In 2004 verhuisde N. Manzey (48) vanuit Nederland naar Brussel. Ze huurde er een – duur – appartement binnen de Vijfhoek, maar de droom van een eigen huis bleef ze al die jaren koesteren. Dankzij een lening bij het Vlaams Woningfonds kan deze alleenstaande mama met twee studerende kinderen nu betaalbaar wonen in het Vlaams-Brabantse Tienen.

Zoektocht

Na je scheiding besliste je om een nieuw leven in onze hoofdstad op te bouwen. Waarom precies in Brussel?

‘Vrienden hadden mij dat aangeraden omdat ik hier met mijn uitgebreide talenkennis makkelijk aan een job kon raken.

Door mijn Congolese roots kende ik ook Matonge goed, de Brusselse buurt waar je veel exotische producten kunt kopen. Ook mijn kinderen voelden zich meteen thuis in deze multiculturele stad.’

Hoe verliep toen de zoektocht naar een geschikt huurappartement voor je gezin?

‘Dat was niet eenvoudig. Ik woonde eerst bij vrienden en kennissen die me een tijdlang onderdak boden.

Na maandenlang zoeken vond ik uiteindelijk een flat in het centrum van de stad, in de buurt van de Beurs. Het is daar prachtig wonen in de voetgangerszone, maar de huurprijs lag heel hoog en we hadden maar twee slaapkamers.

‘Ik betaal nu maandelijks ongeveer evenveel af als wat ik vroeger voor mijn huur in Brussel moest ophoesten’

In die tijd moest ik soms drie jobs tegelijk combineren om mijn huur te kunnen betalen. En het was vooral lastig om een baan te vinden met een gezinsvriendelijk dienstrooster. Noodgedwongen deed ik toen ook heel wat weekendwerk, want dan konden mijn kinderen bij mijn ex-partner verblijven.

Mijn gezinsinkomen besteedde ik vooral aan huur en dat was frustrerend. Na al die jaren wonen in de stad verlangde ik ook naar een rustig gelegen huis met een tuin.’

Weinig kans bij bank

Welke stappen heb je dan gezet om die droom van een eigen huis waar te maken?

‘Ik informeerde bij de bank, een wereld waar ik trouwens ook nog administratief werk gedaan heb. Maar ik wist dat ik als alleenstaande weinig kans maakte op een hypotheeklening op de commerciële markt.

Door op internet woonkredieten te vergelijken, kwam ik uiteindelijk uit bij de voordelige leningen van het Vlaams Woningfonds.

Ik begon die zoektocht al in 2012. Maar door ziekte en jobverlies duurde het nog tot 2018 vooraleer ik mijn plannen echt concreet kon maken.’

LEES OOK > Voordeel van lenen bij Vlaams Woningfonds: lage rentevoeten

Vanwaar de keuze om in Tienen iets te kopen?

‘Intussen kende ik de voorwaarden van een sociale lening bij het Vlaams Woningfonds. De medewerkers op het hoofdkantoor in Brussel hadden me goed onthaald en duidelijk gemaakt binnen welke prijscategorie ik een huis moest zoeken.

Vanwege de studie van mijn kinderen ging ik op zoek naar een woning in de buurt van Leuven. Mijn oog viel op betaalbare woningen in Tienen.

Toen ik met een makelaar dit huis bezocht, was ik er meteen verliefd op. Uiteindelijk gaf de gastvrijheid van de buren de doorslag. Op dat moment wist ik het zeker: hier wil ik wonen.’

Extra slaapkamer

Was de woning instapklaar?

‘Toch wel, met alle comfort én een tuin waar ik nu helemaal tot rust kan komen. Alleen de zolderverdieping was nog niet ingericht als slaapkamer en de keuring voor gas en elektriciteit moest nog gebeuren.

Door corona heeft die extra slaapkamer wel nog wat voeten in de aarde gehad. Maar in november 2020, in volle coronatijd, konden de aannemers alles afronden.

Ik betaal nu maandelijks ongeveer evenveel af als wat ik vroeger in Brussel voor mijn huur moest ophoesten. Maar het is tenminste voor mijn eigen huis en daar ben ik het Vlaams Woningfonds ontzettend dankbaar voor. Nu kan ik eindelijk zelf iets opbouwen.’

Volg de Gezinsbond ook op FacebookTwitter en Instagram om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en activiteiten. Lid worden van de Gezinsbond kan hier.

Gepubliceerd op: 07/05/2021

Tags: , , ,