Is je oude koelkast of diepvriezer kapot? Of is het exemplaar dat je thuis hebt staan dringend toe aan vervanging? Dan wordt het tijd om naar de winkel te gaan.

Een koelkast kopen of een diepvriezer vervangen, kan een grote uitgave zijn voor je gezin. Toch is het soms noodzakelijk. Zeker toestellen die ouder zijn dan tien jaar kan je best vervangen. Omdat oudere toestellen veel energie verbruiken is het meestal voordeliger ze te vervangen, ook al zijn ze nog niet helemaal versleten.

Maar waar moet je zoal opletten wanneer je een diepvriezer of koelkast koopt?

1) Het label: A+++

Alle elektrische apparaten hebben een energielabel, ook je nieuwe koelkast. Dat label geeft een indicatie van hoeveel een nieuw elektrische toestel bij jou thuis gaat verbruiken. Daarbij is A+++ de beste energiescore en G de slechtste. Je koopt dus best een koelkast of diepvriezer met het label A+++.

Een A+ diepvriezer klinkt misschien al zuinig, maar is het slechtste wat nog verkocht mag worden. En die twee extra plusjes maken echt een verschil: een diepvriezer met een A+++ label verbruikt maar de helft aan energie dan een diepvriezer met A+ label. En datzelfde is ook waar voor je koelkast!

2) De productie: de zuinigste

Het maken van een nieuw toestel vergt natuurlijk ook energie en grondstoffen. Maar die verbruikte energie wordt al snel goedgemaakt door het veel lagere verbruik. Bovendien kunnen de grondstoffen die gebruikt worden om koelkasten en diepvriezers te maken ook efficiënt gerecycleerd worden. Hier vind je de zuinigste keuze op de markt.

3) De grootte: op maat van je gezin

Het volume van je koelkast of diepvriezer kies je best op maat van je gezin. Koop dus geen te groot toestel, want dat verbruikt onnodig energie. Een te klein toestel daarentegen is vaak te vol. Omdat de koude lucht minder goed kan circuleren, stijgt niet alleen het energieverbruik, maar blijven je voedingswaren ook niet optimaal bewaard.

4) Het aantal: ééntje

Nog een reden om je koelkast zeker niet te klein te kopen: je komt niet in de verleiding om je oude koelkast te gebruiken als ‘reserve’.

Een tweede koelkast of diepvriezer als extra koelruimte gebruiken is geen goed idee. Dat tweede toestel staat dan continue aan en verbruikt veel energie. Dus zorg je beter voor één energie-efficiënt toestel in de juiste maat.

Als je een koelkast of diepvriezer koopt, wil je hem natuurlijk ook gebruiken. Hoe je dat het best doet, lees je hier.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

 

Gepubliceerd op: 10/08/2018, laatste update op: 11/03/2022

Tags: