminderen.

De Gezinsbond is een voorstander van een veilige omgeving voor iedereen en kinderen in het bijzonder. Daarom pleiten we voor het hanteren van een kindnormwat betreft de toegelaten stoffen in consumentenproducten: alle producten moeten veilig zijn voor de gezondheid van kinderen. Want wat veilig is voor kinderen, is veilig voor iedereen.

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 02/06/2017, laatste update op: 16/06/2023