Afgelopen weken hadden veel media het over ‘negatieve energieprijzen’. Kan je daar als gezin gebruik van maken? En is het dan interessant om je energiecontract te vernieuwen?

Lage prijzen voor gas en elektriciteit

We installeren steeds meer windmolens en zonnepanelen. Als het hard waait op een zonnige dag is veel elektriciteit beschikbaar.

Soms hebben we die niet nodig, zoals in het weekend of in coronatijden, als veel bedrijven op non-actief staan. De prijs van elektriciteit zakt dan op de elektriciteitsbeurs, soms zelfs tot onder nul.

Als gezin kun je voorlopig geen elektriciteit kopen op de spotmarkt. Je moet immers kunnen bewijzen dat je ze ook direct afneemt en verbruikt. Met de digitale meters wordt dat misschien wel mogelijk.

Toch zijn de lage prijzen ook goed nieuws voor ons, als consument. De gemiddelde marktprijs zakt, en de elektriciteitscontracten worden goedkoper.

Begin 2019, tijdens de uitval van de kerncentrales, stonden de prijzen zeer hoog. Maar nu, in 2020, is de prijs voor gas en elektriciteit extra laag.

Je energiecontract vernieuwen kan interessant zijn

Heb je een variabel contract, dan zakt je prijs mee. Heb je een contract met vaste prijs? Dan loont het de moeite om de energieprijzen voor jouw verbruik te vergelijken op deze website van de VREG.

Vind je een lagere prijs? Sluit dan een nieuw contract af bij de gekozen leverancier. Hij zal het nodige doen om je huidige contract correct af te sluiten.

Variabele contracten zijn vaak goedkoper dan contracten met vaste prijs. Maar voor wie liever op zeker speelt, is dit de ideale periode om de prijs vast te klikken voor langere tijd. Groene energie hoeft niet duurder te zijn als je goed kiest.

Heb je zonnepanelen en een terugdraaiende teller? Overstappen van leverancier doe je best bij de normale meteropname. Bij het wisselen van leverancier is er anders een bijkomende meteropname. Je riskeert dan een deel van je opgespaarde kilowatturen te verliezen.

Dit artikel verscheen in juni 2020 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 08/06/2020, laatste update op: 03/07/2020

Tags: