De terugdraaiende teller is vervangen door een terugleververgoeding. Het prosumententarief verdwijnt en subsidies worden afgebouwd. Zonnepanelen kosten nog altijd veel geld. Is het dan wel interessant om te investeren in zonnepanelen? Ja! We leggen uit waarom.

De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren sterk gedaald. Zo sterk dat subsidies niet meer nodig zijn om een investering rendabel te maken. De lichte prijsstijging begin 2022 door de stijgende energieprijzen verandert daar niets aan. De prijs die je krijgt voor de stroom die je verkoopt is immers ook sterk gestegen. Meer hierover in het rekenvoorbeeld onderaan.

De Vlaamse overheid zet sterk in op zonnestroom als wapen tegen de klimaatsopwarming. Daarom is er tijdelijk terug een subsidie voor zonnepanelen. In 2022 krijg je tot 300 euro per kilowattpiek aan panelen. Vanaf 2023 halveert het subsidiebedrag, en in 2024 halveert het opnieuw.

Heb je een budget ter beschikking, dan kun je dus kiezen: je zet het op een spaarboekje aan 0,11% rendement, of je investeert het in zonnepanelen, aan minstens 5% rendement.

LEES OOK > Geen terugdraaiende teller meer voor zonnepanelen: alle vragen op een rij

Zo werkt je zonne-installatie

Je zonnepanelen leveren elektriciteit. Op een zonnige dag leveren de panelen meer dan op een bewolkte dag. En als de zon recht boven de panelen staat, leveren die meer elektriciteit dan wanneer het licht schuin invalt. Schaduw op de panelen kan de opbrengst tijdelijk sterk laten dalen.

De zonnepanelen sturen de elektriciteit naar de omvormer. Die maakt de stroom geschikt voor injectie op je elektriciteitsnetwerk. Of technischer: die maakt van de gelijkstroom van de panelen een mooie wisselspanning van ongeveer 240 volt, met een frequentie van 50 hertz.

Te veel of te weinig

Wekken de panelen meer stroom op dan je zelf verbruikt? Dan gaat het overschot via je digitale meter naar het elektriciteitsnet in de straat. Elk kwartier meet je teller hoeveel je geleverd hebt.

Naast je gewone elektriciteitscontract sluit je dus ook een teruglevercontract af met je leverancier. Die zal de geleverde stroom vergoeden. In het voorjaar van 2022 krijg je daarvoor 8 tot 25 eurocent per kilowattuur.

Verbruik je meer dan de panelen leveren? Dan neem je bijkomend af van het elektriciteitsnet. Je digitale meter telt opnieuw elk kwartier hoeveel je extra stroom je afneemt. Die wordt je aangerekend op je energiefactuur. De prijs die je betaalt ligt een stuk hoger. Op deze elektriciteit betaal je immers ook alle distributiekosten, taksen, toeslagen en btw. Zo kom je op 32 tot 54 eurocent per kilowattuur.

Het is dus interessant om je eigen stroom zoveel mogelijk direct zelf te gebruiken, zonder die eerst naar het net te laten stromen. Hoe meer je je eigen ‘productie’ kunt aanwenden, hoe hoger het rendement van je zonnepanelen.

LEES OOK > Gascondensatieketel of warmtepomp?

Slim investeren voor optimaal rendement

Vroeger werden zonnepanelen zoveel mogelijk naar het zuiden geplaatst. Midden op de dag staat de zon het hoogst, en levert ze dus het meeste energie. Anderzijds zijn veel gezinnen dan net niet thuis. Zonnepanelen op het zuiden zijn dus niet ideaal voor het zelfverbruik.

Bij de meeste gezinnen ligt de verbruikspiek ’s avonds. Iedereen komt thuis, de kookplaat en oven gaan aan, en misschien draait de eerste was al. Je zonnepanelen op het westen richten is in zo’n situatie dus beter.

Heb je een oost-west gericht dak, dan kun je ook de helft naar het oosten, en de helft naar het westen leggen. De opbrengst zal dan veel gelijkmatiger gespreid liggen over de hele dag.

Een plat dak is ideaal. Door de rijen beurtelings naar het oosten en het westen te leggen, passen er bovendien dubbel zoveel panelen op het dak.

Een dak vol?

Als maatschappij hebben we zoveel mogelijk duurzame stroom nodig. In het ideale geval leggen we dus alle daken maximaal vol. Zolang de terugleverprijzen hoog blijven, is dat ook financieel interessant. Reken je op een daling van de prijzen, dan kies je de installatie beter niet te groot. Zo kun je meer van je eigen opbrengst direct opgebruiken.

