De kranten staan er vol van, op tv hoor je niet anders meer. De energieprijzen zijn alweer door het dak gegaan. Gezinnen die in de zomer van 2021 een contract met een vast tarief hebben afgesloten halen nog even opgelucht adem. Maar voor wie een variabel tarief heeft of de einddatum van zijn energiefactuur naderbij ziet komen is het bang afwachten.

Dure energiefactuur

Volgens de Vlaamse Regulator van de Energie en Gasmarkt (VREG) zijn de variabele prijzen voor elektriciteit verdubbeld sinds begin 2020. Voor gas gingen ze zelfs maal drie! Waar een gezin met een gemiddeld verbruik vroeger 2000 euro per jaar aan energie betaalde, kan dat nu oplopen tot 5300 euro. Het is best mogelijk dat de prijzen tegen de zomer weer wat zakken, maar het grootste gasverbruik is nu, in volle winterperiode.

We roepen alle regeringen van dit land dan ook op om de handen in elkaar te slaan en de energiefactuur van de gezinnen deze winterperiode draaglijker te maken. Een tijdelijke verlaging van de BTW op energie kan een oplossing vormen. De federale regering kan de accijns op energie laten zakken. Maar ook de gewestelijke regering kan ingrijpen. Er zitten nog heel wat kosten in de elektriciteitsfactuur die daar eigenlijk niet thuishoren.

De energieprijzen laten zakken lijkt in te gaan tegen onze klimaatdoelstellingen. Maar als we nu allemaal beloven dat we het uitgespaarde bedrag zullen investeren in het energiezuiniger maken van onze woning, dan krijgen we een win-win. We dweilen, en we draaien tegelijk de kraan dicht.

LEES OOK > Energielabel A voor elke woning tegen 2050

Zonnepanelen leveren goedkope energie

Wie nog een stap verder wil gaan, kan overwegen om zelf een deel van zijn elektriciteit op te wekken. Heb je een geschikt dak, dan leveren zonnepanelen energie voor een fractie van de prijs. Leg gerust heel je dak vol: overschotten kan je met de huidige terugleververgoedingen voor een zeer aantrekkelijke prijs verkopen, soms meer dan een terugdraaiende teller vroeger opleverde.

Als lid van de Gezinsbond krijg je €80 spaarkorting op een combopakket (zonnepanelen met thuisbatterij) van Eneco. Bekijk het ledenvoordeel op onze site voor meer informatie.

LEES OOK > Zijn zonnepanelen nog rendabel na de afschaffing van de terugdraaiende teller?

Moet je op zoek naar een nieuw energiecontract?

Contracten met een vast tarief zijn zo goed als verdwenen uit het aanbod. Het risico voor de leveranciers is te groot. Hoewel de zekerheid van een vaste prijs voor veel gezinnen een vorm van rust geeft – je weet immers hoeveel je op jaarbasis zal betalen -, lijkt het erop dat de prijzen op dit moment hun hoogtepunt hebben bereikt. Met een variabel tarief betaal je op dit moment zeer veel, maar gaat je prijs mee naar beneden zodra die zakt op de energiemarkt.

Het vergelijken van variabele tarieven is echter niet eenvoudig. De schattingen zijn gebaseerd op de prijs uit het verleden. En we weten allemaal: die is geen garantie voor de toekomst. In de prijsvergelijkers, zoals die van de VREG, zie je vaak grote verschillen tussen contracten met een prijs op maandbasis, en die op kwartaalbasis.

Op jaarbasis zijn de meeste contracten op dit moment echter heel gelijkwaardig. Kies dus een leverancier de je vertrouwt, financieel stabiel is en liefst voldoende eigen groene productiemogelijkheden heeft.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 14/01/2022

Tags: , ,