Met de winter in het land draait de verwarming op volle toeren. Met hoge stookkosten als resultaat. Door de verwarming ’s nachts lager te zetten, kan je al een verschil maken. Maar wil je je stookkosten écht verlagen, probeer dan deze kleine technische ingrepen.

Tips om stookkosten te verlagen

  • Ontluchten van je radiatoren is een must, zeker in het stookseizoen. Zo ben je meteen ook van die tikkende geluiden verlost.
  • Dek verwarmingstoestellen nooit af en plaats er geen meubels voor.
  • Als je buitenmuren nog niet geïsoleerd zijn, kan een warmtereflecterende folie tussen buitenmuur en radiator het rendement met 5 tot 10 % verhogen.
  • Kieren aan ramen, deuren en rolluikkasten ga je met tochtstrips te lijf.

Isoleren

Waar cv-leidingen door onverwarmde ruimtes gaan is buisisolatie een van de meest rendabele ingrepen: jaarlijks kan er tot 30 liter stookolie per meter niet-geïsoleerde buis verloren gaan. Voor de kosten moet je het niet laten: je verdient buisisolatie makkelijk binnen het jaar terug.

Ga voor voldoende dikte, bijvoorbeeld met pijpschalen van 25 millimeter die je vindt in speciaalzaken. Je kan ook een rol minerale wol van 6 centimeter dik in een reep om de buizen wikkelen, wat een even goede besparing oplevert en ook een oplossing is voor bochten en T-stukken. Een T-stuk verliest al snel evenveel energie als één meter buis.

Verplicht onderhoud

Het centrale stooktoestel van jouw verwarmingsinstallatie moet verplicht onderhouden worden door een erkend technicus. Naast een reinigingsattest krijg je een verbrandingsattest, zodat je weet of de installatie nog fit is.

Centrale stooktoestellen op gas met een vermogen vanaf 20 kilowatt moeten tweejaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen. Toestellen op stookolie met een vermogen vanaf 20 kW moeten jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen, net als toestellen op vaste brandstof (hout of pellets).

Voor centrale stooktoestellen met een vermogen van minder dan 20 kilowatt is een onderhoud niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden.

LEES OOK:

Dit artikel verscheen in december 2019 in De Bond, het ledenblad van de Gezinsbond. De Bond kan ook bij jou (gratis!) in de bus vallen. Het enige wat je hoeft te doen, is lid worden. Nieuwtjes en activiteiten van de Gezinsbond meevolgen kan ook via Facebook, Twitter en Instagram.

Gepubliceerd op: 05/02/2020

Tags: , ,