Heb je een hoog verbruik, of wil je een zo groot mogelijke installatie? Bij particulieren mag een omvormer nooit zwaarder zijn dan 10 kVA. Vanaf 5 kVA heb je een driefasige aansluiting nodig. Ook hier biedt een spreiding van de panelen naar oost en west een oplossing: de panelen leveren dan nooit allemaal tegelijk hun maximumcapaciteit. De installateur kan daar rekening mee houden en je omvormer daarop afstemmen.

Met alle panelen op het zuiden kan het vermogen van de omvormer tot 20% kleiner zijn dan het vermogen van de panelen. Maar met een spreiding kun je zakken naar 50%. Of omgekeerd: met een spreiding kan je dubbel zo veel panelen aansluiten op je omvormer.

Terugverdientijd

Reken voor een installatie op een aanschafprijs rond 1350 euro per kilowattpiek (kWp). Wil je panelen met een mooier design of een grotere opbrengst per oppervlakte, dan betaal je wat meer.

Afhankelijk van de richting van je installatie levert een kilowattpiek aan zonnepanelen elk jaar 800 tot 1000 kWh elektriciteit op. Van april tot augustus mag je rekenen op ruim 100 kWh per maand.

In 2022 krijg je voor de eerste 4 kilowattpiek een premie van telkens 300 euro. Wil je meer panelen, dan krijg je voor de volgende 2 kilowattpiek telkens 150 euro premie. Boven 6 kilowattpiek krijg je niets extra. Door de premie krijg je een terugverdientijd van 7 tot 10 jaar op je installatie. Zonnepanelen gaan makkelijk 25 jaar mee. Je hebt er nadien dus nog jaren genot van.

Rekenvoorbeeld

We nemen als voorbeeld een installatie van 5.000 wattpiek. Dat zijn zowat 15 zonnepanelen of ongeveer 25 vierkante meter. Aankoopprijs 6.750 euro, waarvan je 1.350 euro terugkrijgt van je netbeheerder. Investering: 5.400 euro.

Gericht op het zuiden, levert deze installatie zo’n 5.000 kilowattuur elektriciteit per jaar. Naar het oosten of het westen ligt dat rond de 4.000 kilowattuur. Verkoop je die elektriciteit, dan levert dat afhankelijk van je energiecontract 320 tot 1.250 euro per jaar op. Je verdient je investering dus terug op 5 tot 16 jaar.

Aangezien een installatie 25 à 30 jaar meegaat, heb je nadien nog jaren winst. Het wordt nog beter als je een deel van de elektriciteit zelf verbruikt. Je bespaart dan immers de aankoop van dure elektriciteit.

Zonder veel moeite haal je 20% zelfverbruik met een zuidopstelling. Met een oost-westopstelling of door op je gedrag te letten kan dat oplopen boven 30%. Afhankelijk van je energiecontract bespaar je jaarlijks 400 tot 600 euro. Je verdient je investering dan terug op 4 tot 8 jaar.

Ideaal dak voor zonnepanelen

In Brussel heb je nog recht op groenestroomcertificaten, wat de terugverdientijd ook daar verkort. Meerdere offertes aanvragen en goed vergelijken is de boodschap. Ook een groepsaankoop kan de aankoopprijs drukken. Geef steeds voorrang aan kwaliteit, niet aan de laagste prijs. Een garantie van 10 jaar op de omvormer verdient de voorkeur, zo vermijd je voortijdig extra kosten.

Zijn zonnepanelen dan een must voor iedereen? Nee, dat niet. Allereerst: je moet een eigen dak hebben. Dat kan een plat dak zijn, maar ook een hellend dak met een helling tussen 20° en 60° is geschikt.

Ideaal is een dak met dakvlakken naar het oosten en het westen. Maar alle daken tussen oost en west richting het zuiden zijn geschikt. Twijfel je? Op de zonnekaart kun je je opbrengst per dakdeel opzoeken.

De kleine lettertjes

Zonnepanelen zijn dus nog zeker interessant. We geven je nog wat aandachtspunten mee voor offertes.

Een correcte offerte vermeldt minstens:

  • merk, model en type van de aangeboden panelen en omvormer
  • het gebruikte bevestigingsmateriaal
  • productgaranties, en de garantie op het systeem
  • het geïnstalleerd vermogen
  • een berekening van de jaarlijkse opbrengst, met opbrengstgarantie
  • een legplan, de plaats van de omvormer en de kabels
  • wat wel en niet inbegrepen is in de prijs
  • de totaalprijs, inclusief BTW

Als lid van de Gezinsbond krijg je €80 spaarkorting op een combopakket (zonnepanelen met thuisbatterij) van Eneco. Bekijk het ledenvoordeel op onze site voor meer informatie.

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

 

Gepubliceerd op: 16/03/2018, laatste update op: 22/04/2022