Je dak isoleren? Dat is de beste investering die je kan doen! Technisch kan je nooit te dik isoleren. Maar die extra centimeters moeten wel de moeite waard zijn, natuurlijk. Over isoleren kan niet, maar verkeerd isoleren wel. Je houdt dan misschien de warmte binnen, maar krijgt vochtproblemen. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Met onze tips isoleer je je dak op de juiste manier. Let wel op, een schuin dak isoleren vraagt een andere aanpak dan een plat dak isoleren.

Je schuin dak isoleren

  • Kies de juiste dikte

Als je isoleert, houd je beter rekening met de normen van de toekomst. Plaats daarom minstens 16 cm minerale wol bij renovatie. De R-waarde is dan 4,2 m²K/W of hoger. Bij een nieuwbouw ligt de meest economische dikte op 20 cm. Dikker isoleren kan het comfort van de kamers onder het dak nog verhogen, maar is niet altijd economisch rendabel.

Wil je zeker zijn dat je dak voldoet aan de isolatienormen? Hier vind je een handig checklist.

  • Plaats alles op de juiste manier

Heb je een keperdak, dan kan je de eerste laag isolatie tussen de keperbalken klemmen. Voor de rest van de isolatie moet je een constructie voorzien onder de kepers. Dat kan gewoon met planken, maar de isolatiefabrikanten hebben daar ook speciale systemen voor met klemmen, profielen of expanders.

Bij een spantendak heb je meestal voldoende plaats tussen de spanten. Je kan dan in één laag dik genoeg isoleren.

Plaats de isolatie netjes tegen elkaar, zonder kieren. Twee lagen isolatie is beter dan één dikke. Bij de tweede laag overlap je de naden van de eerste laag.

  • Gebruik de juiste materialen

Is de plaats beperkt, dan kies je hoog-isolerende materialen, zoals PUR of PIR platen. Die kan je echter niet tussen de kepers klemmen. Je moet dus eerst een laag minerale wol aanbrengen tot tegen het onderdak. Onder de kepers isoleer je verder met hoog-isolerende platen.

Wil je meer zomercomfort, dan kies je isolatie die warmte kan bufferen. Natuurlijke materialen, zoals papiervlokken, vlas- of houtwol werken in de zomer als een warmtespons. Ze zuigen overdag de warmte op, zodat die niet door druppelt in de kamer eronder. Zorg wel voor zonwering op de dakramen, want één dakraam laat meer zonnewarmte binnen dan een heel geïsoleerd dak kan tegenhouden.

  • Plaats een dampscherm

Een dampscherm heb je nodig om vochtproblemen te vermijden. De warme lucht in je huis stijgt namelijk en koelt onderweg naar buiten af. De waterdamp in de lucht condenseert. Om te vermijden dat je isolatie vochtig wordt plaats je een dampscherm aan de binnenkant van je isolatie. Zo hou je de warme lucht binnen.

Let wel op, je moet je dampscherm uiterst zorgvuldig plaatsen. Door een klein lek kan al heel wat warmte en vocht ontsnappen. Plak alle naden ad met geschikte kleefband. Zorg ook dat je alle aansluiting aan balken en muren netjes afwerkt. Voor doorvoeren en leidingen koop je afkleefsetjes.

Isoleer je met aluminium flensdekens? Kleef dan de flenzen netjes over elkaar tot één doorlopende laag. Aan de randen gebruik je extra kleefmateriaal.

Wat met de zolder?

Gebruik je de zolder niet, of enkel voor opslag? Dan isoleer je beter de zoldervloer. Plaats eerst een dampscherm. Rol dan pas de isolatie er over uit. Je kan ook kiezen voor drukvaste
platen, eventueel afgewerkt met een beloopbare laag.

Is de zolder moeilijk bereikbaar, dan kan je isolatievlokken los op de zoldervloer laten inblazen. Zo moet de installateur niet met rollen of platen door een klein zolderluik.

Je plat dak isoleren

  • Isoleer aan de bovenzijde

Een plat dak isoleer je best aan de bovenzijde. Zo zit de draagstructuur altijd aan de binnenkant van de isolatie en is er geen risico op condens. Heb je een dak in beton, dan zal het minder uitzetten in de zomer en krimpen in de winter. De isolatie beschermt het immers tegen temperatuurschommelingen.

  • Plaats een dampscherm

Op de draagstructuur (de betonplaat of de multiplex platen) komt eerst een dampscherm. Als de bestaande roofinglaag bij een dakrenovatie nog in goede staat is, kan die als dampscherm dienen.

  • Laat drukvaste isolatie plaatsen

De dakwerker plaatst daarop een laag drukvaste isolatie en werkt die af met een nieuwe waterdichting. Soms zal hij eerst de rand van het dak verhogen. Vraag aan je dakwerker om de dakisolatie mooi te laten aansluiten op de muurisolatie. Tijdens de werken is dat vrij gemakkelijk. Nadien kan je dit zonder breekwerken niet meer aanpassen.

Beperkte hoogte?

Is de hoogte beperkt, dan kan je ook voor een compact plat dak kiezen. Je laat de isolatie dan toch plaatsen tussen de balken van het plat dak t. Hou je wel strikt aan de regels om geen problemen te krijgen!

Een compact dak kan enkel boven kamers waar weinig vocht vrij komt en moet in de zomer in volle zon liggen. Het is dus niet geschikt voor een groendak, bij schaduw van bomen of andere gebouwen, of als je zonnepanelen plaatst. Je vult de hoogte van de balken volledig met isolatie.

Kies liefst isolatiemateriaal dat vocht kan bufferen, zoals cellulose (papiervlokken). Daaronder plaats je een vochtgestuurde damprem. Deze ‘slimme’ damprem laat geen vocht door in de winter, maar laat wel condens ontsnappen in de zomer. Uiteraard breng je de damprem perfect aan, met afgekleefde naden en randen.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 13/09/2018, laatste update op: 11/03/2022

Tags: ,