Hoe een nieuwe diepvries kiezen? Is het verschil tussen A+ en A+++ zo groot? Hoe bespaar je het meest op je nieuwe diepvries? Deze 5 tips helpen je bij je keuze.

1) Het juiste volume

Kies het volume van je diepvries op maat van je gezin. Je kan daarbij niet zomaar uitgaan van het volume op het etiket: dat is het volume zonder de lades en eventuele andere opslagmogelijkheden, en is dus niet echt realistisch.

Kies je diepvries niet te klein, want dan kom je in de verleiding de oude te blijven gebruiken als ‘reserve’. Te groot is ook geen goed idee!

2) Het label

Een diepvries met energielabel A+++ verbruikt de helft minder dan een diepvries met label A+. Op 15 jaar scheelt dat 650 euro! De zuinigste keuze op de markt vind je op www.topten.be.

3) Diepvrieskist of staand model?

Wie de plaats heeft, kan een kist overwegen. Het vergt wat meer organisatie (bakken!) maar het verbruik is nog 20 procent lager dan bij een staande diepvries.

4) Snelvriesfunctie

Dit lijkt een folieke, maar dat is het niet. Een goede diepvriezer moet voldoende snel kunnen werken: de temperatuur van in te vriezen voeding moet binnen de 24 uur op -18 °C gebracht worden. Anders daalt de kwaliteit van de voeding, en gaat er meer vocht en vitaminen verloren bij het ontdooien. Veel diepvriezers kunnen dat enkel als je de ‘snelvriesfunctie’ aanzet.

5) Opendeuralarm

Dit alarm zorgt ervoor dat de diepvries niet per ongeluk blijft openstaan, met energieverlies, bederf van eten en een ijslaag (en dus extra verbruik) tot gevolg.

En, hoe gebruik je die diepvries nu ook zuinig? Wel… zo!

Dit artikel verscheen eerder in De Bond, de gratis gezinskrant voor leden van de Gezinsbond.

 

Meer tips rond het kiezen van een diepvries kan je volgen via onze Facebookpagina.

En genieten van voordelen? Word één van ons en word lid hier

Gepubliceerd op: 20/06/2017, laatste update op: 22/03/2022

Tags: , ,