Heb je plannen om een huis te kopen of te verbouwen? En ben je op zoek naar een goedkope hypotheeklening? Informeer dan zeker bij het Vlaams Woningfonds. De voorwaarden zijn minder streng dan je zou denken.

Goedkope hypotheeklening

Met een sociaal woonkrediet financier je o.a. de aankoop of renovatie van je huis. Informeer zeker bij het Vlaams Woningfonds of je voor zo’n goedkope hypotheeklening in aanmerking komt. Dit zijn de voordelen:

  • Je kan lenen tot 100% van de kostprijs (in voorkomend geval inclusief BTW, registratierechten en notariskosten) of van de waarde van de woning.
  • Je leent tegen een uiterst lage rentevoet. Jarenlang stond die rentevoet vast op 2%, maar nu is de rentevoet gezakt naar 1,60%. Op een bedrag van 190.000 euro, betaal je op het einde van de rit 5.400 euro minder rentelast. Een goede zaak voor kandidaat-ontleners!
  • De schatting van de woning gebeurt volledig gratis.
  • Je bespaart enkele honderden euro’s dankzij lagere kredietakte- en dossierkosten.
  • geen reserveringskosten bij lenen voor verbouwingen.
  • lenen zonder bancaire verplichtingen.

LEES OOK > Energielabel A voor elke woning tegen 2050

Uit de jaarcijfers voor 2019 blijkt dat gezinnen-ontleners gemiddeld bijna 80.000 euro minder uitgeven voor een huis tegenover de gemiddelde kostprijs van een woning op de Vlaamse huizenmarkt. Met het sociaal woonkrediet financiert een gezin meer dan 80 procent van zijn aankoop.

Renteloze lening voor energierenovatie

Vanaf 1 januari 2022 kunnen sociale ontleners bij het Vlaams Woningfonds ook terecht voor een renteloze lening voor energierenovatie. Die is bedoeld voor grondige energetische aanpassingen aan woningen of appartementen die slecht scoren op het vlak van energie.

Om recht te hebben op de lening, moet je binnen de vijf jaar na aankoop grote ingrepen uitvoeren – beter isoleren bijvoorbeeld, ramen vervangen, de verwarming energiezuinig maken of investeren in hernieuwbare energie.

Hoeveel je kunt lenen, hangt af van de woning. Huizen komen in aanmerking bij energielabel E of F; appartementen vanaf energielabel D.

Renteloze lening om te huren

Naast de sociale leningen voor kopers/verbouwers biedt het Vlaams Woningfonds ook een huurwaarborglening aan. Met die gratis renteloze lening kan elke kwetsbare huurder zijn huurwaarborg van drie maanden betalen.

Met de huurwaarborglening kunnen zowel alleenstaanden als gezinnen met of zonder kinderen de waarborg betalen voor de huur van een huis of appartement. Wie de huurovereenkomst ondertekent, is de aanvrager van de lening en moet dus aan de leenvoorwaarden voldoen. De aanvraag is gratis.

2019 was het eerste jaar waarin het Vlaams Woningfonds deze lening aan bijna 4.400 kwetsbare huurders heeft toegekend.

LEES OOK > Wat je al jongere moet weten over lenen voor een huis

Volg de Gezinsbond ook op Facebook, Twitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 17/07/2020, laatste update op: 14/12/2021

Tags: , , , ,