Sinds oktober 2021 zijn de energieprijzen door het dak gegaan. Voor veel gezinnen komt de nieuwe voorschotfactuur hard aan. En wie de einddatum van zijn energiecontract naderbij ziet komen, moet op zoek naar een betaalbaar nieuw contract. Hoe hou je die energiefactuur in de hand?

Dure energiefactuur

Volgens de Vlaamse Regulator van de Energie en Gasmarkt (VREG) zijn de variabele prijzen voor elektriciteit verdubbeld sinds begin 2020. Voor gas gingen ze zelfs maal 3! Waar een gezin met een gemiddeld verbruik vroeger 2000 euro per jaar aan energie betaalde, kan dat nu oplopen tot 5300 euro.

Heb je een energiecontract met een variabel tarief, dan kan de leverancier voorstellen om het voorschot aan te passen. Met een correcte schatting zal je niet voor verrassingen komen staan bij de eindafrekening. Het voorstel van de leverancier vertrekt van jouw geschat verbruik, en de huidige energieprijzen.

Maar misschien heb je ondertussen stappen gezet om je verbruik te verminderen. Je hebt de verwarming een graadje lager gezet, je vermijdt stand-bygebruik van je toestellen, of je verwarmt bij met een (pellet)kachel. Dan kan de schatting van de leverancier te hoog zijn. Een te hoog voorschot vormt een risico als je leverancier failliet gaat: meestal heeft de curator niet voldoende middelen om die voorschotten terug te betalen. In principe betaal je ook elke maand hetzelfde voorschot: de leverancier deelt je geschatte jaarfactuur gewoon door twaalf maanden. Verwarm je met gas, dan zal je in de zomer wel minder verbruiken. Het voorschot is die maanden dus altijd al wat te hoog.

Krijg je van je leverancier een nieuw voorstel, dan ben je niet verplicht daar op in te gaan. Je kan de verhoging weigeren, of een tegenvoorstel doen. Hou er dan wel rekening mee dat je mogelijk zal moeten bijbetalen bij de eindafrekening. Je legt dus best indien mogelijk wat geld opzij om niet voor verrassingen te komen staan.

LEES OOK > Energielabel A voor elke woning tegen 2050

Moet je op zoek naar een nieuw energiecontract?

Contracten met een vast tarief zijn zo goed als verdwenen uit het aanbod. Het risico voor de leveranciers is op dit moment te groot. Hoewel de zekerheid van een vaste prijs voor veel gezinnen een vorm van rust geeft – je weet immers hoeveel je op jaarbasis zal betalen -, lijkt het erop dat de prijzen op dit moment hun hoogtepunt hebben bereikt. Met een variabel tarief betaal je nu zeer veel, maar gaat je prijs mee naar beneden zodra die zakt op de energiemarkt.

Om een nieuw energiecontract te kiezen, kan je gebruik maken van prijsvergelijkers. Het vergelijken van variabele tarieven is echter niet eenvoudig. Veel vergelijkers maken hun schatting op basis van de laatst gekende prijs in het verleden. En we weten allemaal: prijzen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Bij sterk schommelende prijzen ontstaan er nep-verschillen tussen contracten met een prijs op maandbasis, en die op kwartaalbasis.

De officiële prijsvergelijker van de Vlaamse regulator is de V-test van de VREG en die heeft dat probleem recent aangepakt. Ze voorspellen de prijzen door naar de termijnmarkt te kijken. Zo kan je alle variabele en vaste tarieven correct vergelijken. Voor variabele tarieven blijft het uiteraard een voorspelling. Onvoorziene omstandigheden, zoals oorlog, uitval van energiecentrales of een strenge winter kunnen de prijs nog laten stijgen of dalen. De officiële prijsvergelijker in Brussel, BruSim van Brugel, gebruikt nog de oude manier gebaseerd op de laatst gekende prijs.

Voor een gemiddeld verbruik bespaar je met een goedkoop energiecontract per jaar al gauw meer dan 500 euro in vergelijking met een duur contract. Vergelijken is de boodschap! Maar kies ook voor een leverancier die je vertrouwt, die financieel stabiel is en liefst voldoende eigen groene productiemogelijkheden heeft.

Als lid van de Gezinsbond krijg je €20 spaarkorting op een energiecontract bij Eneco. Deze leverancier is op dit moment niet de goedkoopste op de markt, maar zeker ook niet de duurste. Hij scoort wel zeer goed op duurzaamheid. Bovendien kunnen we voor onze leden bemiddelen als er toch eens iets mis gaat.

Zonnepanelen leveren goedkope energie

Wie nog een stap verder wil gaan, kan overwegen om zelf een deel van zijn elektriciteit op te wekken. Heb je een geschikt dak, dan leveren zonnepanelen energie voor een fractie van de prijs. Leg gerust heel je dak vol: overschotten kan je met de huidige terugleververgoedingen voor een zeer aantrekkelijke prijs verkopen, soms meer dan een terugdraaiende teller vroeger opleverde.

Als lid van de Gezinsbond krijg je €80 spaarkorting op een combopakket (zonnepanelen met thuisbatterij) van Eneco. Bekijk het ledenvoordeel op onze site voor meer informatie.

LEES OOK > Is investeren in zonnepanelen nog interessant?

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 14/01/2022, laatste update op: 09/05/2022

Tags: , ,