Energiebesparende tips

Vraag & antwoord: Is investeren in zonnepanelen nog interessant?

Zonnepanelen zijn een dure aankoop. Met de weggevallen subsidies, de extra vergoeding die moet betaald worden en de meter die niet meer zal terugdraaien, vraag ik me af of investeren in zonnepanelen nog een besparing betekent?

Advies over energieKort gezegd is het antwoord op de vraag ‘ja’. We leggen hieronder uit waarom.

De subsidies vallen weg omdat de prijs van de zonnepanelen de laatste jaren sterk is gedaald. Zo sterk dat de subsidies niet meer nodig zijn: door de besparing op je energiefactuur verdien je meer terug dan wat de zonnepanelen kosten.

Het klopt dat zonnepanelen nog altijd een dure aankoop zijn, maar je kan het ook anders bekijken: je koopt alle elektriciteit voor de komende 20 jaar in één keer aan, met zo’n 50 procent korting.

Extra betalen voor zonne-energie

Waarom moet je een vergoeding betalen? Die vergoeding, het zogenaamde prosumententarief, is de kost die je betaalt voor het gebruiken van het stroomnet. Een deel van wat de zonnepanelen produceren, gebruik je uiteraard zelf, maar de rest wordt op het stroomnet gezet. Omdat zo’n stroomnet ook gepaard gaat met kosten (onderhoud, bijvoorbeeld) worden die kosten ook doorgerekend aan de ‘producerende consumenten’ (prosumenten).

Het bedrag van het prosumentarief is afhankelijk van de netbeheerder én het vermogen van de omvormer. Vraag dus aan je installateur een correcte berekening: bij een te grote omvormer betaal je te veel prosumententarief. Een te kleine omvormer is niet goed voor je installatie.

Het vermogen van de omvormer mag tot 20 procent kleiner zijn dan het vermogen van de panelen. Als particulier mag je omvormer nooit zwaarder zijn dan 10 kVA. Vanaf 5 kVA heb je een driefasige aansluiting nodig.

Capaciteit van de aansluiting

Het prosumententarief verdwijnt mogelijk in de toekomst. De leveringskosten voor elektriciteit, en een heleboel andere kosten, staan nu op je factuur onder het distributienettarief. Je betaalt er voor per kilowattuur die je verbruikt. Voor wie geen zonnepanelen heeft, bepaalt het distributienettarief bijna de helft van de factuur.

Wie zonnepanelen heeft en niks verbruikt, betaalt dus geen distributienettarief maar prosumententarief. De kosten van de netbeheerder hangen echter meer af van de capaciteit van je aansluiting, dan van je verbruik. Het distributienettarief wordt daarom aangeppast vanaf 2019. De kans is groot dat je dan deels zal betalen op basis van je aansluitcapaciteit.

Digitale meters

De aanpassing van de meters, heeft maar weinig invloed op de rendabiliteit van de zonnepanelen. Vanaf 2019 start Vlaanderen met de uitrol van digitale meters, waardoor het systeem van de terugdraaiende teller zal uitdoven. Bestaande zonnepaneleninstallaties en installaties geplaatst tot en met 31 december 2020 krijgen een compensatieregeling evenwaardig aan die van de terugdraaiende teller gedurende 15 jaar. Voor panelen die nadien worden geplaatst, komt er een aangepaste regeling.

Ideaal dak voor zonnepanelen

Zijn zonnepanelen dan een must voor iedereen? Nee: je moet een dak hebben, liefst met een helling tussen 20 en 60° én gericht naar het zuiden, tussen zuidoost en zuidwest. Twijfel je? Dan kan je op de zonnekaart je opbrengst opzoeken per dakdeel op de zonnekaart.

Voor een installatie met een aanschafprijs van 1.500 euro per kilowattpiek (kWp) en een optimale zuid-oriëntatie kan je in Vlaanderen een financieel rendement halen van 4% of meer op 20 jaar. Met een minder gunstige oriëntatie kan het rendement nog 2% zijn, beduidend meer dan het huidig spaarboekje. De terugverdientijd van de installatie varieert zo van 9 tot 14 jaar.

In Brussel heb je ook nog recht op groene stroomcertificaten, wat de terugverdientijd verder verkort. Meerdere offertes aanvragen, goed vergelijken, of een groepsaankoop kunnen de aankoopprijs drukken. Geef steeds voorrang aan kwaliteit, niet aan de laagste prijs. Een garantie van 10 jaar op de omvormer verdient de voorkeur, zo vermijd je voortijdig extra kosten.

Offerte voor zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de investering dus zeker nog waard. Let bij een offerte zeker nog op de volgende zaken:

Een correcte offerte vermeldt minstens:
• Merk, model en type van de aangeboden panelen en omvormer.
• Het gebruikte bevestigingsmateriaal.
• Productgaranties, en de garantie op het systeem.
• Het geïnstalleerd vermogen
• Berekening van de jaarlijkse opbrengst, met opbrengstgarantie
• Een legplan, de plaats van de omvormer en de kabels
• Wat wel en niet inbegrepen is in de prijs
• De totaalprijs, inclusief BTW

Bij twijfel over je offertes kan je contact opnemen met de energieconsulent van de Gezinsbond: energieconsulent@gezinsbond.be of 02-507.88.60.

Nog energietips?

Lees dan deze artikels:

*Gascondensatieketel of warmtepomp?

*Hoe kies je een nieuwe diepvries?

Meer vragen?

Deze consumentenvraag kwam aan bod in de Vraag & Antwoord-rubriek van De Bond (21 februari 2018). Heb je nog vragen of wil je een specifiek geval voorleggen? Contacteer dan de energieconsulent.
De Bond is het magazine voor leden van de Gezinsbond. Zij kunnen gratis beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten van tal van voordelen. Nog geen lid? Dat kan snel geregeld worden!

 

 

Gepubliceerd op: 16/03/2018

Tags: , , ,