Verbouwen kan een flinke duit kosten. Zijn die verbouwingen gericht op het besparen van energie, dan kan je een deel van de investering terugkrijgen.

Maar op welke premies voor energiezuinig bouwen of verbouwen heb ik recht?

Een boel, zo blijkt.

1. Energiepremies

Zowel je gemeente, de provincie als de netbeheerders geven energiepremies. De premies van Eandis/Infrax zijn overal gelijk, gemeentelijke of provinciale premies kunnen verschillen.

Een overwicht van de energiesubsidies vind je op energiesparen.be.

2. Vlaamse renovatiepremie

Dankzij de Vlaamse renovatiepremie bespaar je soms tot 30 procent van de verbouwkosten. Het bedrag ligt wel nooit hoger dan een vastgesteld plafond.

Hulp om de Vlaamse renovatiepremie aan te vragen, krijg je bij de woonwinkel/het woonloket in je buurt of op het gratis nummer 1700.

3. Vlaamse woonbonus

Federaal is de energiezuinige belastingvermindering afgeschaft, maar de Vlaamse woonbonus voor hypothecaire leningen bestaat wel nog. Opgelet: de voorwaarden tussen leningen aangegaan vóór of vanaf 1 januari 2016 verschillen.

Ook een besparing maar niet echt een premie is de extra korting op de onroerende voorheffing als je 20 punten energiezuiniger presteert dan het het vastgestelde E-peil E40. De korting is niet niks: vijf jaar lang 50 procent minder onroerende voorheffing.

 

Energie besparen?

Lees dan deze artikels:

*Is investeren in zonnepanelen nog interessant?

*Gascondensatieketel of warmtepomp?

*Hoe kies je een nieuwe diepvries?

Meer vragen?

Heb je nog vragen of wil je een specifiek geval voorleggen? Contacteer dan de energieconsulent via mail (energieconsulent@gezinsbond.be) of via telefoon (02-507.88.60). Leden van de Gezinsbond kunnen gratis beroep doen op advies van de Gezinsbond en genieten van tal van voordelen.
Nog geen lid? Dat kan snel geregeld worden!

 

Laatst bewerkt op: 21/03/2018

Tags: , , , ,