Veel gezinnen dromen van een eigen huis maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wonen neemt een grote hap uit het budget en banken staan niet te springen om een lening te geven als je geen spaarkapitaal hebt. Ook de rentevoeten stijgen weer. Wat is het alternatief?
Een huis kopen nadat je het een tijd hebt gehuurd klinkt dan wel aanlokkelijk. Het heet ‘hamsterhuren’: het huis huren tot je de financiële ruimte hebt om het te kopen. Het huurgeld (maximaal vijf jaar) telt als startkapitaal en wordt van de vraagprijs afgetrokken.
Alleen zijn er wat onduidelijkheden in het systeem: stijgt de vraagprijs mee met de markt? Wat als de rentevoeten stijgen en een woningkrediet toch weer duurder uitkomt en kopen onmogelijk blijft? En is de huurprijs niet aan de hoge kant?
Alternatief plan
Er is nog een alternatief voor gezinnen, met of zonder kinderen, die geen lening krijgen bij een bank: sociale leningen, zoals bij het Vlaams Woningfonds. Ook voor deze leningen moet je aan bepaalde voorwaarden (inkomen, prijs en ligging van de woning) voldoen. In tegenstelling tot bij de banken, kan je bij het Vlaams Woningfonds 100 procent van de aankoopprijs of waarde van de woning lenen. Voor alleenstaande ouders en/of bescheiden inkomens die weinig kunnen sparen of net uit een echtscheiding komen, kan dit een uitweg bieden. Vanaf 2022 kun je ook een renteloze lening afsluiten voor een grondige energierenovatie van een nieuw aangekochte woning.
LEES OOK > Kun je het volledige aankoopbedrag van je huis lenen?
Meer lenen, minder kosten
Het bedrag dat je kan lenen stijgt ook bij het Vlaams Woningfonds doordat de kosten lager zijn en de huidige vaste rentevoet aan 1,6 procent zeer voordelig is. In onze gezinskrant De Bond (17 februari 2017) getuigde een alleenstaande moeder met twee kinderen over haar ervaring met het Vlaams Woningfonds:
Als alleenstaande vrouw met kinderen een hypothecaire lening aangaan – zelfs al heb je een goed inkomen – is zeker sinds de bankencrisis niet zo eenvoudig meer.
Na het telefonisch contact met de bank kreeg ik al direct het deksel op mijn neus. Dat was zeer ontmoedigend. Eenzelfde ervaring wilde ik niet nog eens bij vijf andere banken meemaken. Vandaar de keuze om de stap te zetten naar het Vlaams Woningfonds. Via hun handige, laagdrempelige site kan je als kandidaat-ontlener zelf nagaan of je in aanmerking komt voor een sociale lening.
Al meteen bij het eerste gesprek met de mensen van het Vlaams Woningfonds bleek dat ik meer kon lenen dan bij de bank en zelfs voor een nog een iets hoger bedrag dan wat ik zelf online berekend had. Nog een meevaller dus. En om het dak te laten isoleren, kon ik nog een bijkomende lening afsluiten.” (Tine, 39)

Voorwaarden
Het Vlaams Woningfonds garandeert geen lening, die wordt enkel verstrekt als je voldoet aan de voorwaarden. Maar uit de cijfers blijkt alvast dat een pak mensen de weg vinden, en een eigen huis kunnen bezitten dankzij het Fonds. Voor alleenstaande ouders alleen al kende het Vlaams Woningfonds 516 sociale leningen toe in 2016 en dit voor de aankoop, het behoud (inkopen) en/of werken aan een woning.
Meer dan de helft van deze ouders is bediende, 30 procent is arbeider en 14 procent heeft geen beroepsinkomen. Het gemiddeld netto-gezinsinkomen van deze 516 ontleners bedraagt 2.123 euro (inclusief kinderbijslag). Zij betalen maandelijks gemiddeld 618,89 euro af.
Kan ik dat ook?
Een test wijst uit of je in aanmerking komt voor een lening bij het Vlaams Woningfonds. Neem je belastingaangifte erbij en doe de test!
Onze twitterpagina volgen kan zinvol zijn om mee het debat aan te gaan.
Lid worden van De Gezinsbond kan hier.
Gepubliceerd op: 23/02/2017, laatste update op: 14/12/2021Tags: alleenstaande moeder, batibouw, eigen woning kopen, lenen als alleenstaande, sociale lening, vlaams woningfonds, wonen, woning kopen