We zijn er klaar voor. De schooltas van de jongste is proper. Een makkie dit jaar, aangezien ik voor de verandering de geplette bananen eruit had gevist op de laatste schooldag in plaats van op de laatste vakantiedag.

Alle lege pennen, inktbuisjes en andere ongedefinieerde troep in hun pennenzakken is onbarmhartig weggegooid. De puber heeft na lang zoeken zijn rekenmachine teruggevonden: in zijn rugzak/schooltas waarmee hij de hele zomer is gaan skaten. Dat wonder van techniek werkt zelfs nog.

De turnkleren – nogmaals hoera – passen nog na een zomer van hard groeien. Hetzelfde kan niet gezegd worden van de turnpantoffels en sportschoenen.

De eerste schooldag part 2

Zowel Oudste als Jongste gaan naar het zesde. De ene in het middelbaar, de andere in de lagere school. Met “Hebben jullie zin in school?”, ontsnapt mij de stomste oudervraag voor 1 september. “Welk kind antwoordt er nu ooit ja op die vraag?”, mopper ik stilletjes tegen mezelf.

Maar Oudste haalt zijn schouders op: “Ik heb zin om er vanaf te zijn, van dat middelbaar”. Middelste grommelt wat zonder het echt te menen: “Ik ben er nog lang niet vanaf.” Jongste knikt. “Wij gaan de grootsten zijn op de speelplaats, dat vind ik wel leuk.”

Ons kleintje, al zo groot.

Melancholisch halen Man en ik herinneringen op aan een ander einde en nieuw begin. Over hoe hij de laatste dag op de kribbe zijn tutje aan zijn lievelingsverzorgster gaf en trots verkondigde: “Ikke nu naar school”. Daarna marcheerde hij naar buiten. Om een half uur later te stampvoeten: “Ikke nú naar school”. Nu was nú en niet over een paar dagen.

Als iemand mij ooit vraagt om een soundtrack voor 1 september, dan antwoord ik ‘Slipping through my fingers’ van ABBA. Voor wie de vorige ABBA-revival gemist heeft: in dat liedje zingt Agnetha – de blonde – over hoe ze haar dochter, met haar schooltas in de hand, ‘s ochtends ziet vertrekken. Het meisje wuift met een afwezige glimlach nog even dag. En de mama moet even gaan zitten omdat ze heel scherp ervaart hoe haar dochter opgroeit, en hoe de tijd haar door de vingers glijdt.

Is dat ouder worden? Als bij een nieuw begin, de gretigheid en nieuwsgierigheid over wat komt, vervangen wordt door melancholie over wat voorbij is?

Ik wens jullie allemaal een mooi schooljaar vol fijne momenten om later aan terug te denken.

Meer weten? Via Facebook of door lid te worden. Klik hier

Gepubliceerd op: 16/11/2016, laatste update op: 22/12/2017

Tags: ,