Bij warm weer draaien diepvriezers overuren. Ze verbruiken vooral veel als ze ouder dan tien jaar zijn of slecht gebruikt worden. Dat is zowel slecht voor je portemonnee als voor het milieu. Door een goede keuze te maken én de diepvries goed te gebruiken kan je dus besparen!

Het energielabel is één van de richtlijnen bij de aankoop van een nieuw toestel. Er is maar één probleem: de indeling is oud en verwarrend. De toestellen zijn in de laatste jaren zodanig verbeterd dat ze beter zijn dan toen het A-label het werd ingevoerd.

Verschil A+ en A+++

Wat vaak niet beseft wordt, is dat het verschil tussen elke ‘+’evenveel is als tussen bijvoorbeeld B en C. Eén plusje extra maakt dus een groot verschil naar verbruik. Een diepvries met A+++-label bijvoorbeeld verbruikt de helft minder energie dan een diepvries met label A+.

Concreet voorbeeld:
Een grote diepvrieskast met label A+ zal op een levensduur van vijftien jaar zo’n 1.300 euro aan stroom verbruiken, een A+++-model kost je 650 euro aan stroom.

Een liggend model met deksel aan de bovenkant (diepvrieskist) verbruikt voor hetzelfde volume nog eens tot 20 procent minder dan een kastmodel.

Vernieuwd label

Om het voor de consument weer duidelijk te maken worden de energielabels vanaf 2019 vernieuwd en ‘teruggezet’. Een A+++ zal een C-label krijgen, een A wordt klasse G. Koelkasten en wasmachines zijn eerst aan de beurt, de rest volgt in fases daarna.

Zo wordt het begrijpelijker dat een toestel met A-label eigenlijk echt geen ecologische keuze meer is. Voor diepvriezen geldt al sinds 2012 dat alleen nog label A+ mag worden verkocht. Dat klinkt zuinig, maar eigenlijk is dat het slechtste wat nog mag verkocht worden. In de nieuwe labeling zou dat gelijk staan aan label E.

Wanneer een diepvries vervangen?

Er wordt aangeraden om een diepvries ouder dan 10 jaar te vervangen door één met A+++-label. Bij de keuze van een diepvries denk je best na over deze aandachtspunten.

Het voelt tegenstrijdig om iets dat nog werkt te dumpen. En een nieuw toestel maken vergt toch ook energie en grondstoffen? Dat klopt, maar dat wordt al snel goed gemaakt door het veel lagere verbruik. De grondstoffen kunnen we efficiënt recycleren.

Hoe de diepvries zuinig gebruiken?

1) Zet de diepvries niet te koud

-18 graden is koud genoeg. De meeste gebruikers zetten de diepvries echter te laag, waardoor die 15 procent meer verbruikt. Een snelvriesfunctie  kan ervoor zorgen dat voeding snel genoeg wordt ingevroren, zonder dat aan de temperatuur moet geraakt worden.

Geeft je diepvries de temperatuur niet aan? Investeer dan in een thermometer. Dat kan al vanaf 2 euro.

2) Laat het eten afkoelen

Laat producten eerst afkoelen tot op kamertemperatuur voor je ze in de diepvriezer plaatst.

Uitzondering: ijsblokjes! Om snel ijsblokjes te hebben, maak je ze beter met warm water. Dat bevriest sneller dan koud water én het maakt de ijsblokjes helder.

3) Porties

Verdeel de in te vriezen voeding meteen in kleinere porties. Die zullen sneller de vereiste temperatuur
bereiken en zijn ook makkelijker te ontdooien.

4) Laat geen ijslaag groeien

Een ijslaag van 2 millimeter betekent algauw 10 procent extra verbruik. Dat komt omdat de diepvries harder moet werken om de temperatuur op -18 graden te houden.

Ontdooi dus regelmatig je diepvries!

Sommige toestellen hebben een no frost-functie, maar weet dat die op zich ook wel wat energie vergt.

5) Plaats het toestel op een koele plek

Indien mogelijk, zet de diepvries niet naast een warmtebron, zoals een oven, fornuis, radiator of vaatwas.

 

Dit artikel verscheen eerder in De Bond, de gratis gezinskrant voor leden van de Gezinsbond.

Volg ons op Facebook en Twitter of word je gewoon lid van De Gezinsbond.

Gepubliceerd op: 20/06/2017, laatste update op: 18/03/2022

Tags: , , , , , , , ,