logo sociaal-juridisch advies

In mijn huurcontract staat dat ik geen huisdieren mag houden. Nu ik met pensioen ben, zou ik graag een hondje in huis halen. Kan dat voor problemen zorgen met de eigenaar?

 

Huisdier houden als huurder

In principe zijn de afspraken in het huurcontract bindend, maar u zou toestemming kunnen vragen aan uw eigenaar. Misschien heeft die er niets op tegen als het hondje geen overlast veroorzaakt. Als het dier schade aanricht zal u dat aan het einde van uw huurcontract uiteraard wel moeten vergoeden.

De meeste vrederechters oordelen dat een volledig verbod op huisdieren in een huurcontract een aantasting is van het recht op het privé- en gezinsleven en dat het dus in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Geur- en lawaaihinder

Dat neemt niet weg dat een huisdier voor overlast kan zorgen. Een hele ‘kudde’ herdershonden op uw appartement houden, lijkt ons bijvoorbeeld geen goed idee. In appartementsgebouwen moet u bovendien rekening houden met het huishoudelijk reglement. Dat is opgesteld door de syndicus in samenspraak met alle mede-eigenaars.

Hou er ook rekening mee dat uw buren misschien niet gelukkig zullen zijn met uw huisdier. Zeker in een appartement. Op basis van abnormale burenhinder zoals geur- of lawaaihinder kunnen buren naar de vrederechter stappen en vragen dat uw huisdier verwijderd wordt. Het geblaf van uw hond stoort u misschien niet, maar voor uw onderbuur die nachtshiften draait, ligt dat helemaal anders. De vrederechter zal iedere situatie individueel bekijken en beoordelen.

Geen absoluut verbod op huisdieren

In samenspraak met Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, heeft de belangengroep de Verenigde Eigenaars deze zomer zijn standaardhuurcontracten aangepast. Het absolute verbod voor huisdieren is vervangen door een genuanceerde clausule.

Meer vragen?

 

Deze vraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (januari 2019). Heb je nog vragen over problemen als huurder of wil je een specifiek geval voorleggen? Contacteer dan de sociaal-juridische dienst van de Gezinsbond op sjd@gezinsbond.be of 02/507.88.66.

 

De Bond is het magazine voor leden van de Gezinsbond. Zij kunnen gratis beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten van tal van voordelen.

 

Nog geen lid? Dat kan je hier snel regelen!
Gepubliceerd op: 06/05/2019, laatste update op: 08/07/2019

Tags: , ,