Verkeerd gebruik van je diepvriezer en koelkast kunnen je energiefactuur flink de hoogte in sturen. Door de toestellen op een bewuste manier te gebruiken, bespaar je al heel wat energie.

Maar hoe kan je je diepvriezer en koelkast optimaal gebruiken? Deze weetjes helpen je op weg:

Je koelkast optimaal gebruiken

• Kies de juiste temperatuur voor je koelkast

De ideale temperatuur voor de koelkast is 4 à 5°C. Meet daarom de temperatuur in het midden van de koelkast door een thermometer een nacht in een schoteltje water te zetten.

• Ontdooi voedingswaren in de koelkast

Eten dat uit de diepvries komt slorpt de ‘warmte’ in de koelkast op en helpt die te koelen. Bovendien is het een veilige methode om te ontdooien. Buiten de koelkast ontwikkelen micro-organismen razendsnel. Daardoor loop je meer risico op een voedselvergiftiging.

Omdat ontdooien in de koelkast trager gaat, leg je je eten beter al ’s avond in de koelkast. De microgolf gebruik je best alleen voor ‘noodgevallen’.

• Laat warm voedsel eerst afkoelen

Voor je het in de koelkast plaatst, laat je warm voedsel best afkoelen. Anders warmt de binnenruimte op en verbruikt de koelkast meer energie om terug af te koelen.

• Orden je koelkast op een logische manier

Wat je tegelijkertijd nodig hebt, zet je ook best samen in je koelkast. Je kan bijvoorbeeld je ontbijtspullen samen in een mandje zetten. Zo bespaar je veel zoekwerk en moet de deur niet langer open staan dan nodig.

• Zet producten na gebruik onmiddellijk weer in de koelkast

Zo vermijd je dat ze opwarmen en in de koelkast weer volledig moeten koelen. Dat kost extra energie.

• Gebruik de temperatuurzones van je koelkast

Leg eten dat koud moet blijven op de koudste plek van je koelkast (daarvoor bekijk je best even de handleiding). Zo moet je niet de hele koelkast kouder zetten. De groentelade en de deur zijn meestal het warmst.

• Denk goed na waar je je koelkast plaatst

Zet de koelkast niet te dicht bij een warmtebron zoals oven, kookvuur of verwarming. Zorg voor ventilatieruimte achter de koelkast en hou het koelrooster achteraan stofvrij.

• Zorg dat je koelkast goed sluit.

Slecht sluitende deuren ‘lekken’ energie. Door de dichting regelmatig te reinigen met een vochtige doek en één maal per jaar in te wrijven met talk, kan je je koelkastdeur goed onderhouden.

Controleer ook regelmatig of de deur nog hermetisch sluit. Dat doe je door een blad papier tussen de deur te stekken en het vervolgens ertussenuit te trekken. Als je weerstand voelt, sluit de deur nog goed. Indien dat niet zo is, is het tijd om de rubberen afsluitstrip te vervangen.

• Ben je voor langere tijd afwezig? Maak je koelkast leeg en trek de stekker uit

Om schimmelvorming geen kans te geven, laat je de deur wel best op een kier.

Je diepvriezer optimaal gebruiken

Ook voor je diepvries gelden er enkele gebruiksmethodes die je heel wat energie kunnen besparen:

• Kies de juiste temperatuur

De ideale temperatuur in de diepvriezer is -18 °C. De temperatuur van je diepvries nog lager zetten is nergens voor nodig. Daardoor verbruik je namelijk tot 15 procent meer energie. Een thermometertje voor diepvries koop je al vanaf 2 euro.

• Zorg dat je voedsel snel invriest

Een goede diepvriezer moet voldoende snel kunnen werken: de temperatuur van in te vriezen voeding moet binnen de 24 uur op -18°C gebracht worden. Anders kan de kwaliteit verslechteren wat zich uit in meer vocht- en vitamineverlies bij ontdooien.

Veel diepvriezers kunnen dit enkel als je de ‘snelvriesfunctie’ aanzet. Dat doe je best al een half uurtje op voorhand.

• Laat warm voedsel eerst afkoelen

Ook voor de diepvriezer geldt dat je warm voedsel eerst moet laten afkoelen tot kamertemperatuur voor je ze in de diepvriezer plaatst.

• Vries voedsel meteen in in kleine porties

Die kleine porties zullen sneller bevriezen en zijn ook makkelijker te ontdooien. Ook reeds diepgevroren voeding die er vlak langs ligt zal minder warmte opvangen. Die mag tijdens het hele invriesproces niet boven de -15° C komen.

• Ontdooi je diepvries regelmatig

Dat ijslaagje dat zich in je diepvrijs vormt, zorgt ervoor dat meer energie nodig is om de temperatuur van je diepvriezer op -18° C te houden. Zo verbruikt een aanslag van 2 mm verbruikt al 10 procent meer.

Sommige toestellen hebben een ‘no-frost’-functie. Maar die verbruikt zelf ook flink wat energie.

• Kies de juiste plek

Een koele plek, zoals de kelder, is een must. Houd je diepvriezer alleszins ver weg van een warmte bronnen, bijvoorbeeld het fornuis, de vaatwasmachine of de radiator.

• Sluit de deur goed

Een alarm dat aangeeft wanneer de deur niet volledig gesloten is, is een pluspunt.

• Zorg voor ventilatieruimte

De lucht achter je diepvriezer moet goed kunnen circuleren. Daarom neem je ook best regelmatig het stof weg van de roosters aan de achterkant van je diepvriezer. Want wanneer de roosters bedekt zijn met vet en stof, werkt de hele diepvriezer minder goed.

Is je oude koelkast of diepvriezer ouder dan tien jaar, dan wordt het stilaan tijd om hem te vervangen. Waar je best op let bij het kopen van een nieuw toestel, lees je hier.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

 

Gepubliceerd op: 10/08/2018, laatste update op: 11/03/2022

Tags: , ,