Naar aanleiding van 100 jaar Gezinsbond, gingen wij op zoek naar verhalen van vakantiegangers die al in de jaren zestig en zeventig via Gezinsvakantie op vakantie gingen. Cyriel Devolder en Lucia Vanhove uit Meulebeke waren de allereersten die op vakantie ging in Reigersnest toen dat in 1965 zijn deuren opende. Cyriel zat in het bestuur van de Bond van Grote en van Jonge Gezinnen in Meulebeke en het koppel was bevriend met de eerste directeur Marcel Ameye uit Tielt.

Cyriel en Lucia hadden ook mee lotjes verkocht voor de reuzentombola die de bouw van het vakantiehuis moest helpen financieren. Er werd 6 miljoen Belgische frank mee bijeengebracht. Bijna evenveel als de subsidies die 7,5 miljoen frank bedroegen.

Leuke anekdote: Cyriel en Lucia wonnen twee washandjes met hun lotjes.

Wandelen en op het strand spelen

‘De eerste keer dat we in Reigersnest verbleven, was het centrum nog niet helemaal afgewerkt’, herinnerde Lucia zich, toen zij en Cyriel bij het vijftigjarig bestaan van het vakantiehuis werden geïnterviewd voor de krant. ‘Er zaten nog geen vensters in de kelder en ze kampten met diefstallen’.

In 1965 waren er vier kinderen mee (13, 12, 10 en 4 jaar). Later kwam er nog een vijfde kind het gezin vervoegen.

Enkele jaren later organiseerde de Gezinsbond van het gewest een vakantie naar Reigersnest, het gezin Devolder was weer van de partij. ‘We beleefden daar de tijd van ons leven’, vertelde Lucia over hun vakanties aan zee. ‘We wandelden veel en speelden op het strand.’

Vanaf 1990 gingen Cyriel en Lucia minstens één keer per jaar naar Reigersnest, met zijn tweetjes, want de kinderen waren dan al de deur uit.

Voor hun vijftigste verjaardag in 2000 kregen ze van de kinderen een reischeque cadeau. Ze gingen ermee naar Reigersnest en voerden vanaf dan ook het tempo op. Drie keer per jaar – in krokus- en paasverlof en dan nog een week in september – was Reigersnest hun vakantiestek.

LEES OOK > Betaald verlof: op vakantie vanaf de jaren 30

Kamer 119

‘We zijn hier graag, de mensen zijn vriendelijk en we kennen iedereen’, zei Lucia daarover in 2015 (Ze stierf in 2017, 89 jaar).

‘De voorbije halve eeuw hebben we vier of vijf directeurs gekend. We vertrekken telkens op vrijdag en keren tien dagen later terug. Cyriel kan nog rijden. We nemen de binnenwegen, want van een snelweg moeten we niets weten. We doen ongeveer een uur over die 61 kilometer.

We reserveren altijd kamer 119, daar schijnt de zon binnen en is er een terras. We staan net zoals thuis op om 7.30 uur. Na het ontbijt leest Cyriel de krant en ik neem mijn boek.

Om 12.15 uur schuiven we aan om te eten en nadat we even hebben gerust, stappen we in de auto om in de buurt een kop koffie te drinken. Rond 17 uur zijn we terug.

Na het avondeten kaarten we samen. We doen dat nooit thuis, maar hier houden we ons vast aan ons ritueel. Vroeger wandelde ik graag, terwijl Cyriel fietste, maar vandaag lukt dat niet zo goed meer.’

Hier voelen we ons op ons gemak

Om de negentigste verjaardag van Cyriel te vieren boekte het koppel tijdens het paasweekend van 2015 dertien kamers in Reigersnest. Zo konden ze vieren met de kinderen en kleinkinderen, broer en schoonbroer. Een van de dochters was er niet meer bij, zij overleed vier jaar daarvoor.

‘Cyriel verloor zijn been in 1943 toen hij in de drukte op het perron in het station Gent Sint-Pieters te dicht bij de sporen stond en van het perron werd geduwd. Een aankomende trein verbrijzelde zijn been.

Ook het verlies van onze dochter Veerle was een klop. We hebben geleerd te genieten van de kleine dingen. En dat geluk vinden we in Reigersnest’, vertelde Lucia. ‘Het is een plek waar we ons op ons gemak voelen en waar we hopelijk nog lang naartoe kunnen blijven gaan.’

In 2017 kwam er aan die mooie vakanties een einde met het overlijden van Lucia.

LEES OOK > Lionel en Christine: ‘White Residence in Nieuwpoort was 46 jaar lang onze vakantiestek’

Herinneringen en vrienden

Cyriel is nu 96 jaar, zonder Lucia gaat hij niet meer op vakantie. Hij is wel tot op vandaag lid van de Gezinsbond. En aan de verblijven in Reigersnest houdt hij veel mooie herinneringen en ook vrienden over. Felix en Helene uit Bocholt bijvoorbeeld, zagen Lucia en Cyriel regelmatig terug als ze daar op vakantie waren. Als Felix en Helene naar Reigersnest gaan komen ze altijd eens bij hem langs.

*Het idee om een eigen vakantiehuis te bouwen (naast de akkoorden met bestaande hotels en pensions) leefde al een tijd. De subsidie die werd voorzien in 1963 maakte de droom bereikbaar. Grote bezieler was de West-Vlaming Luc Van Louwe. Hij was ondervoorzitter van de Bond van Grote en van Jonge Gezinnen en hoofd van Gezinsvakantie.

LEES OOK > Felix en Hélène uit Bocholt: ‘Reigersnest is al veertig jaar ons tweede verblijf’

Foto: Uit het boek Congé payé van Jan Raymaekers

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 28/07/2021

Tags: ,